Вижте резултатите от анкетата: В кой диапазон попадат личните ви месечни доходи след облагане?

Гласували
213. Не можете да гласувате в тази анкета
  • под 250 лв.

12 5.63%
  • от 250 лв. до 400 лв.

34 15.96%
  • от 400 лв. до 600 лв.

45 21.13%
  • от 600 лв. до 800 лв.

29 13.62%
  • от 800 лв. до 1000 лв.

34 15.96%
  • от 1000 лв. до 3000 лв.

51 23.94%
  • от 3000 лв. до 5000 лв.

1 0.47%
  • над 5000 лв.

7 3.29%
Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 74

Дайте да видим сега с какви доходи живеем.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2003

Re: Дайте да видим сега с какви доходи живеем.

Знам, че е малко , но понеже стана дума за ДДС, та питам
    Между нас има доста икономисти (а аз не съм), може ли някой да ми изясни разумната прчина да съществува този данък.
    И една такава ситуация:
    Получавам някакво брутно възнаграждение. От него се вадят най-различни осигуровки и данъци и най-накрая ДОД.
    След това отивам в магазина и си купувам за 5лв. сирене. На практика съм платил 4лв. за сиренето и 1лв. ДДС. Значи получава се така - платил съм данък ДОД за парите, които давам за ДДС. Не е ли странно

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Цитат Първоначално публикувано от Lazy Dog
    Знам, че е малко , но понеже стана дума за ДДС, та питам
    Между нас има доста икономисти (а аз не съм), може ли някой да ми изясни разумната прчина да съществува този данък.
    И една такава ситуация:
    Получавам някакво брутно възнаграждение. От него се вадят най-различни осигуровки и данъци и най-накрая ДОД.
    След това отивам в магазина и си купувам за 5лв. сирене. На практика съм платил 4лв. за сиренето и 1лв. ДДС. Значи получава се така - платил съм данък ДОД за парите, които давам за ДДС. Не е ли странно
    http://www.bfu.bg/stud_life/elsiana/broi7/2.htm

Тук можеш да прочетеш що е то ДДС и защо съществува!

А иначе всички данъци се плащат за да се финансират бюджетните разходи на държавно и местно ниво.

4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

едно мъничко уточенение - данъците не се плащат за да се финансират бюджетните разходи
    няма общоприето становище за това ЗАЩО трябва да се плащат данъци. "причините" се приемат в широкия спектър от посоченото от minkov (което е доста общо), до конкретните причини защита на териториалните граници, вътрешна защита на населението, възнаграждение на управниците, че ни управляват така хубаво, и т.н., и т.н.

аз обаче съм по-склонен да приема далеч по-циничното обяснение - държавата взима данъци от хората, защото е най-силния субект (правото на силата)

в подкрепа на горното ще приведа няколко доказателства:
    - държавата НЕ Е ДЛЪЖНА да строи пътища
    - държавата НЕ Е ДЛЪЖНА да строи болници, училища и т.н.
    - държавата НЕ Е ДЛЪЖНА да пази живота на отделния гражданин и обществото като цяло
    - държавата НЕ Е ДЛЪЖНА да (попълни_сам_каквото_ти_хрумне)

държавата прави тези неща по свое усмотрение, когато и както реши, в общи линии от добро сърце! дори и да не ги прави - данъци ще се плащат и събират, дори и да се налага да е насилствено

този "спор" не е отскоро в публичните финанси, като определено няма и да се намери "правилния" отговор

5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

@FearME тук не съм съгласен !
    По правова и морална ст-ст

Държавата е длъжна да пази и защитава - затова има задължителна военна служба , вече и професионална .
    Държавата трябва да пази моите интереси - затова палщам данък, затова има деца - за да бъдем роби на една корумпирана и мафиотска държава като нашата!

6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

techno, ти говориш за морал, а аз за публични финанси. тези двете нямат нищо общо. принципно си прав, но както всички знаем, когато са намесени пари - принципите остават на заден план

държавата НЕ Е ДЛЪЖНА по никой закон да те пази!

задължителността на военната служба е насочена КЪМ гражданите, а не към държавата, така че примерът не е в подкрепа на тезата "плащам на държавата, за да свърши това и това"

покажи ми едно задължение на държавата КЪМ гражданите, което е закрепено със закон, по който можеш да се оплачеш
    правя следното ВАЖНО уточнение - не говоря за оплакване за нарушаване на твоите ПРАВА, а за неспазване на ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на държавата, които тя има към теб! разликата е монументална!

p.s. това, което забравих да напиша в предния си пост беше формулировката на "проблема за реципрочността" - е ли длъжна държавата да прави нещо за мен или данъците се събират безвъзмездно

7. Member
    Тук е от
    Feb 2004

Цитат Първоначално публикувано от minkov
    Ами разбира се че ще се посочват, защото ние с тях живеем. Понеже съм счетоводител - мога смело да твърдя, че не познавам човек, който да живее само от декларирани и обложени с данъци доходи
    има, някои фирми (съсъ собственици чужденци) поемат всички плащания към държавата и изплащат чисти възнаграждения

8.  

9. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

rudy, влизаш в много блатисти води

хайде да не обръщаме темата в обяснения за пропорциите, в които се плащат разните задължения към държавата (работодател:служител), как се удържат, кой реално ги плаща, официални и реални заплати и прочее финансови детайли и счетоводни гимнастики...

с 2 думи ще обясня "феномена", който така те е впечатлил - чужденците не плащат всичките ти задължения, а ти дават на теб една твърда договорена сума, а счетоводителите се грижат всичко да е изрядно съобразно официалната таблица за праговете на възнагражденията за различните длъжности

10. Member
    Тук е от
    Feb 2004

точно така, на служителя се плаща чиста договорена сума твърда (за осигуряване) + във вид на премии, счетоводителя се грижи всичко да е легално (парите се превеждат по дебитна карта а не на ръка)

не твърдя че разбирам много, ама след като се превеждат по банков път и се представят документи при данъчни проверки, не мисля да е чак толкова незаконно

11. Member
    Тук е от
    Nov 2003

http://www.bfu.bg/stud_life/elsiana/broi7/2.htm

Тук можеш да прочетеш що е то ДДС и защо съществува!

А иначе всички данъци се плащат за да се финансират бюджетните разходи на държавно и местно ниво.
    Това добре, но за мен беше по важен втория въпрос от предишния ми пост:
    Не ви ли се струва логично, че трябва на нас (като физически лица) да ни се връща ДОД в/у парите които сме дали за други данъци - ДДС, а пък и смет, сгради, автомобили и т.н.т. Защото по моята логика не трябва да плащам данък за това, че си плащам данъците. Това не е ли де факто двойно данъчно облагане?

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Ами двойно е, щото още не са измислили как да стане тройно.

13. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Цитат Първоначално публикувано от XaMaB
    Ами двойно е, щото още не са измислили как да стане тройно.
    То ако трябва да сме точни е и четворно защото за част от стоките плащаш и акциз, пак с пари вече обложени с ДОД а върху този акциз плащаш и ДДС - но данъците са такива каквито управляващите са преценили, че можем да понесем.

Един канадец беше казал: "Данъците са цената, която всеки трябва да плаща за да живее в цивилизовано общество."

Е в Канада може и да е цивилизовано, но ние явно не плащаме достатъчно!

Относно отговорността на държавата: В Конституцията на РБ, която е общественият договор за съществуване на държавата, съвсем ясно са регламентирани задълженията и на държавата и на гражданите - нека прочетем там какви задължения имаме и доколко ги спазваме и след това да виним държавата.
    Гражданите естествено са отговорни по силата на безброй закон - като започнем от Закона до движение по пътищата и свършим до Наказателния кодекс, но си има и ЗАКОН ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ЗА ВРЕДИ и всеки който смята, че е ощетен от тези институции може да се възползва.

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    ... държавата НЕ Е ДЛЪЖНА по никой закон да те пази! ...
    ... покажи ми едно задължение на държавата КЪМ гражданите, което е закрепено със закон, по който можеш да се оплачеш
    правя следното ВАЖНО уточнение - не говоря за оплакване за нарушаване на твоите ПРАВА, а за неспазване на ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на държавата, които тя има към теб! разликата е монументална! ...
    ...
    Относно отговорността на държавата: В Конституцията на РБ, която е общественият договор за съществуване на държавата, съвсем ясно са регламентирани задълженията и на държавата и на гражданите - нека прочетем там какви задължения имаме и доколко ги спазваме и след това да виним държавата.
    Гражданите естествено са отговорни по силата на безброй закон - като започнем от Закона до движение по пътищата и свършим до Наказателния кодекс, но си има и ЗАКОН ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ЗА ВРЕДИ и всеки който смята, че е ощетен от тези институции може да се възползва.
    minkov, стана въпрос вече, че говорим за ЗАДЪЛЖЕНИЯ на държавата към гражданите, а не за ОТГОВОРНОСТ НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ЗА ВРЕДИ

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Нарочно изравям тази тема сега, точно една година след дебатите. В момента стачкуват шофьорите от градския транспорт в София. Дават им над 700лв, те не ги харесват!.http://money.ibox.bg/news/id_488361964
    Един заварчик със или без средно образование 1000лв не ги харесва! Готвачите взимат по 800-1000-1200лв, фаянсаджиите взимат по15-20лв на квадратен метър(толкова им плащали в чужбина, кат' били там ръйш), докторите взимат по 300лв под масата за вадене на сливици(няколко операции на ден), фризьорите взимат по 5лв (легално) за пострижка(5минути). Най са зле учителите - 250-300лв, ама предприемчивите от тях си изкарват още три пъти по толкова от частни уроци(те не се броят)! От строителни предприемачи съм чувал, че някои майстори си търсят 100лв надник, а за "общаците" 30лв е нормална тарифа. Нарочно не споменавам адвокати, архитекти, счетоводители.
    Е, питам аз, след няколко(12) месеца - има или няма повишение на доходите, очертава ли се продължение на процеса? Не питам в момента за повишаване на благосъстоянието. Не желая политизиране на темата, в смисъл "успешно ли е правителството или не", защото съм сигурен, че ако има повишение на доходите, то не е благодарение на действията на правителството, а въпреки тях!

17. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Малко си ги попреувиличил цифрите.
    Ако гледаме "не ги харесва" сигурно са си съвсем точни, но на практика не са такива (като изключим докторите)
    Поправям те единствено, за да не се депресира някой.

18. Member
    Тук е от
    Oct 2006

Виждат ми се реални цифрите

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 23
    Последно: 01-09-15, 02:11
  2. Отговори: 4
    Последно: 01-04-08, 14:21
  3. Къде живеем
    От badr във форум Коментирай новина
    Отговори: 4
    Последно: 24-10-05, 15:25
  4. Ха СЕГА да ви ВИДИМ!!!
    От didoriginal във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 9
    Последно: 07-03-03, 14:19
  5. Отговори: 15
    Последно: 18-02-03, 17:57

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе