Re: Ходили ли сте в казармата?
Темата ще стане още по-интересна, ако всички споделим какви "извращения" знаем от казармата :016:
- "положи канче", също и "опъни кабела". При тази команда сгафилият новобранец навежда врат и старото куче му забива един звучен шамар зад врата.
- новобранец получава писмо - старото куче скъсва едното ъгълче на плика, надува го, слага го на подложеният врат на получателя и го плясва за да се спука.
- новобранец дневален - преди лягане старото куче взима един кашон със сапуни "Камбана", рапръсква ги по пода на дъъъългият коридор, лично ги размазва с токовете на обувките по мозайката, излива няколко кофи вода и лично и с огромно удоволствие и старание прави с метла пяна до глезените и си ляга. Новобранеца до сутринта не само трябва всичко да е измил и подсушил, но и да намаже мозайката с паркетин и с вълнени парцали да я излъска до блясък.
- веднага след единствената в седмицата баня в петък следобед - следва "самоподготовка", което в случая значи пълзешком по пясъка на физкултурната площадка.
- при лицеви опори ако някой новобранец се измори и почне да опира земята с корем - старото куче си допушва фаса и го намества на земята под голият му корем.
- новобранеца се зове като "гъбо отровна!" или "киртак!"
- преди лягане тайно се слага под чаршафа на леглото на новобранеца дълъг конец, положен на зиг-заг, а другият край го държи старото куче на някое съседно легло. Когато новобранеца се унесе - почва леко дърпане на конеца. Клетника се разшава за да разбере какво го лази, пружините скръцват и тогава старите се развикват, че а е мръднал още веднъж - а са му строшили канчето. И след малко продължават пак да теглят конеца.
- спящ новобранец: старите взимат полеви телефон ТАП - от онези с манивелата, които създават доста високо напрежение. Връзват двата проводника за пръстите на краката му и почват диво да въртят манивелата. Новобранеца изпищява на умряло и подскача в леглото, а старите кучета се търкалят по земята и не могат да си поемат дъх.
Ух, като си спомних всичко това - напълно ме напусна желанието за седмицата там! Или поне не и като новобранец :))
Лягаме си всички старухи в спалното. До всяко легло, където сме легнали е клекнал един новобранец.
Двама са до вратата, от външната страна.
Останалите са навън с по едно клонче в ръка.
Сега ... сценката е следната:
Тези клекналите до таблите, клатят леглата.
Тези на вратата, декламират "Ту-туф, Ту-туф ... Ту-туф, Ту-туф"
Тези отвън бягат покрай прозорците с вдигнати клончета в едната посока и наведени в другата.
И цялата тази комбинация ще рече, че старухата се прибира с влака в къщи вече и си гледа с едно око през прозореца на "вагона" как върви пътя.
От време на време, някой подмазвач, по желание прави и свирка на локомотив.
Има и други простотии, но друг път.
.:: EDIT ::.
Упражнение "Слон".
Първо да обясня, по мое време противогазите бяха с един маркуч към филтър, който си стоеше в чантичката. Не бяха такива модерни, като сега. Маркуча е около метър дълъг.
Ей такъв уред представляваше.
http://www.vhz.ru/images/p_007.jpg
Навън е над 35 градуса.
Организираме упражнение на новобранците.
Има си специално избрано място в поделението за това упражнение. Където има най-много пепел.
При тази температура, облечени в пълна бойна униформа, с противогази, но с махнат филтър и маркуча отвън, новобранците започват да лазят в пепелта. Разбирай маркуча непрекъснато се влачи в нея.
От бързането, което ние изискваме, новобранците са ужасно потни и невероятно задъхани.
Става ви ясно след 45 минутно лазене, лапане и гълтане на пепел каква е гледката като си махнат противогаза.
Виждат се само едни очи и кора от кал и пепел, нищо друго.
.::EDIT::.
Аз например, като новобранец, цяла нощ съм сапунисвал Христо Ботев на портрета и после бръсна със самобръсначката. След това будя стария за да види как съм го избръснал след което естествено продължавам да сапунисвам и да бръсна.
Това в коридора на спалното.
А не мога да не сапунисвам и бръсна, защото от време на време дежурния по рота [стар войник] скришно минава покрай прозореца за да види какво правя в момента. Естествено, аз или трябва да сапунисвам или да бръсна в него момент.
И така цяла нощ.
Цитат:
Първоначално публикувано от Malone
Моля, моля ...
"Фазаните" да не се изказват за казарма, на бели чаршафки и в отделна стаичка всеки може ...
Ама ... било трудно в школите ...
Трудно, грънци! Едва ли някога ще научите какво е трудно.
===
Това по горе е със съвсем весел тон, може и шеговит да го наречете. Закачам се, въпреки че съм съвсем искрен, "фазаните" си нямат представа, ама въобще, от служба. :))
Keep silent, ladies!
Напротив, лично аз съм бил от двете страни на барикадата(както и големия процент "фазани"). Относно битовите условия:
- в ШЗО - нови сгради, стаите тип хотелски, с бели чаршафи и парно. В стая по едно отделение(осем човека), леглата "русенски", на два етажа. Обувките ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са тези които ти са раздадени - от старите, с естествен гьон и набити отдолу цинтове(гвоздеи), Май там се износваха останалите запаси от такива обувки в цялото БНА, защото иначе цялата армия си беше с кубинки. Тези обувки не могат да се носят с чорапи, а само с ДОБРЕ навити партенки. Естествено в началото никой не може да го навива добре и краката целите са в рани. Преди клетвата се прави няколко дневен поход с пълно бойно снаряжение с 20-30 км преход на ден. Можете да си представите какъв шок е за един новобранец да върви без да нарушава строя 30км с такива чукани на краката. Ако на някой връзкар му изпратят от оня "лукс", наречен кубинки, старшината на ротата лично пред строя му ги събува и ги нарязва, а оня ходи бос до спалното да си търси "цинтарите"!
Сутрин ставане в 6 ч. и бегом долу пред сградата гол до кръста(и зимата), където "фазана" вече чака и се дразни от закъснели. Задължителния сутрешен крос от 3 км("фазана" най-отпред, няма скатавка), прибираш се целия пот, минимално време за сутрешен тоалет(как се изреждат 8 човека на една мивка). Въобще всичко на бегом и никакво свободно време. "Фазана", колкото и да го мразиш, че е уставняк, толкова и му се възхищаваш, защото във всичко това той е винаги най-отпред и ние го следваме. Без грам лично време. А бе луда работа...
- Звездец - стари помещения, по една рота в спално, с една печка в средата, бели чаршафи. "Фазаните" - заедно с войниците, тъй че целия войнишки живот им е пред очите. Може би точно заради това е нямало големи простотии - само толкова, колкото да се спази "традицията". Сутрин няма 3 км, слаба физическа подготовка, много лично време след 17 ч., няма проверяващи - спокойствие.
//Извинявам се за дългия пост, ама се отплеснах по спомени :)
Malone, разсмя ме до сълзи, най вече с това ту-туф и свирката на локомотива :-memnon
Lazar, без партенки беше невъзможно да се вървят дълги разстояния даже и с кубинките, не само с цинтовете.
А ето как се гаврехме с дежурният офицер по застава нощно време: канцеларията му беше на първият етаж и човека си гледа телевизия. А часовият по застава, който обикаля отвън взима от онези милиционерски радиостанции Тантал или Микрон, които се ползваха по време на наряди по границата. Когато се натисне бутона за предаване - картината на телевизора изчезва. Тъкмо оня вътре стане да го погледне какво му има и бутона се отпуска, картината се връща. След малко пак. Този път офицера чака по-дълго, защото си мисли че пак бързо ще се оправи. Да ама не. И когато загуби търпение и стане - хоп - картината се оправя.
През цялото време което изкарах в казармата не съм попадал на извращения и не съм имал стари войници.
Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
опааааа, ViK, че ние сме били заедно, бре ;)
я се изпей ти какво беше?
Бях сапьор. Воените успяха два пъти да ме вкарат в болница за трите месеца ШЗО. А ти какво беше?
а аз тиловак... не че се оплаквам де ;)
:offtopic:
Да ни е честит нов член на форума - Kirtaka! Явно се е вдъхновил от тази тема :-memnon
Цитат:
Първоначално публикувано от ViK
Бях сапьор. Воените успяха два пъти да ме вкарат в болница за трите месеца ШЗО.
Късметлия си !
сетих се за един виц !
Войник целия гипсиран.
Офицера го пита:
- Какво стана бре момче , как се подреди така ?
а войника :
-Заради 1 табела
-Каква табела ?
- Ами пишеше Мини.
- И ??
- И аз минах !!!
"Моряк" 9 месеца, само дето не видях кораб ...
Освен загуба на време е и загуба на пари :/
Навремето може би е имало смисъл и наистина е имало обучение и подготовка, сега просто е пълна пародия. Не ми се мисли, ако се наложи да използваме натрупаните "умения".
всяко лято преди зареждането с въглища се хващаха 2-3-ма човека от издънките(моя милост и той там първата година) и се изкарваха всичките останали въглища от склада, пресяваха се на пружини от легла и се вкарваха обратно в склада.
после новите въглища се слагаха върху старите - че за догодина да има пак за пресяване :))
друго любимо занимание беше "газ, чорапи, наметало" - естествено пак през лятото се прави в 14 часа след обед :)) (който знае какво е в пловдив през лятото - знае...).
в столовата(хюстъна) пък се крадяха баки, черпаци, чинии и лъжици - ако има липса - плаща се(черпака беше 5 лв, баката 20 лв) - естествено нищо не се губеше(просто пари се изкарваха :)) ).
първата закуска в казармата ме хвърли в тъча - супа плувки(сланина) и кифла с мармалад :))
при нас нямаше влакчета, но като новобранци правехме магнетофон - 5 човека за копчета и 2-ма за ролки(останалите пеят)..
..старите пускат музиката с набиване на съответният клавиш(напред, назад, пауза, play) ролките се въртят бързо или бавно, а ние пеем песните на хисарският поп :))
Цитат:
Първоначално публикувано от roumen68
:offtopic:
Да ни е честит нов член на форума - Kirtaka! Явно се е вдъхновил от тази тема :-memnon
Ако познаеш от първи път кой стои зад този Ник, значи вече не си новобранец във форума. :-memnon
PS Остави! Имаш желание. Той се предаде без бой...
Цитат:
Първоначално публикувано от roumen68
В кой Г.О, колега? Аз - в Бургаският.
Никой не коментира въпроса:
Бях в Кюстендилския Г.О. на Македонската граница бях на 8-ма гранична застава която пък беше оперативна което допълнително ми вчерни живота защото скапания кльон не спираше да пищи каде заради животни къде заради хора или пък просто си беше бъгав и влагата го скапваше а аз бях кльонист и съответно бях в Т.Г. (Тревожна група ) колкото километра съм изтичал по тия гори за година и половина сигурно до края на живота си няма да извървя :).Обаче интересно е как се озовах там :) Когато на комисията ме попитаха "- Къде предпочиташ да служиш..." аз като голям "хитрец" казах "- В МВР войски " като си правех тънката сметчица ,че МВР войски има само във Враня ,а там службичката е скатана ;) ДА ама НЕ по онова време никой не ми каза ,че Гранични войски също са към МВР :)) даже тогава си спомням загадачната усмивчица на полковника който ме попита и ми направи впечатление но бързо забравих за нея до момента в който не получих призовката за поделение 56460 Кюстендил и така на финала на 02.01.1995 в 10.00h с бодра крачка прекрачих портала на поделението.Нати сега МВР войски :)))))
Цитат:
Първоначално публикувано от Jigsaw
Бях в Кюстендилския Г.О. на Македонската граница бях на 8-ма гранична застава
Горкият! :)
Навремето освен Гранични войски, към МВР бяха и Вътрешни войски. Емблемата им беше точно като нашата, само че не ГВ, а ВВ и бяха с тъмно сини околожки и такива пагони.
Аз поне имах късмета да съм на морска застава, от нас започваше граничната зона и бариерите. Бях командирован и на застава с кльон, където работехме по подмяната на дървенията и бодливата тел на кльона, та долу-горе ми е ясно какъв гърч е да си на такава застава.
Няколко дни преди УВО-то ни разстлаха в "обстановка" в очакване на нарушители да преминават границата. Никой не мина разбира се, но цяло денонощие лежахме из храсталаците, маскирани, без право да пушим. Студ, комари и глад! По едно време минаха и раздадоха консерви. Ама кой ти носи ножа си. Та да видите как се отварят консерви с шомпола и пълнителя на автомата!
Lupus, не познах, новобранец ще си остана :))
Цитат:
Първоначално публикувано от Zaphod B
друго любимо занимание беше "газ, чорапи, наметало" - естествено пак през лятото се прави в 14 часа след обед :)) (който знае какво е в пловдив през лятото - знае...).
При мен тая команда беше "ОЗК като плащ - ГАЗ" и разбира се се правеше в най-голямата жега. След това почваш да пълзиш на един стадион от врата до врата в различен стил налаган шомпола по каската и други места.
В такива моменти винаги съм се чудил как не ги е страх тия офицерчета дето се праят на мъже и гърчат войниците.
Там са събрани хора от всякъде на по 18-19 години, не го знаеш какъв му е акъла и че ще му падне пердето и ще отмаха един приклад в чивията на ония ми ти капут дето се е надвесил над него да му вика "Аре по-бързо беееееееееее киртак скапан". Това винаги съм се чудил дали и си помислят такова нещо тия дето гърчат :081:
Цитат:
Първоначално публикувано от obshtinska_mishka
...В такива моменти винаги съм се чудил как не ги е страх тия офицерчета дето се праят на мъже и гърчат войниците. Там са събрани хора от всякъде на по 18-19 години, не го знаеш какъв му е акъла и че ще му падне пердето и ще отмаха един приклад в чивията на ония ми ти капут дето се е надвесил над него да му вика "Аре по-бързо беееееееееее киртак скапан". Това винаги съм се чудил дали и си помислят такова нещо тия дето гърчат :081:
Това няма как да стане - бунт на новобранец или новобранци, защото първо - новобранците са неорганизирани, "пеят се" помежду си, всеки гледа да си спаси кожата и да се изчетка на старото куче и да накисне друг новобранец. И второ - страха от задружността на старите кучета, на офицерите, от арест, дисцип, военен трибунал...
Точно задружността на старите кучета и разединението на новобранците позволяваха на старите да ги мачкат както си искат. Виждал съм бунт на самотен новобранец и вечерта като му хвърлиха едно одеало в спалното - ритници и от старите, така и от други новобранци желаещи да се изчеткат на старите. Новобранците даже бяха по-ревностни в ритането на ближният си.