Вижте резултатите от анкетата: Пазарували ли сте on-line и колко често?

Гласували
109. Не можете да гласувате в тази анкета
  • 1-5 пъти

27 24.77%
  • 6-10 пъти

11 10.09%
  • повече от 10 пъти

48 44.04%
  • Не, но бих

15 13.76%
  • Не и не бих

8 7.34%
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 34

Търговия по интернет

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2007

Re:Търговия по интернет

Благодаря, а за мита, налози, акцизи....и т.н...някакво пояснение, или на сайта на митниците мога да прочета нещо? Спрягаше се някаква сума от ...35 евро, от там нагоре се обмитявало...нещо такова беше.Или това е за евросъюза...Позната иска да си вземе телефон с два сима, и някои женски дреболии, та затова...

2.  

3. Banned
    Тук е от
    Aug 2009

Зависи от къде ще купува ! До 15 евро няма такси / за Евросъюза няма никакви ограничения / , до 350лв примерно / сумата ми се губи в момента / - има и ддс , над тази сума освен ддс има и мито ! Но какви са точно ставките трябва да се провери на място !
    Повечето проблеми са с стоки идващи от Щатите , от Китай по няма ! От EU няма никакви - просто плащаш и получаваш , не се занимаваш с митници и такси + налози!

4. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Сумата е 300лв. До 300лв внос от извън ЕУ - плащаш ДДС-то в пощата + 2-6лв митническа обработка. Над 300лв -> ходом марш към митницата за мито, амбалаж, ддс и 10-30лв за попълване на митн. декларации.

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    Сумата е 300лв. До 300лв внос от извън ЕУ - плащаш ДДС-то в пощата + 2-6лв митническа обработка. Над 300лв -> ходом марш към митницата за мито, амбалаж, ддс и 10-30лв за попълване на митн. декларации.
    За къде се отнася тази сума 300лв?

6. Banned
    Тук е от
    Aug 2009

" Регламент 1186 /2009 чл.23 ал.2 Ви освобождава от заплащане на мито за пратки с незначителна стойност и в нетърговски количества със стойност до 150 EUR . "

" Според последните промени в Закона за ДДС, които влязоха в сила от 1 януари 2010 г. няма да се плаща ДДС, ако стоките са на стойност до 30 лв. (важи само когато изпращача не е физическо лице!) вместо 150 евро, както беше през цялата 2009г. Дотам го докарахме покрай кризата, държавата да събира ДДС от хората, които се опитват да спестят някой друг лев пазарувайки онлайн от чужбина, тоест пак безумна антикризисна мярка, която може по-скоро да има негативен ефект. Как пък никой не се и сети поне да опрости малко процедурата, когато получателя е физическо, а не юридическо лице вместо тя да е еднаква и за частн лица и за фирми?! Лимита от 45 евро си остава непроменен, но той е в сила само когато изпращача е физическо, а не юридическо лице! Имайте предвид, че само лимита за ДДС е намален до 30 лева, за стоки до 150 евро все още не би трябвало да дължите мито, като припомням, че за някои стоки независимо от сумата не се начислява мито, тъй като те не се облагат с такова. "

" От както България е членка на ЕС отпадна нуждата от плащане на мито при внос за стоките, които се купуват от друга страна членка, а данъка добавена стойност (ДДС) се плаща директно при самата покупка (процента, който е в страната, от която пазарувате, а не 20%, какъвто е у нас). Тоест елиминира се излишната бюрокрация, в следствие, на което не се налага да попълвате митнически декларации и да плащате съответните дължими суми (тъй като реално не дължите нищо допълнително)...

Когато обаче поръчате от страна извън ЕС, например САЩ или някъде от Китай, то в зависимост от обявената стойност на поръчката и нейния вид може да се наложи да платите някакво мито за нея и съответно 20% ДДС. По закон за стоки с незначителна стойност се считат продукти с обявена стойност до 45 евро (без стойността на доставката, само на стоката), като за тях не дължите нито мито, нито данък. Ако обаче обявената стойност на стоката е дори само с едно евро в повече, например 46, то вие вече дължите 20% ДДС върху обявената стойност на стоката + стойността, която е начислена и за доставката. Възможно е да се наложи да платите и около 5% допълнително мито, ако съответния продукт, поръчан от вас подлежи на обмитяване (за компютърните компоненти например не дължите мито). Имайте предвид, че 20-те процента ДДС се начисляват върху крайната сума, която е сбор от цената на стоката, сумата за доставка и евентуално ако е било начислено мито, така че в един момент, когато теглите чертата може да се окаже, че финалната сметка е по-висока, отколкото сте предполагали ! "

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МИТНИЦИТЕ - http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-13030400

7. Member
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    София

Здравейте, имам един въпрос за скорошна покупка от ebay.
    Става въпрос за мултимедийно устройство WD TV Live, което струваше 55$ и транспорт 20$ от USA. Днес ходих до митницата и искат да ми обмитят цялата сума - 75$, и ме върхана да съм си принтирал разпечатката от транзакцията. Има ли някакъв начин да мине като стока за незначителна стойност (под 45 евро) и ако не, не трябва ли да платя поне само за устройството без транспорта.
    Питам, тъй като господина от митниците почна да ми обяснява, че начисляват ДДС, не само на транспорта, а и на застраховка ако има такава, и всички други плащания около стойноста на продукта, което за мен е абсолютна глупост.
    Моля за съвети.

8.  

9. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна

Търговия по интернет вътре в БГ
    - Твърдо против. Конкретно в моят случай това е нелоялна конкуренция, спрямо мен и всички тези хора, които търгуват в търговски обекти. Разходите на търговците по сайтовете са нищожни, затова и подбиват цените, като така ние от уличните магазини излизаме като някакви кожодери, а всъщност тези 10-20-30 % завишение на стоките, продавани в нормалните магазини отиват за НАЕМ, заплата на продавач- консултант, който да даде истински информиран избор на клиента, при закупуването на дадена стока, закупуване на луксозно оборудване където стоката да бъде подобаващо изложена, разходи за приветлив интериор, ТОК за да бъде топло/хладно и светло на клиента, данъци ( които от БГ сайтовете не се плащат ), препарати за почистване и др. дреби разходи. Нещо повече, хората обикалят магазините, оглеждат, консултират се и след това хоп - купуват си нещото он-лайн, от някой склад. Един вид ползват търговските обекти като безплатни шоурумове. Разбира се, не е тяхна вината, а на нерегламентирането на този бизнес. Едно е да се конкурират само он-лайн сайтове за продажби по-между си, или само търговски обекти, в тези случаи, да предположим, че условията за конкуриране са относително еднакви. Иначе се получава един паразитизъм. И тъй като съм от страната на е**ния, ду**то доста ме понаболява. Едва ли някога всички магазини ще фалират заради он-лайн конкуренцията, просто се занижава качеството- атмосфера, персонал, местоположение и др.

10. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от kalcheff1
    - Твърдо против. Конкретно в моят случай това е нелоялна конкуренция, спрямо мен и всички тези хора, които търгуват в търговски обекти. Разходите на търговците по сайтовете са нищожни, затова и подбиват цените, като така ние от уличните магазини излизаме като някакви кожодери, а всъщност тези 10-20-30 % завишение на стоките, продавани в нормалните магазини отиват за НАЕМ, заплата на продавач- консултант, който да даде истински информиран избор на клиента....
    Бла, бла, бла.
    Сам го казваш - една и съща стока купувам, но при теб трябва да ти платя и наема, и заплатата на продавача. В противовес предлагаш професионална консултация - не си спомням да съм получавал такава, налагало се е да се осведомявам допълнително във форуми.
    Така че - за онлайн търговията с две ръце - премахва излишни звена по веригата.
    Второ - прочети ако обичаш темата, мненията в нея и ми кажи какво общо има мнението ти с нея. Пълен офтопик, както често се случва при теб!

Regned - какво мито искат за плеъра - според мен е без мито и искат да си платиш ДДС-то, тоест $15. Сумата е достатъчно малка за да го направиш без притеснения.

11. Member
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от КрИс
    Regned - какво мито искат за плеъра - според мен е без мито и искат да си платиш ДДС-то, тоест $15. Сумата е достатъчно малка за да го направиш без притеснения.
    Съгласен съм, че не е кой знае каква, но все пак идеята беше да е изгодна покупка, което малко по малко започва да не е. И да, ДДС е, не съм казвал мито. По скоро въпросът ми беше, защо се правят на тъпи и искат да ми начислят ддс на транспорта - 4 долара е. На второ място беше въпроса кога продукта е с незначителна стойност - до 45 евро.
    Но като цяло въпроса е принципен, при положение че ще ме одръндят още 4-5 лв за обработване, сигурно и за съхраняване ще ме одръндят 2-3 лева... те така. И най-ъпсурдното - държаха ми пратката 1 месец, после ми пускат известия в пощата, за получаване на писмо от пощата, проследяващия номер изобщо не отчете, че продукта е пристигнал в БГ ... и за финал като отидох до митницата вчера ми казват - ами трябва ни разпечатка от транзакцията, и аз им викам - ами нали пише колко струва продукта, и той- аа не ние слагаме ДДС на цялата сума която си платил. И ме пратиха в някакво бюро отсреща на някакъв анонимен компютър да си вляза в акаунтите да си разпечатам транзакцията... Тия ненормални ли са?
    Мерси за отговора все пак.

12. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна

[quote=Black Genesis ]
    Въпроса е ясен. Ако сте пазарували споделете какво (по желение) и от къде. Препоръчайте магазини и търговци. Кажете дали сте "за" или "против" такъв начин на купуване/продаване.Аз лично съм пазрувал доста неща от eBay. Предимно електроника.

Крис.Много ме кефи как ме кастриш постоянно. По -горе подчертавам върху кое точно от темата съм дал мнение, както и предният ми коментар е един алтернативен поглед върху нещата, от страна на уличните търговци. От така зададената тема човек остава с впечатление, че он-лайн търговията се разглежда в по-широк аспект, а не само някакво изброяване на сайтове. Би ли ми казал кой осъществява контрола по качество, хигиена, счетоводство при е-търговията ? Чакай да ти кажа- НИКОЙ. От там и ако станe гаф, потребителят може да се оплаче на сайта който и ти си дал за оплаквания- armenskipop.bg. Ако целта е само изброяването на сайтове и обсъждането на мита и ДДС-та, моля да бъда извинен.

13. Senior Member
    Тук е от
    May 2001

От както Пейпал поддържа България, не съм спрял да пазарувам отвън. И не само за мен, ами доста неща за приятели - постоянно ги агитирам при възможност да не си дават парите на родните търгаши (разбирай мошенници).
    Повечето от стоките са по-евтини навън, а митото и/или ДДС-то при по-скъпите стоки се избягва като се пазарува от Великобритания - в случай че има избор, разбира се. От там има и фирми, които извършват редовно евтини доставки - 2,20 лв/кг до София, и транспортните разходи Великобритания - България са по-евтини, отколкото вътре в самата държава. За пример - доставката на риза от Великобритания до Несебър е около 4,50 лв. Доставката на еквалайзер Kenwood GE-850 (прилично голям кашон с тегло 5 кг) ми излезе 15 лв.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Mar 2010

Пазарувам почти всеки месец от сайтове. Amazon, javari, sportsdirect, eBay, mytoys и тн и тн. Пазарувал съм и доста от сайтове извън ЕС, но е голяма разправия с тая митница victoriassecret, strawberry и тн. В БГ основно си купувам храна и неща, които като цяло не мога да си купя отвън или не си заслужава, дори и почивките си организираме през външни сайтове, понякога и през сайтовете за групово пазаруване deals, grabbo и тн. Дори и скъпи части за колата си купувам от вън, разликите в цените спрямо БГ са брутални, а качеството и коректността е, ами на съвсем различно ниво. Като пример ще дам, наскоро си взехме обувки от Javari, едните бяха объркани, в сайта има място където си пишеш номера и те ти звънят, като имаш оплакване или нещо друго, еми точно след 5 мин звъннаха, учтиви, веднага пуснаха нови, върнахме другите и като пристигнаха при тях ни осребриха доставката, просто нямам думи, тук за една скапана гаранция те правят на маймуна.

16. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от Eddie
    От както Пейпал поддържа България, не съм спрял да пазарувам отвън. И не само за мен, ами доста неща за приятели - постоянно ги агитирам при възможност да не си дават парите на родните търгаши (разбирай мошенници).
    Повечето от стоките са по-евтини навън, а митото и/или ДДС-то при по-скъпите стоки се избягва като се пазарува от Великобритания - в случай че има избор, разбира се.
    Аз се чудя къде изчезнаха парите. Тои Eddy и приятелите му ги изнесли в чужбина Аз пък съм на обратното мнение. Предпочитам парите ми да останат в БГ, отколкото да ги изнасям, ДОРИ И ДА ДАМ НЯКОИ ЛЕВ ПОВЕЧЕ. Примерно като си купувам дрехи, обувки, ако мога да взема български ги вземам, нищо че мога да си взема китайски или турски на далавера И не е въпроса само до качеството...
    Дори нещо повече, гледам да взема парите на чужденците и да ги вкарам в БГ

Относно ДДС-то. Няма такова нещо, като неплащане на ДДС, щото страната била от ЕУ...
    А за родните търгаши (разбирай мошенници) - навсякъде има мошенници, включително и в ebay Последната ми покупка от ebay и то точно от английския
    ми струваше 4 месеца чакане, невероятни разправии, и опция да пия една студена вода

17. Member
    Тук е от
    Mar 2010

Цитат Първоначално публикувано от glowndark
    Относно ДДС-то. Няма такова нещо, като неплащане на ДДС, щото страната била от ЕУ...
    Има стоки които в някои държави в ЕС не подлежат на облагане с ДДС и ако си ги поръчаш до БГ като физическо лице, без да има елемент на търговия, то реално си ги купуваш без ДДС.

18. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от glowndark
    В смисъл?
    ДДС-то си го плащам естествено като поръчвам от ЕУ, но не българското, а ДДС-то на страната, от която купувам.
    Тоест, когато стоката ми пристигне в БГ, не дължа абсолютно нищо за нея. Това, което е трябвало, вече съм го платил на търговеца от ЕС.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 4
    Последно: 01-04-14, 00:51
  2. Покет за разносна търговия
    От Usera във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 5
    Последно: 05-08-08, 08:50
  3. Избиването на тюлени - политика, търговия или... спорт?
    От panevdd във форум Коментирай новина
    Отговори: 28
    Последно: 20-09-06, 21:51
  4. Законът за електронната търговия на борба със спама
    От BerkStock във форум Коментирай новина
    Отговори: 4
    Последно: 12-06-06, 21:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе