Пропускаш един "дребен" факт - години наред разни държавни институции (като НСИ например) спускат задължителни (по закон) годишни документи за попълване в Excel-формат.
Ха сега да видим как счетоводителите ще работят без MS Office.
Пропускаш един "дребен" факт - години наред разни държавни институции (като НСИ например) спускат задължителни (по закон) годишни документи за попълване в Excel-формат.
Ха сега да видим как счетоводителите ще работят без MS Office.
НАП-овските са по-скоро с информационен характер за четене само.
А тия на НСИ си длъжен да ги попълниш (с EXCEL) и да ги върнеш
Интрастат декларацията - http://www.nap.bg/ospage?id=121 е едно приятно изключение обаче
Примерно с Open Office (освен ако няма някакви несъвместими макроси, не съм запознат с файловете).Първоначално публикувано от MitkoS
Логично обаче изниква (риторичният) въпрос: защо въпросните държавни институции не ползват Open Source решения?
Можете да не отговаряте
@izverga, не разбирам... в страницата, която си дал, файловете са .xls и .doc ???
Ми това - "Софтуер за водене на дневник за изпращания (софтуерът е съвместим с МS Excel XP, 2003,2000) - версия 01.05.2007 г." - по повод постoвете на Mitkos.
ПС. До скоро и интернет приложенията мисля , че изискваха Интернет Експлорер
Пълни са с макроси. При това намирисва на некадърност на авторите на макросите, тъй като дори с Excel не може да се попълнят тия xls-документи, ако Windows-а е немси.Първоначално публикувано от Slero
Както са пълни с макроси за M$ офис, които са за улеснение, така и ще се направят нови макроси за ОО.
Никой никаде не е казал, че M$ са стандарт за каквото и да било. ОО се справя с елементарните задачи на статистиката и на счетоводителите за справки на 100%.
Ако някой е проявил лошо държавническо мислене обързващ статистиката и други с M$ офиса, то нека сега се поправи тази груба грешка. Да видим после на кого и за колко M$ ще продават офиса си. 20 лева ще стане и няма да искат да си го купят, защото не е съвместим с ОО например и не върши работа.
Айде да ви дам един пример:
Влизате в магазина и гледате на щанда с алкохола два вида уиски, марково с еднакво качество само аромата е различен, едното струва 500 евра, а другото е безплатно и е с по хубав аромат, то кое ще си купите? Ако си вземете това за 500 евра то директно при паталога за диагноза, разбира се, че ще предпочетете по-хубавото и безплатното. В Р.Б. се наблюдава масова патология, като се взима уискито за 500 евра.
И месечното предаване на ДДС-дневниците на дискета също е подходящ пример за мълчаливо натрапване на "МС среда" от страна на държавата години наред.
В ДДС-закона и правилниците ясно е указана структурата и формата на файловете на ДДС-дневниците и съпътствъщите документи. Така е още от 1996 (плюс-минус една година). Но никога нищо не се е споменавало в закона за файловата система на дискетата. По онова време (може и сега да е така, не знам) Епъл имаха различна файлова система на дискетите. Няма обаче нито един приет документ от Епъл-дискета. Подаваш на служителката в данъчната служба Епъл-дискетата с изряден формат на документите, а тя (служителката) ти я връща и ти казва че дискетата е повредена и не се чете. Принуждаваш се да си намериш компютър с MS-DOS или някакъв Windows за да си форматираш дискетите и да си подготвяш дневниците в същата ОС.
Microsoft предлага да вземете участие в специална програма. Потребителят се регистрира на сайта на компанията, инсталира си специален шпионски софтуер и споделя с редмъндския гигант информация за това, как използва своя компютър и какви проблеми среща при работа с Office или Windows. Информацията се изпраща един път на ден.
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=406599
На чичко Бил май нещо не му върви търговията със Виндовс Глиста. Налага му се да пуска гювеч на потребителите.
Използвам алтернативни продукти.
Уиндоус не ползвам изобщо от години, а офис пакет просто не ми се налага да ползвам, за обработка на текст - не само писане на код , а за всичко ползвам vim и joe , Принуден съм да имam и един openoffice, понеже хората имат отвратителния навик дори и едно изречение да го напъхат в doc за елементарни doc-ове върши работа и antiword, но за xls-ите се налага да ползвам оупън офис-а .