Отговор: Ел. автомобили - за колко време се зареждат ?
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lupus
Като следиш цената на лития и знаеш какво е разпространението му в света и как се добива, какъв според теб ще е тренда?
Според мен, както и според VW няма достатъчно световен капацитет за производство на литиево-йонни батерии. Капацитет в смисъл фабрики. Германците разработват нови видове батерии, но засега са до никъде. Тесла и Мъск видяха, че за да има електромобили сега трябва да се използва литиево-йонната технология за батерии, а не да чакат няколко десетилетия за нова по-добра технология да се наложи. Към този момент те се оказаха прави и вече имат работеща фабрика за бетерии в САЩ. Имат планове за строежа и на няколко нови, което ще наводни пазара и ще понижи цената им. По същия начин, по-който соларните панели поевтиняват всяка година. Обаче VW още нямат план за подобен проект. Може да си купуват батериите за новите си електромобили от вън - Китай, Южна Корея, Япония, а защо не и от САЩ. Противоречието е че техния управителен съвет обяви появата на нови модели 100% електромобили до 2019, но нямат капацитета да ги произвеждат в големи бройки, поради липсата на собствена инфраструктура. А строежа отнема доста време. Особено ако трябва да строят 40 нови фабрики. За 2 години няма да стане, но за 10 могат и да успеят. Дотогава обаче вече може и нов вид батерийна технология на масовия пазар.
Тойота и Хонда избраха друг път - водородното гориво. Ще видим кое ще се наложи масово в бъдещето.
1 Прикачен файл(ове)
Обърни внимание на втората снимка на Светльо - тази с торбичките лед. Това е резултата от бързото черпене на енергия от батерията. Същия е ефекта и при бързия заряд - прегряване, което ако не се овладее веднага следва самозапалване и взрив. Както писах и по-рано в темата, ефекта се получава вследствие на вътрешното съпротивление на клетките и протичащия през тях ток. Качвам един доклад от сериозен източник - Бош, където са описани всички проблеми, с които трябва да се преборят. Май след 9 години работа още са "под крушата"
Сравнение между литиевите акумулатори и соларните панели не може да се прави.
1. Силиция е широко разпространен в природата (пясък) и се добива лесно. Лития е малко разпространен и се добива само от 4 големи фирми в света. Силиция е евтин, лития е скъп!
2. Соларния (фотоволтаичен) панел е прост като конструкция и лесен като технология на производство. Поддава се на автоматизация и роботизация. Сглобяването на една акумулаторна батерия за автомобил е сложен, трудоемък и скъп процес. Не случайно и цените са им такива космически.
- - - - - - - - - -
Цитат:
Тойота и Хонда избраха друг път - водородното гориво. Ще видим кое ще се наложи масово в бъдещето.
Аз съм твърдо убеден, че перспективата е в него, като екологичното гориво на бъдещето. Защо мисля така?
Нека да вземем екоенергията от слънцето и вятъра. Евтини технологии за добиване и неограничени количества. Единствения за сега достъпен и екологичен начин на преобразуване и съхранение е разлагането на водата с електролиза на водород и кислород.
Тоест имаме и двете неща без пари - енергия и вода. Водорода се втечнява и транспортира като гориво, кислорода можем или да го натрупваме или да го изпускаме в атмосферата.
Водорода го изгаряме като гориво или го вкарваме в горивни клетки. Добиваме отново енергия и отпадъчния продукт е вода. Цикъла се затваря!!!
Непознатата история на бългapcĸитe eлeĸтpoмoбили - ЦЪК
/Сори ако се повтарям/
Цитат:
milanov
Непознатата история на бългapcĸитe eлeĸтpoмoбили -
ЦЪК
/Сори ако се повтарям/
Не се повтаряш! Браво за тази статия!
- - - - - - - - - -
Ето и една статия за цинк-въздушните акумулатори. Изброени са предимствата им спрямо Литий-йонните: http://www.ecars.bg/parts/battery/item/2905-baterii-elektromobili-li-ion-zinc-air?tmpl=component&print=1
За мен това е по-вероятното бъдеще за електромобилите, особено в съчетание със суперкондензаторите. България би имала полза също от тази технология.
Тя (ако не ме подвежда паметта) е българско изобретение, защитено с патент. А и ние имаме силно развит добив на цинк!
Цитат:
Lupus
Не се повтаряш! Браво за тази статия!
А така Лупи ще дойдеш в бъдещето на електричките! :Drinks:
Разбирам, че да харесаш бъдещето трябва да те гъдилкнат с миналото :lol:
Цитат:
ivodivo
А така Лупи ще дойдеш в бъдещето на електричките! :Drinks:
Разбирам, че да харесаш бъдещето трябва да те гъдилкнат с миналото :lol:
За разлика от теб, който чете написаното, но няма нито знанията, нито опита да го осмисли, аз ги имам за да видя кое може да стане и кое - не. И за това и не се страхувам да кажа какво правя и какво съм правил.А ти си оставаш един никнеим без покритие!
А ти какво си ?
Вселенски фар ?
Не се самозалъгвай - всеки един тук е никнейм "без покритие".
Всичко което си написал за себе си, е точно толкова с покритие, колкото и ако напишеш, че топките ти са златни.
За да има възможност да се оцени "покритието", трябва да се излезе от анонимността. Но дори и тогава, излизането от анонимността не гарантира на никого доказателство за "покритие". Това че ти си (налучквам) Х.П. освен за теб и може би за още някой който реално те познава е някакво покритие, то за никой друг нищо не значи Х.П. освен претенциите му за "покритие".
Цитат:
Lupus
За разлика от теб, който чете написаното, но няма нито знанията, нито опита да го осмисли, аз ги имам за да видя кое може да стане и кое - не. И за това и не се страхувам да кажа какво правя и какво съм правил.А ти си оставаш един никнеим без покритие!
Е ти си имаш право да си мислиш каквото искаш! Имаш право да се изтъкваш и да ни възприемаш както си желаеш! Дори имаш право да се хвалиш и величаеш и т.н. Но това ти право свършва там където се опитваш да ни квалифицираш и убеждаваш останалите четящи какъв съм аз или някой друг от опонентите ти! Ами представи си не всеки обича да се изтъква...
Може би в твоите очи си си прекрасен умен индивид ама дали е така и в моите?
За никнейма - това му е функцията ако не си разбрал... Ако исках да се изтъквам да съм се изтъпанчил с фамилията и снимката си...
Не става дума за изтъкване, а за компетентност в определени области. А като ти гледам постовете, ти си компетентен в почти всички!:-memnon
- - - - - - - - - -
Цитат:
MitkoS
......
За да има възможност да се оцени "покритието", трябва да се излезе от анонимността. Но дори и тогава, излизането от анонимността не гарантира на никого доказателство за "покритие". Това че ти си (налучквам) Х.В. освен за теб и може би за още някой който реално те познава е някакво покритие, то за никой друг нищо не значи Х.В. освен претенциите му за "покритие".
Покритието е да можеш да покажеш създаденото от теб или поне истинска компетентност в определени области. Аз мога да го посоча за доста от хората, които пишат в този форум. То си личи от техните постове.
За твоята компетентност в областта на компютрите не греша, нали? Или за компетентността на РАТ във видеонаблюдението? Или на Mega и Alexanders в климатиците?
Цитат:
Lupus
Не става дума за изтъкване, а за компетентност в определени области. А като ти гледам постовете, ти си компетентен в почти всички!:-memnon
Ми продължавай да гледаш и може да ме "опознаеш" ;)
Няма как тук да разбереш какво постигам щото не съм като теб да се изтъквам и не бих го направил! Тук съм да прочета кой какво мисли и да си кажа мнението ако пожелая...
Явно за теб форума се свежда до кой какво може да се изтъкне тук - ама не съди за всички по твоите разбирания!
Силни сме в "мисленето", слаби в приложението на практика на създаденото ...
То затова все сме след останалите ...
Цитат:
svetlio1
Статията завършва много интересно - "Sponsored content";)
Цитат:
kokovox
Балонът се надува, надувайте момчета, да стане на парчета - пук!