Според мен трябва да хулите Емо Чолаков! КАТ не са ни виновни.![]()
Според мен трябва да хулите Емо Чолаков! КАТ не са ни виновни.![]()
Ако напече слънце температурата на асфалта може да мине 30°-35° дори при температура на въздуха под 7. При продължително шофиране гумите допълнително загряват от триенето.
Тъй наречените зимни гуми всъщност са гуми за сняг, а не да ги сменяш под еди какви си градуси. Не са подходящи за движение по сух или мокър асфалт - нямат канали за вода и са от меки смески.
По-адекватно щеше да е да задължат водачите при първи сняг да сменят летните със зимни, отколкото в топло време да карат по сухи пътища с неподходящи гуми - както се вижда от тестовете спирачния път се увеличава, вероятността за аквапланинг също.
При +15 градуса ако всички са обути със зимни гуми, не вярвам това да намали катастрофите по пътищата.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 03-11-18 в 15:23.
Мога да изкажа моя скромен опит с около 30 МПСта.
Преди може би 4-5 години в Белгия открих ,че не може да регистрираш кола ако не е с всесезонни гуми.
След поставянето гумите и преките ми наблюдения върху тях .
Мога да кажа , че от тогава на всички коли ( лични и служебни ) слагам само и единствено всесезонни.
Зимните гуми са за скандинавските сърани и райнотите около Алпите .
Тук в България не е за зимни гуми ( освен може би за Пампорово и Рила)
Вносителите хич не харесват това понятие всесезонни , заради финансовия аспекст.
Точно затова и не внасят много гуми .
В повечето случаи аз си ги поръчвам.
за момента съм най- доволен от goodyear
Толкова много глупости на едно място, само в един пост, не ти се е случвало да събереш даже в раздела за климатиците! Прочети пост #24 на колегата, за да добиеш бегла представа какво е зимна гума и за какво се използва. Поинтересувай се какво означава "канали за вода", "протектор", "ламели" и т.н.
Има си международни стандарти за гумите. Те включват в себе си и означенията върху тях. Даже и евроетикет, където са написани основните показатели и категории на съответното изделие. Подобен формат, както на електроуредите.
Това всичко е написано във всеки магазин за гуми. Не е нужно да се открива топлата вода и да се разсъждава относно изискванията на Корея, Финландия и не знам още кои държави.
Срокът на експлоатация на гумите, според Michelin е около 4 години, като новите могат да се съхраняват на склад до 3. Разбира се, това зависи от много фактори и особено от начина на съхранение и поддръжка на гумите през неактивния за тях сезон. Затова обикновено в нормалните държави на 3-я сезон вече си купуват нови. https://www.michelin.bg/tyres/learn-share/tyre-basics
За лед се използват гуми с шипове, които в БГ са забранени от ЗДП. За да не нарушават пътната настилка.Веригите са за сняг и се поставят само там, където има достатъчна снежна покривка. Пак заради ронливия ни асфалт..
Аз си мисля ,че докато не вкарат закон против гумите втора ръка нищо няма да стане.
И не само гумите. Тук заприличахме на сметище.
коли,дрехи,гуми,климатици ,ел.уреди......Само не ми казвайте ,че е заради ниския ни стандарт.
Манталитета ни е смотан.
Мислим се за големи тарикати и как цакаме другите “балъци “ дето си купуват нови неща.
Пример.
Имам 5000 лв за кола тегля кредит от още 5000 за да си купя БМВ,Мерцедес,Ауди на 1 милион км и ще го плащам сумата време.
Вместо да си взема някоя малка кола ,Шкода,Пежо,Дачия,Рено итн за 12-20 000 на изплащане и най- важното след 5 години като я платя все още ще труда пари ,а не стария гроб дето ми е скъсал джоба от сервизи ,който на всичко отгоре вече я струва 2000 я не.Щото вече е на 20 години и не е на мода .
Българска работа.
Пробвайте Всесезонните гуми ,я на Мишелин ,континентал итн . Гледайте да са висок клас и след 1-2 години или ме препсувайте или пратете една бира ( и двете неща виртуално )
лека вечер !
Всесезонните гуми могат да се ползват в повечето райони на страната и са подходящи за автомобили с малък годишен пробег или за фирми с малки автомобилни паркове, с предимно градско движение. По-икономично е.
Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk
Така както си го написал е противоречиво:
Първо казваш, че критерия е "международни стандарти" (приветствам това, особено ако разкажеш още за тях)
Пък после намесваш за критерий стандарта на конкретен производител.
Важно е да има критерий по който ясно да са различими "гумите предназначени за зимни условия" (така както е написано в закона) от гумите които не са такива.
Защото, всеки гражданин, може да кара с галоши с около 2мм грайфер и да твърди пред катаджията, че тези галоши са зимни гуми, защото така е казал търговеца който му ги е продал.
За някои жени, вода под 40 градуса не е топла.
Това значи ли, че ако за катаджията топлата вода е такава от 20 градуса нагоре, то тези жени са в противоречие с катаджията ?
Аз без проблем мога да си мия ръцете с вода с 20 градуса (защото 20 градуса е топла вода когато става въпрос за измиване на ръце) и по никакъв начин не искам да влизам в басейн с вода с 20 градуса (защото 20 градуса е ужасно студена вода, ако ще плуваш в нея повече от 2 минути)
Когато говорим за глоби и наказания, закона трябва да е абсолютно еднозначен и човешкия фактор да е максимално минимизиран.
Никой гражданин (даже и селянин) не може да кара с двумилиметрови галоши, защото има закон, който го забранява. Минималната дълбочина на протектора, според него, е 4 mm. Пишеш свободни съчинения на тема 'зимна приказка". Има си заводско означение на зимните гуми S (snow) или M+S (mud + snow). Законът у нас не се интересува от това, нито българските застрахователи. За разлика от тези в Австрия, които не изплащат застраховка при ПТП през зимата, ако такова означаване липсва на някоя от гумите. Или картинка със снежинка, разбира се.
Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk