Вижте резултатите от анкетата: Какво правя, за да намаля потреблението на енергия?

Гласували
194. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Сменил съм всички крушки с енергоспестяващи

29 14.95%
  • Събирам разделно боклука за рециклиране

17 8.76%
  • Топлоизолирал съм своето жилище и съм уплътнил всички фуги

26 13.40%
  • Ползвам уреди само от енергиен клас А

26 13.40%
  • Карам кола с ниски вредни емисии (Euro 4) или нарочно ограничавам шофирането

15 7.73%
  • Пестя вода (спирам крана, докато си мия зъбите, пера само пълна пералня и т.н.)

23 11.86%
  • Не оставям електроуредите на Stand by, а ги гася напълно

6 3.09%
  • Пестя найлоновите торбички, като ги ползвам повече от един път

25 12.89%
  • Пия чешмяна вода, вместо бутилирана (ако е необходимо, ползвам филтър)

20 10.31%
  • Ползвам възобновяеми източници на енергия (соларни панели, вятърни турбини)

2 1.03%
  • Нищо не пестя, политиците са виновни и те трябва да оправят положението

5 2.58%
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 29

Правим ли нещо за опазването на природата?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Правим ли нещо за опазването на природата?

Пускам тази анкета до известна степен във връзка с обявения за днес половин час с изгасени лампи в името на здравето на Земята. Ясно е, че проблемите няма да се решат с половин час икономии на ток, защото проблемът не е само в електричеството. Всички видове енергия се пилеят с лека ръка, а пестенето им често не изисква никакви ограничения - просто е въпрос на навици.
    Какво правим и изобщо правим ли нещо или си купуваме чиста съвест за половин час веднъж в годината

2.  

3. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Re:Правим ли нещо за опазването на природата?

Покривам 6 от горните точки. Като цяло се старая да пестя ресурси и да замръсявам възможно най-малко.
    Не събирам разделно боклук, защото не са ми осигурени условия за това.
    ПС - И днес си държах изключени лампи, компютри и телевизори 1 час, а не половин

4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

гласувах с 2, 3, 6 и 8

повечето от другите са малко или много лицемерни. давам пример:

1. пълна глупост е, че от енергоспестяващите крушки има някаква файда. нормалната е 0.35 лв, "спестяващата" е 8-10 лв, като животът й не е 20 пъти по-дълъг, нито 20 пъти по-икономична, нито за производството й е отишла 20 пъти по-малко енергия, нито е 20 пъти по-малко замърсяваща

4 и 5 - дали пестя по 3 литра вода на цикъл в пералнята или емитирам 23мг въглеродни окиси по-малко на литър гориво е циркаджилък. за цялата година ще "спестя" на атмосферата толкова парникови газове, колкото една крава изпуска метан през ауспуха си сигурно за 1 седмица...

7. разликата в stand-by и пълно off е 2-5 вата/час. за една година е равно на 2-3 часа работа на климатика... ХА-ХА-ХА

9. не виждам как пиенето на чешмянка пази земята, освен за производството на бутилките и транспорта им, ама те филтрите на брита-та не знам да ги копаят отнякъде готови, нито после да се ядат като шоколади, щом се използват след 1-2 седмици

10. абсолютно "ЗА" използването на възобновяемите източници съм, само да не ми продават за 50 - 100 000 лева инсталация втора ръка, която нова реално струва 5 - 10

11. на политиците им дреме на черупките за природата. че то ако се пази природата значи бизнесът, който ги избира, да трябва да произвежда както се произвеждаше едно време в соц-а - на нещото да изгние корпуса, ама да бачка 30 години. защото на вилата си имам хладилник ЗИЛ, който е на.. ха сега де.. около 35 години, който все още работи. в същото време за последните 5 години там багажа сдадоха 2 фризера, все маркови марки....

повтарям - абсолютно "ЗА" опазването на природата съм, активно се интересувам, като в същото време и правя нещо активно (немалко дървета съм засадил, пък било то и само овошки и др.под.), но мни се иска нещата да не се правят по подобен лицемерен начин, който промива мозъците на дребния човек и отмества погледа му от реалните замърсители. "вие загасете крушките, ама ние ще свалим цената на петрола, че в тая криза взе по-малко да се гори, а ние искаме да се гори повече", "вие слагайте скъпи енергоспестяващи крушки, а ние ще наложим като стандарт за лайфстайл да се карат градски каруци с 25/100 разход"... ае беги оттук!

5. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon

Събирам разделно боклука за рециклиране
    Топлоизолирал съм своето жилище и съм уплътнил всички фуги
    Пестя вода (спирам крана, докато си мия зъбите, пера само пълна пералня и т.н.)

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re:Правим ли нещо за опазването на природат

Цитат Първоначално публикувано от fXOrange
    Събирам разделно боклука за рециклиране
    Топлоизолирал съм своето жилище и съм уплътнил всички фуги
    Пестя вода (спирам крана, докато си мия зъбите, пера само пълна пералня и т.н.)
    Играеш по-малко на комп, спираш ли го като изтеглиш филма или цял ден би4и , бойлера как го държиш, а климатика.
    Пушиш ли - ако да , къде мяташ фаса

а аз по темата - само 5

7. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

При мен е едва половината от посочените, но пак е нещо.
    Аз съм на принципа: Не ме интересува дали другия не го е грижа за природата. Важното е, че мен ме е грижа. И ако още няколко стотици, хиляди, дай боже и повече от милиони хора мислят така - има надежда.... Но ако се оставим на влиянието: " Абе той си хвърля боклука през терасата, та аз ли съм по прост, че да го правя дори разделно" (софиянци са оправдани за разделното), то няма начин да има начин да отселеем.

8.  

9. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon

@Mr.TECHNO
    имаш правото.
    Притежавам два сървъра ,които въртят 24/7 + личен компютър и лаптоп.
    Бойлерът ми е газов, консумира ,само, когато има нужда.
    Климатик нямам ( някои ще си зададат въпроса сега, как фантата може да се мине без климатик в такава цивилизована държава, като Франция ), разболяват ме, пък и ти лично мисля знаеш мнението ми, за климатиците.
    Отоплявам се с централно парно.

За цигарите, е да пуша ги, по две кутии на ден.
    Лично не изпитвам угризението да хвърля изпушената си цигара на тротоара, обратното на това , че винаги се оглеждам, за кошче, когато разпечатвам някой сникърс, дъвка или кутия с цигари.

Не се боря , за екологията, но смятам все пак, че нормалната човешка култура изисква не само лична, но и обществена минимална хигиена.

10. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

/ОФФ
    За цигарите, е да пуша ги, по две кутии на ден.
    Абе много са странни цените при теб... Кутия цигари - 10-12лв, кутия Moods 20бр - 13.5лв!!! В БГ Moods-а e 10бр - 10лв... Сериозно се замислих дали френските цени не ми допадат повече.
    /ОФФ

11. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon

@КрИс
    offtopic
    ----------------
    цените на цигарите тук са страшно скъпи :

Marlboro 20 - 5€30
    Camel 20 - 5€30 (мисля че не греша)

лично пуша Winston сини 20- 4€80, не за икономията,а просто защото ми допадат.
    Пуша също и тютюн Drum светлосин, за разнообразие.

Мисля , че на теб синият Drum би ти харесал, ароматът му е силен, леко влажен, което го прави удобен за навиване на цигари.
    Използвай пътуването си, за да го опиташ.

12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Много се спекулира със опазването на природата. При всички случай най екологично е да се правят атомни централи. Те НЕ ЗАМЪРСЯВАТ природата. Дори използването на природен газ не е екологично. Отделя се много CO2. Всичко трябва да е на ток. Дори ако в бъдеще се мине на водородни автомобили с ДВГ, а не горивни клетки, водорода може да се произвежда пак със ток и няма да има вредни емисии. Колите няма да отделят парникови газове. Нека да си представим, че всички електроцентрали на въглища се заменят с атомни централи. Ефекта за околната среда ще е огромен. В момента мерките които се вземат са само с цел печалба на големи консорциуми, както и да ни обеждават да си купуваме енергоспестяващи уреди, които се продавар на невероятни цени(примерно енергоспестяващи крушки). Заменяме евтините фреони със доста по скъпи, които били уш по-екоелогични. От това Дюпонт печелят яко. Освен това има все повече индикаци, че глобалното затопляне не е следствие на замърсяването на природата, както и че започва глобално застудяване. Това се вижда и от нас. Последните две години сме свидетели на по-студен климат.

13. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

@КрИс
    offtopic
    ----------------
    цените на цигарите тук са страшно скъпи :

Marlboro 20 - 5€30
    Camel 20 - 5€30 (мисля че не греша)

лично пуша Winston сини 20- 4€80, не за икономията,а просто защото ми допадат.
    Пуша също и тютюн Drum светлосин, за разнообразие.

Мисля , че на теб синият Drum би ти харесал, ароматът му е силен, леко влажен, което го прави удобен за навиване на цигари.
    Използвай пътуването си, за да го опиташ.
    /Офф
    Ами не е точно така. На практика аз давам повече пари за цигари в БГ, отколкото във Франция поради факта, че пуша предимно пурети. А те са по-евтини при теб - под 7лв за 10бр, а в БГ - 10лв за 10 бр...
    Въобще е странно - цените на цигарите във Франция са значително по-високи отколкото в Автрия, Чехия, Турция, България, даже и Италия, но пък цените на пуретите са най-евтините, които съм виждал в Европа. В интерес на истината - близки са до тези в Австрия, но все пак по-ниски - в Австрия Муудс-а с филтър 20бр е 7.4Е, а при теб 6.9...
    ПС - А пътуването свърши - онзи ден се върнах
    /Офф

14.  

15. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon

@КрИс
    надявам се, че сте прекарали приятно

16. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Тъй като възникнаха коментари относно значимостта на някои от точките в анкетата, ще се опитам да дам малко повече подробности. Разбира се, всеки си решава сам за себе си кое за него е важно или не.
    т. 1 - в енергийно ефективните крушки наистина няма икономия на пари, но има икономия на електроенергия, при това доста. Вкъщи всичките ми лампи са такива. Мощността на стандартните крушки беше 550 вата, сега е 93.
    т. 2, 9 и 10 - производството на пластмасови изделия изисква функционирането на заводи и постоянното използване на материали, докато самите бутилки и торбички живеят стотици години на бунищата, поради което те заемат все повече и повече територии или се налага допълнителна преработка и сортиране на отпадъците, за да бъдат извадени пластмасовите изделия и използвани повторно.
    т. 6 - понякога си мисля, че с водата, която изтича за 2-3-те минути миене на зъби няколко човека биха преживяли още един ден. Ами колко изтичат в тоалетната? Една добра идея е да имаме казанче с възможност за използване на половината вода. Не че има как моята вода да отиде в Африка, но все пак ми става криво.
    т. 7 - според някакво си проучване, оставянето на уредите на stand by допринася за отделянето на 4 млн. тона CO2 в световен мащаб годишно. Това дали е много или малко аз не знам, но простата сметка за мен е следната - ако приемем, че моят дом представлява едно средно статистическо българско домакинство от двама души, то у нас има около 10 постоянно изчакващи уреди * 3-4 вата * 3-4 млн. домакинства = 90-160 MW потребление за страната. Имахме един професор по електротехника, който казваше, че ако някой успее да подобри КПД-то на електромотора с 1% ще го позлатят заради икономиите, които ще се реализират в предпиятията от това. А ето, че тея 90-160 MW спокойно представляват около 5% от настоящата мощност на нашия АЕЦ.

и вече последно...
    Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    ...за цялата година ще "спестя" на атмосферата толкова парникови газове, колкото една крава изпуска метан през ауспуха си сигурно за 1 седмица...
    ... още една причина да намалим консумацията на месо, тъй като милионите крави се отглеждат предимно заради нашите вкусове То пък за зеленчуците трябва вода... ужас
    btw наскоро гледах едно филмче за кравите и газовете и се оказа, че всъщност не са чак толкова производителни

17. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon

@Ско
    извинявай братче, но постът ти ми заприлича точно на везната-опитвайки се да намалиш тежестта от едната страна ,забравяш че на другата се накланя.
    Точките са много,които бих ти изброил, но нямам желанието да пиша.
    Проблемът е че няма само природа на тази земя, ами също и икономика, производител, потребител и така на татък.

18. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от FearMe

1. пълна глупост е, че от енергоспестяващите крушки има някаква файда. нормалната е 0.35 лв, "спестяващата" е 8-10 лв, като животът й не е 20 пъти по-дълъг, нито 20 пъти по-икономична, нито за производството й е отишла 20 пъти по-малко енергия, нито е 20 пъти по-малко замърсяваща
    Не съм съгласен с това твърдение. Ако една 100W крушка свети средно 3 часа на ден:
    3 х 365 = 1095 часа /година х 0,1KW = 110KWh годишно х 0,152 = 16,7 лв +0,4 = 20лв
    една 26 W енергоспестяваща за година - 4,5лв + 8,50 = 13лв

//майка ми има 15 годишна енергоспестяваща, която още си работи.....

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Какво правим със старата техника?
    От zeroslav във форум Ремонт, сервиз и калибрация на телевизори
    Отговори: 14
    Последно: 09-08-10, 01:43
  2. Отговори: 10
    Последно: 20-01-07, 17:20
  3. Що е то .FLV и какво да го правим (how-to)
    От FearMe във форум Общ - софтуер
    Отговори: 13
    Последно: 17-07-06, 16:55
  4. “Додж Рам” е най-вредният за природата автомобил
    От BerkStock във форум Коментирай новина
    Отговори: 6
    Последно: 24-03-06, 14:29
  5. Какво правим с файлове .bin и .cue?
    От christalgeorg във форум Общ - софтуер
    Отговори: 5
    Последно: 29-10-03, 21:10

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе