еее няма, нали аз исках анкетата да е анонимна, а и мисля че няма как да ги видя![]()
еее няма, нали аз исках анкетата да е анонимна, а и мисля че няма как да ги видя![]()
Minkov ги е казал много ясно ,българина обича да се скатава
И това е до време бтв,европейския съюз на търпи данъчни измами,особено тия на ниско ниво,големите си минават на всякъде,гледайте какви скандали има в момента във Франция
Ебаxти и бедняка дето съм аз ...
Макс правел биричка и неговата заплата е колкото "отпуснатите" ни от държавата доходи на жена ми и моите заедно ...
Пък аз 18 години учене ... и за какво?
Ама ... ще ги мачкаме фирмаджиите, да знаете ...
![]()
Малоне,все пак аз работя в частна фирма...тука няма от до работно време,особено лятото,да не говорим за условията на труд...навън може да е +100градуса обаче в моето помещение е винаги под -10,и ако случайно температурата на разливателя стане различна от 3грд директно си ме уволняват
А 700лв за София не са много,още овече когато имаш 2 деца...тук имам приятели работещи в Технополис,взимат по 1500(явно си разбират от работата)
Добре че от време на време отпускат премии,а и извънредния труд,та си позволявам някои глезотийки
Такава залата в Технополис вземат шефовете , малко ме съмнява някой да вземе такава заплата от по-долните етажи!
Mr.TECHNOПървоначално публикувано от Mr.TECHNO
да не е съкращение от въпросните "...полиси"
без да се счита за заяждане или конфронтация (все пак и аз съм от голям град и с големи претенции за себе си) държа да отбележа нещо МНОГО важно и МНОГО вярно:Първоначално публикувано от maks
700лв може да са малко за софия, но не защото нещата там са по-скъпи, а защото си приел за нормално да си позволяваш повече неща (да отопляваш целия апартамент, да ходиш с кола на работа на 15 км, да ядеш месо за 7лв, а не кучешки за по 3, да имаш кабелна за 25, 2-3 мобилни и т.н.)
токът в чепеларе е на същата цена, мобилните са на същата цена, бензинът на същата цена... след като там хората успяват с 150, значи и в софия ще успееш (наемът е друго нещо - за него не иде реч). това, че стандартът на живот е по-висок и, повтарям, считаш за нормално да имаш повече, не означава, че в софия има инфлация и там 700лв са нищо и ги харчиш за същите неща, за които в ловеч би платил 150
Абсолютно вярно е това - в по-големия град вече се мисли по друг начин!
"Погрижи се за лукса, а той , насъщния, сам ще си дойде............."
Но както всички неща и това си е относително. Ценностната ни система се променя непрекъснато.
(А на дамите - два пъти по-често....)
Мисля, че през следващите няколко месеца ще наблюдаваме обещеваното значително повишение на заплатите у нас (дай Боже). Това ще бъде много интересно и рядко явление,затова призовавам да го наблюдаваме внимателно за да можем да разказваме след това на внуците! Винаги съм бил убеден,че това трябва да се случи при влизането ни в Евро съюза,но не ми беше ясно как ще стане. Сега някак си започва да ми се изяснява. Виждам как много малки фирмички,които едва кретаха и които съществуваха благодарение на това,че плащат ниски заплати без осигуровки,сега започват да фалират и освобождават пазара за по-големите и силните.Те пък от своя страна разбират,че за да са конкурентни им трябва висококвалифициран персонал и са готови да плащат високи заплати и пълни осигуровки за да не го изгубят.Така полека-лека(всъщност много бързо) нещата си идват на мястото. Е, няма да достигнем европейските заплати,но скоро сегашните 300лв(примерно) ще ни се виждат смешни и все по-често ще чуваме за заплати 700-1000лв,които трябва да се превърнат в нещо нормално. Дано съм прав в предположенията си!![]()
Аз силно се съмнявам заплатите да се повишят ей така за няколко месеца,дайде да не бъдем лековерни....за 4-5 години може би,но за няколко месеца.......
Когато почнах работа започнах на 300лв без осигуровки без нищо,но годините бяха такива,помните ги всички
В интерес на истината положението доста се подобри след 2000г(поне за мен и хората,приятелите около мен,не искам да звуча цинично),а откакто съм на тази ми работа е скочила със има няма 100%....е.плащам по 300 и нагоре лева за осигуровки,но поне всичко вече е легално
нека бъдем оптимисти!
За Технополис:имам колеги от университета там,във сервиза им,така че информацията ми е достоверна:за шефовете им незнам,намам представа
Между другото добре доходи имат и във мобилните оператори:едно приятелче поддържа клетките на Глобул-зарежда с нафта генераторите и тнт..абе блага работа,и да ви кажа не пада по долу от тия във ТП
Радвам се за такива млади хора,все пак живота е скъп
За хората с частни фирми е нормално да докарват и над 10к дори...но те работят 24/7
FearMe :въобще не съм има намерение да засягам някого:от провинцията или от където и да е било другаде
Нека да не обръщаме темата в друга,доста негативна според мен насока:имам преки колеги които не са от София...повярвай ми,конфронтациите са еедневие,и повечето са точно на тая тема...добре че съм селско момче(то Горубляне си беше село допреди 15тина години,сега сме софиянци :coolsmiley
та не ме въвличат и мен в разправиите си
лазаре, за съжаление не си *
предлагането на евтина работна ръка на "емигрантите" от малките градчета подкопава средната работна заплата, девалвираните дипломи не гарантират качество на кандидата, а оттам и нежелание да се прахосват пари само и само да установиш, че назначеният висшист не знае таблицата за умножение. огромните норми на печалба, породени от желанието на работодателя да печели ако може х10 изяждат трудолюбието на служителя и го принуждават да мързелува. когато най-големият стимул е липсата на наказание никой не дава и пет пари да развие работата, която работи, а е доволен да взима малко, но все нещо да взима.
европейските заплати могат да се дават само от европейски фирми. производителността на труда в България и бвп на глава от населението са толкова ниски, че не могат да осигурят паричната маса, равна на европейските възнаграждения. валутният борд е единственото, което крепи икономиката ни и свива потреблението, вместо инфлационно да повишава търсенето.
приемането на еврото като официална валута в България, съпроводено от окончателното изравняване на цените с европейските, плюс абсолютната невъзможност за повишаване на заплатите (няма кой да даде х3 заплата за 1/3 от производителността на труда) ще доведат до още по-сериозно разтваряне на ножицата между бедните и богатите. едните едва ще кретат с все по-малкото си еврота в джоба, а пред другите ще отпаднат пречките пред легализирането на сивата част от бизнеса им ("намерих западен инвеститор" иди доказвай обратното).
другото "меко на баницата" ще е разпродаването на изградените бизнеси, които са направени за жълти български левчета, на западни фирми, които ще платят по европейските стандарти, и по този начин българските бизнесмени ще станат х3 по-богати, нищо, че вече няма да си имат "честните" бизнеси.
така че заплатите ще скочат, но не и преди приемането ни, а след това скочилите заплати ще бъдат "изядени" от преминаването ни в евро и изравняването на разходите, но не и на приходите в българското домакинство
Ами ето - аз точно това имам предвид - все повече фирми се отпускат да дават високи заплати,но това не става по директиви на правителството,а защото конюнктурата на пазара го изисква :coolsmiley:!Първоначално публикувано от maks
FearMe,те разходите отдавна са почти равни,само в приходната част се различаваме съществено от европейците. И ще продължим да се различаваме,но ще намалим леко дистанцията!Първоначално публикувано от FearMe
Много ми е приятно когато чета мнения изпълнени с оптимизъм
Важното е че сме тръгнали в правилната посока
наистина е леко наивно да се смята че за няколко месеца нещо ще се промени кардинално
В интерес на истината е напълно нормално млад ИТ специалист или икономист счетоводител примерно да полу1ава 2-3хилки,стига да си разбира от работата,и да попадне на подходящия работодател
Шегувам се бе maks, не го вземай на сериозно.
Искрено ти пожелавам до два месеца да вземаш двойно по-голяма заплата.
BTW и моите са две, че едното [тя] доста взе да харчи вече ...
Ама нали е госпожица, няма как ...
Казал съм, че не искам да я черпят, искам да си плаща сметките и такситата.
И дайте да направим мръсно на шопите.
Да се изнесем прованса и да работим за по 300 лева в столицата.
Ужас, а?
![]()
А мен ме напушва смях от такива изказвания...Първоначално публикувано от DPetrov
Дай примери след "демокрацията" за област, в която България върви напред в реалната икономика (на горе, в развитие, към просперитет):
- Тежка промишленост, машиностроене?
- Електроника и електротехническа промишленост?
- Лека и хранително вкусова промишленост?
- Селско стопанство?
- Положителен платежен баланс?
- Намаляване на външния дълг?
- Намаляване на междуфирмената задлъжнялост?
Или в областта на духовната сфета:
- Развитие на фундаменталната и приложна наука?
- Образованието?
- Културата - кино, театър, изобразително изкуство, литература?
- Подобряване на интелектуалното и културното ниво на хората?
Искам да я видя тази "правилна посока", облечена в цифрите на статистическите отчети по години или в оценките на ООН.![]()