Отговор: Ел. автомобили - за колко време се зареждат ?
Цитат:
Първоначално публикувано от
ivodivo
В случая не ставаше въпрос за технологиите при батериите?!? А за протичане на огромни токове за да може за толкова кратко време да се "напълни" това гладно чудо! Т.е. по какви кабели, връзки ще минат тези ампери и с какво напрежение... Все опасни неща и почти невъзможни на практика(но само почти)...
Напълно съгласен в случая!
Но по това сме писали и по рано и че може да се използват по високо напрежение с цел да се намалят амперите... Тук обаче има други опасности...
Интересен е наистина проблема с топлинната енергия която спомена... Но не се знае за новите материали които ще се ползват в бъдеще какво вътрешно електрически съпротивление ще имат... може да са някакъв вид идеален проводник или поне близко до това...
И за двете неща става въпрос. При батериите ограничението идва от възможната скорост на преобразуване на електрическата енергия в химическа. Другото ограничение е максималното напрежение на една клетка. При проводниците - от загубите в тях вследствие на реалното им електрическо съпротивление. И докато проблема с проводниците е донякъде решим с ползването на свръхпроводимост (макар и при температури близки до абсолютната нула) то, ако охладим акумулатора и проводниците до клетките до абсолютна нула химически реакции не могат да протичат. Получава се омагьосан кръг!!!
Някога в бъдеще това може да бъде преодоляно, но не с познанията ни за свойствата на материята, които ползваме сега. Не се копа в правилната посока!
Преди време развих в темата възможното решение - стандартизация на акумулаторите, зарядни станции, ползващи преференциално ВЕИ енергия с ниска цена и принципа на дилижанса. Оставяш уморените коне и вземаш свежи за 10мин..
"Инсталираната"/ограничената мощност в моя апартамент е 15 киловата.На толкова е външният бушон на EVN.При повече от 15 кв изключва.
Единият ми проточен бойлер е 7 кв. Не виждам пречка за преноса на ел.енергия.
10 часа х 7кв = 70кв
Не са 2-3 киловата.
Да не говорим, че спокойно може и да са 10кв на заряд на час.Мрежата/кабелите ще го понесат.
Стига да са направени както се полага по нормативи.
=================================================================
Аз съм фен (може би голям) на една конкретна марка.Ако преди година някой ме беше попитал какво ще избера измежду най-мощният представител на тази марка и една електрическа кола от същият размер или приблизително същите размери, тогава бих избрал убедено този най-мощен "екземпляр". Днес отговорът ми е друг - бих избрал електрическият модел, ако той има пробег от поне 800км с едно зареждане.При пробег от 900 км със сигурност бих го избрал.
А другият модел с петролен двигател бих му се порадвал за 3-5 месеца и бих се разделили с него, колкото и да ми е тъжно/тъпо.
"Блазни" ме възможността да отида до гръцкото крайбрежие за около 8-10 лева.Дори 12 лева да са.Едно е 18-24 лева за отиване и връщане, друго е 100-120 лева.Не че са кой знае колко, но защо да ги давам ...???
Векът на колите с петролен двигател приключи.Дойде този на автомобилите с непетролен двигател.
Доста хора си накупиха апартаменти и къщи в Гърция. Една електрическа кола с разход 1.5- 2/ 2.50 лева на сто километра би им дало възможност да си ходят на вилите/къщите поне по 2 пъти в месеца .
Цитат:
justify
10 часа х 7кв = 70кв
Няма проблем в къщи в гаража с 10-часово зареждане.
Проблема в къщи е с едноминутно или 15-минутно зареждане, дори когато става въпрос за доста по-хилавата батерия (22,5kWh-30kWh) на Берлингото
Интересно, решен ли е въпроса с "преливането" на енергия от един автомобил на друг. И дали в бъдещето ще сме свидетели на спрели край пътя коли, и шофьори въртящи щепсел в ръка.
Едва ли на някого ще му трябва за 1 или 7 минути зареждане у дома.
Аз колкото и да мисля, не се сещам да съм изминал 400 - 500км и да съм се прибрал от морето у дома и да ми е трябвало "спешно" 1 или 7 минутно зареждане.
Виж при пробег от 800км ще съм на ръба когато ходя до плажа в Гърция който ми харесва.До там е 388км, а това лято имаше и ремонт на отбивката, та "качих" до 420км на отиване + 32 км в повече, защото трябваше да подмина курорта и след това да се връщам.За 800км ще ми трябва да заредя поне за едно 150км за всеки случай.
Убеден съм обаче, че в следващите 7-10 години този проблем ще бъде решен.
Все пак и аз не вярвам че ще толкова евтино колкото е сега и то не защото токът ще поскъпне(той и сега си поскъпва с 1-2 до 3% годишно), а най-вече защото на "клона" отново ще се наредят една камара маймунки с канчетата да "цоцат" и те папо ...
Ей затова единственият полезен ход е къща + собствен източник на ел.енергия.
В багажника едно стекче Ред Бул, ако се наложи някой път да се бута....:)
Цитат:
fbr
Интересно, решен ли е въпроса с "преливането" на енергия от един автомобил на друг. И дали в бъдещето ще сме свидетели на спрели край пътя коли, и шофьори въртящи щепсел в ръка.
Това технологично никак не е просто! Трябва си обратно преобразуване.
След като пишат, че (ще) може да връщаш излишна ел. енергия в мрежата и да продаваш на енергото ... не би трябвало да е проблем дозареждането на друг автомобил ...
Все си мисля, че ел.автомобилите ще имат и КЕРС система ...
някой по-горе постна линк към данъците, които скандинавците тръшнаха на колите-играчки
дали ще ги даваш на контакта или на фиска, все ще ти вземат повече, отколкото ти се иска ;)
А колко данъци се плащат за колите играчки с двг? Лукоил не е плащал данъци с десетилетия. Цената на бензина и газа се субсидира от данъци. Цената на тока също. Това защо не е проблем, а субсидиите за нови технологии е проблем?
Цитат:
svetlio1
След като пишат, че (ще) може да връщаш излишна ел. енергия в мрежата и да продаваш на енергото ... не би трябвало да е проблем дозареждането на друг автомобил ...
Ще ни обясниш ли как си го представяш?
- - - - - - - - - -
Цитат:
justify
Все си мисля, че ел.автомобилите ще имат и КЕРС система ...
Тези системи работят в затворения кръг на енергиите в автомобила, а не извън него.
Кое по-точно?
Щом сега от една батерия прехвърляме в друга (т.н. пауър банки за телефоните) , какъв е проблема да се прави в по-големи батерии - добре ще е да обясниш как не може и няма да стане, че не всички сме специалисти в тая област.
Това за връщането на "излишна" ел. енергия от електромобилите в мрежата съм го срещал вече на много места - не само в наши препечатки - колко е осъществимо не знам, може би и това ще обясниш как не може да стане ...