Вижте резултатите от анкетата: Каква тв стойка използвате ?

Гласували
130. Не можете да гласувате в тази анкета
  • стандартната от комплекта

    60 46.15%
  • фиксирана за стена

    30 23.08%
  • наклонена за стена

    13 10.00%
  • въртяща за стена

    10 7.69%
  • многосъставна за стена

    13 10.00%
  • моторизирана стойка

    1 0.77%
  • висяща от тавана

    3 2.31%
Страница 1 от 14 12311 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 205
Like Tree9Одобрявам

TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели/ FAQ - избор и препоръки

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #1

    TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели/ FAQ - избор и препоръки

    Закрепване на плоскопанелни ТВ на стена

    В началото когато производителите на плазменни панели започнаха да изобретяват технически приспособления за закрепване на стена-стойките бяха малко неинтересни, от дизайнерска гледна точка. Резултата - беше плачевен, често разработените "монтажни комплекти" подхождаха само за определен модел на един производител, не говоря за съвместимоста с продукцията на конкурентите. Инсталационите компании се объркаха в съвместимоста,поръчителите бяха объркани от несъизмеримата цена (заради малкосерийното производство на "електроните гиганти").
    В самото начало на 21 век производителите на телевизионна техника и производителите на стойки бяха помирени от международната организация VESA, предложила единни стандарти за закрепване на плазменни и LCD телевизори VESA 75 и VESA 100. В днешен ден повече от 140 производители подържат тези стандарти.

    http://www.vesa.org/

    Първите стойки изпълняваха само закрепваща функция , без да се гледа на естетиката, като функционалноста и удобството бяха на нула. Закрепването ограничиваше мястото на гледане, неговата висота и сектор на обзор. Но след утвърждаването на единни стандарти VESA 75 и VESA 100 в създаването прекрасно се включиха многочислени производители, предлагащи на пазара широка номенклатура от стойки за всеки вкус. След което инженерите, производители на стойки почнаха да отделят внимание на дизайна, качеството на боята и ергономиката.

    Изборът на подходяща стойка за телевизор не е труден, но е препоръчително да обмислите как и къде ще бъде използван вашият телевизор. Като цяло, има 4 критерия, които да се вземат под внимание: Зрително пространство, Зрителна височина, Зрителна Гъвкавост / Удобство и стайно осветление. Така например, ако ще поставяте вашият телевизор горе високо над камина, неподвижната стойка не може да ви даде добър ъгъл на видимост. Ако имате прозорец зад дивана от който гледате, трябва да си вземете накланяща се стойка. Или, ако имате голяма стая или всекидневна с широка зрителна зона, вие вероятно ще искате гъвкава стойка - ръчно подвижна, или моторизирана. В усилията си да ви водя през процеса на подбор, ето някои полезни съвети за определяне типа на стойката, която трябва да изберете.

    Видове стойки
    Днес стойките е прието да се разделят на няколко категории:

    Фиксирани стойки

    Фиксираните стойки, изпълняват само функция на здраво закрепване, затова поради своята ограниченност се използват преимущественно в професионалната сфера (виж по-надолу ).

    Наклонени стойки

    Наклонените стойки имат възможноста да променят ъгъла във вертикална плоскост. Като правило, ъгъла на завъртане не превишава 15 градуса. Позволяват да се адаптира телевизора по висота на расположение. Често се използват в спални стаи в които очите на зрителите са расположени низко.

    Въртящи се стойки

    Въртящите се стойки имат възможноста да променят ъгъла в хоризонтална плоскост. Ъглите на завъртане са до 15 градуса. Най распространеният вид стойка. Позволяват захващането на най- тежките плазменни панели до 63 инча, добър вариант за гостна с несиметрична зона на гледане.


    Многосъставни стойки

    Многосъставни стойки- специализирани, имат в конструкцията 2 състава или степени на свобода (понякога - 3). Позволяват да се увеличи ъгъла на обзор до 180 градуса. Заради дългото рамо се налагат повишени инженерни изисквания към мястото на закрепване. В днешно време този вид стойки позволяват закачването на плазменни панели до 42 инча. Най-често се използват в детски стаи, и кухни-/трапезарии/.

    Моторизирани стойки

    Моторизираните стойки са най-авангардната технология за монтаж , позволяваща ви да повдигате, накланяте, или завъртате вашият телевизор с дистанционно управление. Така имате удобството да препозициониранете телевизора си от всяка точка на стаята.


    Висящи стойки/от тавана/

    В основни типове на пазара присътстват тясно-специализирани стойки, такива като въртящи се стойки за мебелни ниши - Omnimount 75/100FD.

    Освен това сериозните производители разделят стойките на битови и професионални серии. Последната се отличава с повишени изисквания към експлоатацията, тя е длъжна да издържи петкратно натоварване по тегло (в отличие от 3- кратното в битовата серия), шарнирните съединения не трябва да предават на изделието постоянна вибрация, боята е длъжна да бъде устойчива към висока влажност и спадане на температурите.

    Съществуват няколко правила (или даже аксиоми) за правилно располагане на плоскопанелни телевизори. Те помагат на дизайнерите да избегнат най-често срещащите се грешки. По-долу са представени основните правила и резултати от несъблюденията на тези правила:

    1. Ъгъл на гледане
    Расположете LCD и Плазменните телевизори по такъв начин, че оста на гледане във вертикална и хоризонтална плоскост да съставя 90 градуса към поверхноста на екрана. Това е свързано с технологическите особенности на панелите, особенно чувствителни към това правило са LCD телевизорите.
    При несъблюдаване: прекалено малки или прекалено големи ъгли на гледане- водят до некоректно цветопредаване и забележимо снижение на яркоста.

    2. Ъгъл на отражение
    Не располагайте LCD и Плазменни телевизори срещу прозореца, а така също отчитайте отражението на светлината от лампи, прозорци и т.н. в хоризонтална плоскост. За предотвратяване на вертикалното отражение и за анатомически комфортно гледане очите на гледащия трябва да са на ниво 1/3 част от горният ръб на екрана
    При несъблюдение: възникаващите отблясъци и отражения се отразяват отрицателно на въсприятието на изображението, плътно до ефекта на пълно затъмняване на изображението от отраженията.

    3. Парников еффект
    Не располагайте LCD и Плазменни телевизори в тесни интериорни и мебелни ниши, защото така нарушавате процеса на естественна вентилация. С две думи: съвременните плазменни панели могат да потребяват до 8 Ампер, т.е.1,8 кВт, а това е мощноста на една ютия!
    При несъблюдение е възможно прегряване на оборудоването, което води до много ефектно излизане от строя.

    Използването на правилно подбрани стойки ,позволява без излишни сложности да се съблюдават всички правила и да се избегнат пагубни грешки.

    В днешен ден, явни фаворити са холандските Vogel's, израелските Barcan и американските Omnimount.
    http://www.vogels.com/pages/countrypage.aspx Фирмата вносител е Виго ООД http://vigo-bg.com/
    http://www.barkanmounts.com/
    http://www.sonorous.com/
    http://www.omnimount.com/consumer/Default.aspx
    http://www.opusstand.com/
    http://www.e-visionuk.co.uk/
    http://audiovideo.meliconi.com/Home-Page_hm_1.aspx
    http://www.vobix.ru/
    http://sihbrackets.bttradespace.com/

    Hamma - вносител е фирма Vali
    http://www.vali.bg/?group=235&conten...rderby=name_up

    В случай ,че закачате телевизора на стена е добре да вградите кабелите в стената
    http://forum.ixbt.com/post.cgi?id=at...2:17009:2209:1

    Ако това е невъзможно има компромисен вариант
    Отидете в някой магазин за строително оборудване(Мосю Бриколаж,Практикер,Алати,Баумакс)
    http://www.praktiker.bg/praktiker-in...849/index.html
    http://www.baumax.bg/c/cms/frontpage
    http://www.mr-bricolage.bg/
    http://www.alati.bg/index-bg.html
    и си купете пластмасови кутии за проводници. Има с различно сечение (правоъгълни) и често са бели на цвят.Навярно сте ги виждали по офисите -в тях крият ел.розетките,телефонни,етернет и прочие проводници.
    Отрязвате парче с дължина колкото ви е нужно ,прикрепвате го към стената с дюбели (ако искате го залепете) и прекарайте кабелите през него след което поставете капака.Можете и да го боядисате в цвета на стената ви (да не се забелязва).
    http://www.mdk.kiev.ua/images/korytka.jpg

    https://www.youtube.com/watch?v=dKsaaS1_d4E#ws
    Ако монтирате телевизор на стена от гипсокартон използвайте дюбели за гипсокартон тип "охлюви"- с формата на конус и резба- издържат 80 кг на дюбел (0.8кN) , така че 18-24 кг се разпределят без проблеми на 4 дюбела. Желателно е да ги завиете в профилите зад картона.

    Распорнен анкер. Най-масовият вид анкери.С диаметър от 4 до 20 мм и дължина от 20 до 120 мм. Най-добре е да се използват в бетон и тухли. Някои модели анкери са предназначени за използване и в кухи материали.
    http://gngroup.ru/images/upload/articles/8-5.jpg
    http://gngroup.ru/images/upload/articles/8-16.jpg

    Универсални дюбели /анкери/. Обикновенно пластмасови анкери - имат гъвкава, еластична средна част. Често това се достига за сметка на дълги продълговати процепи в средата на изделието. Главното е главната и опашната части да не са разрязани. При навиване те се притягат една към друга , а централната част се разтваря в страни. Тя може плътно да се притисне както към бетон, така и към меки материали, удержайки на триене. За преграда от кухи тухли или за гипсокартонен лист централната част на дюбела се стяга и играе ролята на надежна "котва".
    http://gngroup.ru/images/upload/articles/8-14.jpg
    http://gngroup.ru/images/upload/articles/8-15.jpg

    _________________________________________________

    Hi-Fi мебели
    В Техномаркет ще ви предложат Sonorous
    http://www.sonorous.com/

    В Технополис ще ви предложат Vogels и Rivasound
    http://www.vogels.com/
    http://www.rivasound-furniture.com/f...ts.php?catid=6

    Когато избирате TV-стенд вземете с ширината на телевизора или по-широк
    също така ако имате ресивър-проверете височината на етажерките-дали ресивъра ще се побере и дали ще има достатъчно място над него за охлаждане/ поне 5 см/
    не се притеснявайте дали ще издържи -правят се от темперирано /закалено/ стъкло така че спокойно може да издържат-50кг-на стелаж

    _________________________________________________
    Ако искате да ви е удобно докато гледате телевизия си вземете една лежанка на Le Corbusier /Льо Корбюзие/ - един от най известните дизайнери. Цената е около 2000 лева. Има я в 2 цвята , адреса на фирмата.http://359interior.com/luxus/lejanka_lc4.html



    http://www.modern-source.com/product_detail.php?pid=753
    http://www.steelform.com/corbusier_l...iselongue.html

    лежанката има много варианти
    [img width=709 height=600]http://image.made-in-china.com/2f0j00gMTaeQSGOZch/Le-Corbusier-Chaise-Lounge-S1024-.jpg[/img]

    http://www.apartmenttherapy.com/ny/a...-france-053707

    и различни цветове
    http://www.made-in-china.com/product...er_Chaise.html

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #2

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    Кабели

    Как да изберем HDMI кабел за преглед на 1920x1080 в 60Hz:
    При избора не се подлъгвайте по рекламните картиники и надписи/този е специално за HDTV, този е версия 1,4.../- това са маркетингови трикове. В действителност са еднакви-няма отделен стандарт за кабел 1,4.
    Препоръчителна дължина на кабела
    - оптимална дължина: до 3,5 метра
    - максимална дължина: до 15 метра
    При избора гледаме обозначението и диаметъра на кабела.
    До 3m теоретически става 5-6 mm кабел (вътре ще има 30AWG провода).
    Но по-добре не вземайте такъв. При тази дължина търсете 28AWG и 26AWG.
    5m - > 7 mm (28AWG)
    10m - > 8 mm (26AWG)
    15m - > 9 mm (24AWG)
    20m - >10 mm (22AWG)
    Гледайте какви са накрайниците , желателно позлатени и без всякакви въртящи шарнири. Фиксирайте кабела на входа леко. И главно не огъвайте и не клатете. Иначе ще възникнат въпроси: а защо имам шум и прекъсва...
    http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=62:11851

    _________________________________________________
    Rainbow Fish - пусна фибро оптичен HDMI кабел
    HDMI кабелите с дължина над 5 метра са със значителен проблем за правилният пренос на сигнала и това води до несъответствия и загуба на връзка.
    Една американска компания, Rainbow Fish, реши проблема. Вместо меден проводник между контактите има оптични влакна. Във всеки конектор има HDMI конвертор който пробразува светлината в електрически сигнал, така че всичко работи безотказно. Кабелите са с дължина от 6.1 м и 10,6 м.
    http://www.rainbowfishcorp.com/

    _________________________________________________
    При подаване на многоканален звук на които и да е вход HDMI на телевизора във формат Dolby Digital 5.1 или DTS, сигнала автоматически се преобразува в двуканален PCM(stereo) и излиза на Digital Audio Out. Ако желаете да имате многоканален звук- препоръчвам да прекарате звука през ресивър(ако имате такъв).
    _________________________________________________
    Надписа Dolby Digital означава само ,че телевизора може да изкарва на цифровият изход DD/dolby digital/, ако той присътства в входият сигнал. което се случва само при приемане на DVB-T на вграденият цифров тунер. Но по HDMI той не разбира звук DD! И ако на телевизора подадете по HDMI DD - то на изходa на телевизора (оптика) въобще нищо няма (ресивера изписва PCM Stereo -но въобще няма звук)! За приемане на DD по-добре използвайте ресивъра.

    S/PDIF (Sony/Philips Digital Interconnect Format) изхода на телевизора не предава TrueHD и DTS-HD звук - не му стига пропускателната способност. В най-добрият случай ще имате DTS , DD или стерео сигнал/в зависимост от това дали вашият модел ги подържа/.
    http://en.wikipedia.org/wiki/S/PDIF

  4. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2009
    Мнения
    34
    #3

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    Привет!

    LG 42LE5300 трябва да го поставя на стена... Но не само на самата стена, а и да бъде поставен в самия ъгъл на две стени. Проблемът - няма друго място, където да се сложи. Предполагам някаква стойка с чупещо рамо трябва да се вземе и да се закрепи на едната стена. Въпросът е - дали ъгълът на рамото ще е достатъчно голям, за да може телевизорът да бъде поставен между двете стени. В интернет има не малко подобни стойки. Има ли някой, който е реализирал нещо подобно?
    Благодаря!

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    28
    #4

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    http://www.vogels.com/web/Consumer/P...-MOTION-LC.htm

    Тази би трябвало да стане, но колко ли струва? - 409 лв в ТП, сега я видях.
    Другия вариант е да си вземеш една стойка за таван и така да го захванеш.

  6. Moderator
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    1,491
    #5

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    Да аз съм правил такъв монтаж преди години.Използвал съм модели на баркан http://www.technomarket.bg/products/...41-3-movements и http://www.technomarket.bg/products/...movements-34-s мисля бе другият.Идеята е като опънеш рамото да измериш дължината му и после съответно монтажните отвори на телевизора от средата към единия край.Ако рамото е по дълго няма проблем с монтажа.Движат се във всички посоки и няма проблем дори да вкараш стоиката по към ъгъла на стената.Имаш и вариант да я спуснеш от тавана ако искаш с тази http://www.technomarket.bg/products/...ount-m-35-35-s аз лично не съм я пробвал нея ,но съм виждал такъв монтаж.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2009
    Мнения
    34
    #6

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    Току що поръчах тази: http://www.technomarket.bg/products/...movements-34-s

    Дано стане безпроблемно. После ще сложа снимки в темата, с надеждата да е полезна и за други...
    Благодаря за съветите!

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    1,491
    #7

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    Моята идея бе да отидеш на място след като си измерил телевизора ти отзад- разстоянието от отворите за монтаж до единия край.За да не се окаже ,че е късо рамото на самата стоика.Понеже за първия модел съм сигурен ,че е същият ,но този е малко модифициран с тази пеперуда и цената е на половина ,дано не са намалили дължината на рамото.Пожелавам ти безпроблемен монтаж.А ако има някакъв проблем ще я замениш.

  10. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #8

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    Цитат Първоначално публикувано от Ivomirchev
    Току що поръчах тази: http://www.technomarket.bg/products/...movements-34-s
    Това тъничко раменце?! Не бих се чувствал спокоен да гледам това да държи телевизора ми

  11. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2009
    Мнения
    34
    #9

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    Е, той е лекичък...

  12. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    39
    #10

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    Би ли споделил какво стана със стойката,достатъчно стабилна ли е.И аз трябва да монтирам на ъгъл плазмата-25кг.,но все още не съм решил такава стенна или висяща да е стойката.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2009
    Мнения
    34
    #11

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    Все още не е сложена... Не е готова стената. Но изглежда достатъчно стабилна След няколко дни (гипсокартон, вата и т.н.) ще споделя опит със снимки.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    24
    #12

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    Кажете къде мога да отида да разгледам на живо разни стойки, търся такава, която да се регулира по хоризонтала и вертикала, като ще закачам 32" LCD на нея, а бюджета ми е до 100 лв.

  16. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #13

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    В двете големи вериги Технополис и Техномаркет има изложени по няколко мостри. Може да помолиш ,да ти отворят някоя кутия на даден модел и да видиш какво представлява.

    http://www.technopolis.bg/b2c/detail...BAa-HAMA-12009

    http://www.technopolis.bg/b2c/app/di...=1%29/.do?rf=y

  17. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    24
    #14

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2
    В двете големи вериги Технополис и Техномаркет има изложени по няколко мостри. Може да помолиш ,да ти отворят някоя кутия на даден модел и да видиш какво представлява.

    http://www.technopolis.bg/b2c/detail...BAa-HAMA-12009

    http://www.technopolis.bg/b2c/app/di...=1%29/.do?rf=y
    Вторият линк нещо не разбрах дали имаш конкретен модел предвид или? А иначе ще отида да разгледам, само че се чудя... на телевизора пише, че отзад разстоянията са 200 х 200 мм (т.е. четирите дупки образуват квадрат), а повечето от тези стойки с рамо са по VESA 200 x 100, това проблем ли ще бъде?

  18. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #15

    Re:TV и Video аксесоари /стойки, маси, кабели, амбилайт/ FAQ - избор и препоръки

    Вторият линк ,съм ти го дал ,за да си избереш сам. Да! - разстоянието на дупките при телевизора и стойката трябва да съвпада-иначе не става нищо.
    Търси си стойка - VESA 200 x 200.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 14 12311 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Помощ за избор на сателитен приемник / FAQ - избор, препоръки
    От hristoslav2 във форум Сателитни, кабелни и ефирни приемници
    Отговори: 2
    Последно: 30-10-13, 19:31
  2. избор на лаптоп до 1900 лв (с ДДС)-ПРЕПОРЪКИ?
    От valdim във форум Мобилни устройства
    Отговори: 4
    Последно: 25-09-13, 16:21
  3. Кабели, избор и монтаж
    От venci79 във форум Аудиотехника
    Отговори: 46
    Последно: 06-07-11, 19:23
  4. Отговори: 12
    Последно: 08-09-10, 15:48
  5. Препоръки и избор между две конфигурации
    От stancho_75 във форум Общ - хардуер
    Отговори: 5
    Последно: 30-10-07, 17:59

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе