Нови по-високи глоби за шофьорите. какъв резултат очаквате?
инфо: http://novini.dir.bg/news/news.php?i...E3%EB%EE%E1%E8
Нови по-високи глоби за шофьорите. какъв резултат очаквате?
инфо: http://novini.dir.bg/news/news.php?i...E3%EB%EE%E1%E8
да ви кажа като ме обрусат 200 лв акт и не ми дадат книжката докато не го платя- бая ще се замисля дали да карам като луд или не
Едва ли ще се промени нещо. Според мен трябва да са много по високи за да може шофьора наистина да го е грижа - (да го е страх да не се бръкне по-дълбоко). Това за корупцията и подкупите при катаджиите е друга тема и ако двете се вързват се получава омагьосан кръг.
Aми то от 50 на 70 лева - сериозен скок. Тежка мисъл ще падне. Май само подкупите ще скочат. Те са си паричен инструмент в Бг - инфлацията им влияе активно [:D]
Ще се дават по-високи подкупи.
Тази практика може би ще престане, ако на служителите на КАТ бъде забранено да разполагат с повече от 10 (20/30/хх) лв. в джоба по време на дежурство, като в същото време глобите се плащат с фиш на гише в КАТ, пощата, някоя банка или заедно с годишните данъци.. Или, разбира се, ако се вдигнат заплатите на пътните полицаи
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ще се дават по-високи подкупи.
Тази практика може би ще престане, ако .....
<div align="right">Originally posted by Dark Skywalker*-*15/09/2004*:* 20:14:56</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
На полицаите с технически средства се отнеме възможността при извършено нарушение да се пазарят с теб.
A, пак ше му са намери цаката. Ше пуснат фиксинги за деня, ако трябва. Без пазарлъци.
Единствено ако се създаде ефективна система за граждански контрол върху властта, половината поне полицаи си идат, пък хванат и обесят двама - трима на площада, може да се надяваме на някаква оправия.
Аз пък като шофьор от вече почти 6 години с ръка на сърцето мога да кажа, че подкуп на катаджия не съм давал.
Пуска ли са ме катаджии, след като са ме спрели за висока скорост, но като ме видят с колан, че не ги лъжа за причината за която ме спират и два три пъти са ме пускали хората.
Не моа да разбера пак това с подкупите почнахте.
Що давате като сте толкоз отворени бре, що не оставите да ви пишат акт ами веднага бъркате в джоба ? После пак катаджиите виновни, че стават катастрофи, че се кара като на писта, че няма сфетовари, няма стопове, няма нищо за шофьора решил, че е фитипалди.
Ся ше ми кажете - ми те що вземат?
Ами ше земат, като има давате [:D] То е логично ...
За мене трябва, както каза Mr.TECHNO - при 50+ превишена скорост, 200 лева акт и 3 месеца без книжка. При второ провинение, 1000 лева акт, 1 година без книжка.
Аз лично, не мога да разбера, защо се мъчат да ги вържат със средната работна заплата или пък с минималната. Това е нелогично. В никоя европейска държава не е така. Навсякъде гобите са почти, че и отгоре една тяхна заплата. А недай си боже, да ти е нередовна колата, директно в сервиза и докато не се смени всичко не мърда от там.
Ама кога ли ше стане това нещо ....
Каквито и глоби да сложат няма да се оправят нещата, докато не се спре корупцията.
Това с по-високите глоби е отражение на цинизъма на управляващите и колко са се самозабравили. През турско робство е било много по леко за живеене. Имало е само един данък - десятъка. Сега всеки ден нови изненади. Дупе да ви е яко.
И аз си мисля, че нищо няма да стане. Макар че и ние като шофьори имаме някаква вина,защото би трябвало да спазваме закона, знаци, ограничения и т.н., нали за това са поставени. А не да направиш нарушение и да се надяваш да бутнеш някой лев или по - добре, ако никой не те види, както става в повечето случаи и да се отървеш. Ако имаше на всяко крастовище полицаи, кой знае колко одрани щеше да има и половината нямаше да имат книжки...
Всъщност, като се замисля - и Лупус има известно право. Чувал съм, че на запад в повечето случаи катаджията въобще не те спира, ако е малко превишението. Има автоматичиран ичекпоинти(така да ги наречем) или просто снимат номера и пращат фиша на собственика.
В БГ по принцип наи-спокойно съм сядал зад волана след 2-3 бири, защото на практика никога не ме е притеснявала глобата (даже не зная каква е - 200-300 лв?!?). Откакто съм в сащ много сериозно се замислям дали изобщо да припаря до колата след като съм пил дори и малко - тук плащаш 10000$ + 45 дни обществено полезен труд за първото нарушение. Ей това е сплашващо :-)
Мисля че единствената ефективна схема за наказания е с постепенно увеличаване на наказанията - някаква минимална сума за първия път, но ако повториш наказанието да е 10-20 пъти по-голямо, може де се прибегне и до задържане на МПС-то до изплащане на глобата и т.н.
Ей тва със задържане на МПС-то ми хаеса много.