Интересно какво щеше да мислиш ако ти беше служител в такава фирма.
Интересно какво щеше да мислиш ако ти беше служител в такава фирма.
Ами кофти работи относно шефовете. Не се обиждай.
Работил съм (и работя във фирма) в които хората от мениджърският екип - работят за себе си, но не и за фирмата(комисионни от доставчици)!! Второто е, че повечето им решения са неадекватни - далеч от реалността и създават повече проблеми отколкото решават.
Проблемът е, че собственика и директорите не схващат или не искат да схванат проблема и затова финансовото състояние на фирмата е лошо и трудно се разплаща с доставчиците.
Това се казва некадърно управление и не трябва да ги мислим. "Който не може да се къпе - да не се съблича" Христославе , не ги съжалявай "горките собственици"- още малко ще събереш пари да им платиш месената издръжка на джиповете и на кооперацията им. ДА мисли. Фирма не се прави само с пари от "тати" а със акъл и КОНТРОЛ над персонала. Ако не ти пука , ще те крадат и мамят както те си искат.
И затова , дай да не полатя осигуровката , която съм взел от служителя. За такива собственици трябва да се изготви специален тегистър и да се вишат там. И като искат да играят по търгове, да напуснат страната , да теглят кредит , една стабилна "греда" . Отделно за всеки просрочен месец да дълци солидна лихва ,за да не си го помисли отново. Така Ви гарантирам , нещата ще се оправят за много бързо време. А
Е, може да се ядем по разни теми,ама как да не те подкрепя тука!?.......С двете ръце имаш подкрепата ми!....Мене най яд ме хваща ,като почнат приказките-като вземеш да плащаш заплати....Демек,аз като плащам заплати съм по висшата категория,ти си плебея!Нямаш право да се изказваш,да мислиш......И същия тоя серсем,ако го накараш да свърши и нещо най елементарно ще се оплете в кълчищата,ама, видите ли,той плащал заплати!.....И от тука пишещите ги има,самочувствие до небето,а кой го знае колко банки му дишат във врата!...И трепери да не дойдат ония с черните костюми ,дето ...просто си стоят ,тихо и мирно-пред офиса,пред дома......Всъщност не знам има ли ги в БГ,но тук този похват е един от най използуваните!......Може да те докара до лудост,че и до по лошо!......И нещата ще се оправят само с натиск-административен,постоянен и тотален-няма значение за здравни,социални или каквито и да са там осигуровки!А след това ще дойде ред и на социалния пакет-ваучери ,обед,облекло......Не можеш да издържиш-ами няма страшно,кадърен ли си -место под слънцето има за всички!Щото тоя непрестанен рефрен с кризата май остана да се плицука само у нас,и тук ръста е о и незнам си колко/демек хич/,но никой не го афишира наляво и надясно и не го говори като мантра-под път и над път..И заплатите си растат,с малко но,растат!Ама никой не се ебава с наемния работник,щото държавата пляска яко!
Този пост е редактиран от slovaka; 09-10-13 в 20:57.
Бре Словака, на теглилите кредити изобщо не им пука.Парите са похарчени по джипове и почивки на 5 континента, множество тихоокенаски, полинезийски, атлантически и южноамерикански острови, след което фирмата е "преминала" в "собственост" на някой безимотен църен брат от някой български Бронкс ...
Теглилите кредита са доволни- поживяли са си, по**али са си, возят се на нови немски лимузини или джипове... кредитните инспектори и те са взели комисионни са отпуснатите и "усвоени" кредити и дори са си построили цели фамилни хотели на "Дъното" или Доспат ..
Па вие се дърляйте заради тях у този форум ...
Всъщност темата се перифразира като оная за яйцето и кокошката.Какво имам впредвид-грубо казано "они ме лъжат че ми плащат,я ги лъжем че работим".Имам познати и на запад и тука в фирми където плащат/а и се работи/ яко.Е как да излезем от този омагьосан кръг.От едната страна имаме съзнанието на бедния/новозабогатял/ работодател,на който все още очите са по-големи от стомаха и от друга страна можещия/с изключения разбира се/ но мизерно заплатен работник.А българина може да бачка яко...ако има за какво.
Една статистика,а дали е добре ,вие ще кажете-И в Словакия и в Чехия броя на фирмите намалява средно с около 2.4% годишно,като тази тенденция е от 2010 година и процента се запазва почти един и същ!На пазара остават по малко фирми,с по адекватно заплащане и по добри резултати!......И в двете държави е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО картовото плащане на заплатите на персонала,не,че няма и плащане под масата,но това е почти само за бонуси,разни коледни премии......,такива работи....И не касае фрапантно големи суми!.....
За разлика оттам,тук броя на работещите фирми намаля не с 2.4 годишно ами с 50% за 3 години и следствието от тези фалити и закривания - много свободна работна ръка, която за да оцелее е готова да работи на 20-30 дори 50% по-ниско заплащане от предходното - за какво по-адекватно заплащане говориш??? Знаеш ли колко CV-та се подават за една свободна длъжност счетоводител в пловдив обявена в джобса например? 700 в най-лошия случай - по често около 1000-да. Половината от тях въобще не задават въпроса за заплатата....
Работодател, който не плаща осигуровките на своите служители, може да отнесе до 6 години затвор. Промяната в Наказателния кодекс предвижда наказанието да се налага, ако укриването засяга не по-малко от 25 минимални работни заплати. Санкцията важи и за неплащане на пари за здраве.
Предвижда се и наказание за шеф, който наема работници без трудов договор или обяви пред държавата, че плаща заплата по-малка от реално платената. За престъпление ще се счита и ако работодателят не подаде декларация или напише в нея неверни данни. От наказание обаче се освобождава самият работник, независимо дали е бил съучастник на шефа си или дори негов подбудител.
Moreto.net -
Криминализирането на деянието което си описал в първият абзац:
1.не решава никакъв проблем
2.ще доведе до изнасяне извън България на работни места.Държавата ще плаща социални помощи на съкратените работници отишли на трудовата борса.Така стана с фабриката на маргарините "Калиакра"- собственикът изнесе завода с машините в Румъния, но заради изнудвания за даване на голям подкуп от висши държавни чиновници...
Икономика не се съживява от фирми и работодатели които мислят единствено как да скрият данък или осигуровки. Така че който не му отърва да се изнася където иска ( не че в румъния примерно ще го оставят да не си плаща данъците...) ама тук всички са свикнали да "влачат" , че сега даже и несправедливо им се вижда че ще ги наказват. Както се изразяват някой в краткосрочен план може и да не изглежда розово, но в дългосрочен децата ни ще са ни благодарни.
Нарастването на депозитната маса последните години се дължи не на спестовността на българина,а на фирмени депозити прехвърлени на физически лица за по-голяма лихва.Така че пари има,въпроса е да се пресече националния спорт охарактеризиран с изречението-"Ся па ше им и дишам на тия"
Ако това е вярно, макар да мисля че не е, то означава че доходността от лихвени плащания надхвърля доходността от самия бизнес. По скоро нарастването на депозитите е свързано с раздяла с бизнес и ограничаване до минимум на всякакви инвестиции.