Благодаря на всички, поръчах си Континенталките
аз си карам целогодишно с летни ,то сняг не е валяло от 2018 някъде да натрупа .. за жената се оглеждам за някакви всесезонки за тази година ,от зимни гуми не виждам смисъл - на планина зимата не ходим
Гумите не са "снежни", та да ги ползваш само при сняг. Най-общо казано, зимните гуми се правят от смес, в която естественият каучук е много повече от изкуственият, с цел да са по "меки" и да не се одървят в студа, демек да имат по-добро сцепление при температури по-ниски от 7°C. При летните съотношението е обратното с цел по-добра износоустойчивост.
глупости ... зимната гума е по добра от лятната само на сняг и лед ,при всякакви други условия е по зле - има достатъчно тестове в нета ...
![]()
къде са тия минусови температури ,не живея в планината .. средномесечната температура за декември 2023 по моя край е била около 6-7 градуса
![]()
Моли се да не дойде истинска зима в твоя край!
Едно време си беше доста снежно...
Или да не ти се наложи да пътуваш в посока Русе, Варна, Добрич, Плевен, примерно. Дори Варна - Сл. Бряг - Бургас при снеговалеж и след слана, лед и снеготопене с летни гуми си в първото дърво или мантинела.
С два комплекта гуми, изкарваш два пъти повече километри.А разхода за подмната, което се явява единствения минус се решава с още един комплект джанти.Моите ги взех алуминиеви втора ръка за 300лв.За две години горе долу им избих парите
Въпросът е дали има смисъл от зимни вече...Аз мога да си позволя при голям снеговалеж да не излизам от вкъщи. А последните години почти няма сериозно преваляване. Навремето често си правех сутрешната гимнастика помагайки на комшии да излязат на улицата...
това всъщност е доста зле ,защото аз не успявам да износя 2 комплекта гуми .. едни хубави гуми имат 50к пробег ,2 комплекта 100к - кога ги навъртате 100к ? - те стареят и се вдървяват много преди да ги изтрия ,скоро "подарих" по 30 лв топ гуми стрували ми преди 8-9г по 250 лв броя ,грайфер на 60-70 % но вече доста вдървени .. така или иначе от 3г не съм ги слагал на колата ,карам си с летните
Между +7°С и +14°С нито зимните, нито летните са перфектни. При тези температури се ползват всесезонни. От +7°С надолу могат да се ползват обикновени всесезонни, ако няма сняг или тип алпийски всесезонни (със снежинка), ако е по-студено и заснежено. От +14°С нагоре, летните са най-добри. С графиката по-горе на Алекси, някой си е направил т@ш*к. Пълни глупости![]()
А каква е ситуацията с т.нар. гуми с асиметрична шарка?
Не помня вече дали са само летни или има и зимни.
асиметричните по принцип първо се появиха при летните гуми , после налазиха всесезонните , като идеята е хем да имат канали за вода ( аквапланинг) хем да има шарка с посока - общо взето имат доста предимства
зимните ( със снежинка) са си с шарка за изхвърляне на снега
и на двете коли си имам 2 комплекта джанти с гуми , та като ми е кеф ги мятам на колата за 15мин в гаража и пътувам . Ако трябваше да се разправям с гумаджии , предполагам щеше да взема едни всесезонки и след 3г нови
Зимните са с ламели, за да "захапват" снега. Каналите са за да отвеждат кишата, не за да изхвърлят снега.
А в общият случай са с шевронна шарка, като на тракторите, за по-голяма площ на сцепление.
Вече и на летните има модели с посока на въртене, както на зимните.
Питах конкретно за тези с асиметричната шарка с какво поведение са при различни условия?
По-добре ли са спрямо другите типове гуми и за различните сезони?
Аз също имам два комплекта гуми+джанти, но поради малкия пробег, не мога да им износя протектора.
Сменям ги с нови заради възраст и напукване на външния слой на гумата. Сега на зимния комплект съм сложил всесезонки и ще следя как ще се държат зимата.
То при нас скоро не е имало голям сняг. Обаче и аз избягвам да шофирам в такива условия.
Не, защото не мога, а защото винаги има поне една куха лейка от всякакъв пол, която се прави на велик/ -а на пътя.
И става мазало дори при ниски скорости на движение.
зимата всесезонките се държат повече от прилично , проблема им идва лятото в жегата - по-бързо се износват и като цяло се държат лагаво .
поне такива са ми наблюденията от едни мишелинки( с тях си дойде колата , но бяха на малко над година) на една от предните коли - малка количка ползвана само за градско за вършене на работа - та реално не съм навил повече от 20к км преди да я продам и чак огромни наблюдения нямам