Осъзнавам, че може и да си остана единствения пишещ в тази анкета, но би ми било приятно да обменяме мнения за хубави малцови уискита ако някой е фен на тези еликсири.
Аз не мога да се похваля с гоялм опит с качествените, неблендирани уискита, но смятам бързо да поправя тази грешка.
Към момента, мога с две ръце да препоръчам Talisker 10 Y.O. - изключително уиски на поносима цена. Въпреки, че спада към Highland (Island) малцовете, на вкус бих го определил донякъде като Islay малц. Дим, торф, кожа, обувки, дърво, сол, карамел, мед - страхотия.
Висок градус - 45.8, може да се капнат няколко капки вода ако ви пари на устата.
Предвид ниската цена е нормално да се предположи, че прекрасния му цвят е постигнат чрез оцветяване с карамел. Това поне мен не ме притеснява - най-големите уиски блендери спорят дали въобще се усеща карамела и надделява мнението, че даже и трениран нос / небце не могат да го усетят, камо ли аз...
Най-евтиния Single Malt, който съм виждал - GlenGrant. Бяха го пуснали в Била на цената на разни ширпотреби като червено Джони и Сие. Сладък, слаб и освежаващ Highland (Speyside) Single Malt. Разбира се, не може да става дума за конкуренция с Талискер-а, но за тези пари... перфектно леко уиски.
Зелен Johny Walker
Никак не е лош. 15-годишно уиски, Vatted Malts, а не single. Тоест, смес от няколко Single Malt, но без добавяне на зърнен спирт. Дим, пипер, цитрус, тънка сладост, качествена напитка. Навява спомени за Talisker, което не е чудно, тъй като това е една от основните съставки на зеленото Джони.
Отделно, падам си по сладичък бърбън. Въпреки ширпотребата, фен съм на Jack Daniels и често ми допада сладкия вкус на царевичната ракийка.