Ами, аз за това и говоря, че трябва да се предоставя такъв избор от законодателството, а фирмите да си избират. Не казвам, че е приложимо на всякъде, но в много производства е приложимо.
Ами, аз за това и говоря, че трябва да се предоставя такъв избор от законодателството, а фирмите да си избират. Не казвам, че е приложимо на всякъде, но в много производства е приложимо.
Прост пример,за изкопаването на 100 метра канал финланците използват 1 човек,1 багер,5-6 различни лопати за багера,7.5 работни часа и канала е готов.В България за същата работа 6-7 човека с лопати и кирки и една седмица работа.Ето я и високата производителност.Работят от 7.00 до 15.30 и нищо не е състояние да ги задържи на работа след 15.30
Този пост е редактиран от iliqborisov; 11-08-14 в 18:29.
само да ми припомниш колко струваше един багер![]()
Еми шефовете на такива фирми-като теглят кредите да си ги закупят. А не да се чудят кьде/кога да плануват почивка семейина и каква кола/имот да вземат.
Това е в БГ и няма как да промениш сьзнанието на този народ
Има едно нещо, което може да задържи някого след 15.30 - ИНТЕРЕСЪТ. Той се изразява основно в две посоки - да спечелиш нещо или да не загубиш нещо. Щом липсва заинтересованост, то най-вероятно проблемът е в хората, определящи стимулите. Също така ми изглежда, че дали дадена работа ще се извърши от 1 човек и една машина или от 10 човека е проблем на същите тези хора, определящи стимулите. Аз, за мое съжаление, също се явявам част от тези, определящи стимилите и дали нещо ще се свърши от 1 или 10 човека. Повярвай, в България нещата не стоят както в Холандия! Изисква се много гъвкавост, далновидност и 100% безочие, за да се задържиш където си и да мислиш за някакво развитие...м-м-м и много други фактори са важни, разбира се, но няма смисъл да разводнявам темата. Последното го написах, за да откажа колегите които ще ме вкарат в обяснителен режим със своите постове![]()
Именно. Само го спомени на някой работодател че вместо 8 предлагаш 10 часа и той ще провлече крак и в петък и събота за СЪЩИТЕ пари да се работи по толкова. И ако надигнеш глас - оставаш без работа.
Жалкото в странати ни че голяма част ото хората са експлоатирани с заплаха да не им бъде платено. Неплащане на заплати и осигуровки е нещо съвсем нормално - кредитите са важни.
В момента има голямо търсене на качествена работна ръка и там където плащат малко, а работната ръка е що годе качествена, няма сила която да ги накара да работи плътно 8 часа.
Лично познавам доста работници, които не уплътняват и половината си работно време, а някой от тях директно в очите на шефа си казват, че за толкоз пари толкоз и ще работят, пък като не го кефи могат да напуснат.
Имам една дружка която ме кефи от всякъде! Преди 3 месеца напусна от 2200 лева заплата, като през 8-те години във фирмата не се намери сила която да я накара и 1 час извънредно да работи. Ама ти си пускай каквито искаш заповеди за извънредно!
Има и малоумни работници дето се хващат на шефските глупости, но на тях и работата им е толкоз.
За какво да наема или купува багер като е по евтино да се плащат мизерни надници! Основната разлика между Холандия и запада с нас е, че тук не се цени труда!
Зачертаното не е вярно!
Вярното на мястото на зачертаното е: тук си имаме роби! Почти 7 милиона роби ...Неискащите да са роби избягаха в неробски държави ...
Това е същественото ни "конкурентно" предимство пред западните държави ...
Робите са възпитани и приучени цял живот да работят като роби за малко и мизерно възнаграждение още по време на комунизма- работеха цял живот за средна заплата от 150-170 лева, докато в САЩ например месечната заплата е била 1900-2000 $ ...
Който не ще да е роб -в Белене за храна на прасетата...тук свободни и мислещи хора не ни трябват-само РОБИ трябват, роби да робуват на върхушката и силните на деня-някога комунистите от БКП, сега който е на власт ...
Този пост е редактиран от justify; 14-08-14 в 11:34.
стана ми любопитно и си направих едно минипроучване, което споделям с вас
година / премиер / минимална работна заплата в долари
1998 / Костов / 27
1999 / Костов / 36
2000 / Костов / 34
2001 / Костов / 38
2002 / Симеон Кобурггота / 44
2003 / Симеон Кобурггота / 61
2004 / Симеон Кобурггота / 76
2005 / Симеон Кобурггота / 100
2006 / Станишев / 100
2007 / Станишев / 120
2008 / Станишев / 169
2009 / Станишев / 158
2010 / Борисов / 171
2011 / Борисов / 169
2012 / Борисов / 182
2013 / Орешарски / 234
да, минималната не е като реалната, нито като средната, но до такива данни се добрах за 15-ината минути
не виждам някой син или някой червен, нито някой ляв или някой десен, нито някой монетарист-неолиберал или някой кейнсианец-централноплановик да се откроява с грижата си за народа, икономиката или просперитета на държавата над останалите
за какво се лаете не разбирам!!!
P.S. А-а-а, за малко да забравя! Да не пропуснете да гласувате, ей!![]()
И са прави, защото парите които ще получат няма да покрият техните разбирания за извънреден труд + умората след изминалите 8 часа + изгубеното време заедно с приятели или семейството. Това трябва да се прилага и у нас, но със закон забраняващ на работодателите да налагат с принуда извънреден труд на работниците си.
Точно така, виждал съм какви ли не случаи.. Шефа купил на 15 годишният си син, АТВ за 16 000 лева, а работниците му получават само част от заплатите си и то със закъснение. Друг случай - собственика на верига магазини за обувки, си купува Бентли а работниците му получават минимална заплата и често работят извънредно.
На запад 50% от печалбата на фирмата отива за заплати, като собственикът не смее да намали този процент...а у нас това са 35 максимум 40% от печалбата. У нас в доста случаи собственикът взема банков заем и го изплаща, като намалява или забавя заплатите на работниците си....но той продължава да си купува скъпи играчки и да ходи три пъти годишно на почивка със семейството си.
Този пост е редактиран от hristoslav2; 12-08-14 в 19:53.
Да именно ИТЕРЕСА не ги задъжа,защото след работа всеки използва времето си за своето хоби или семейство.При въпос "мога ли да работя извънредно?" ми се отговори - може по 2 часа на ден,но тогава в края на седмицата ще почиваш и в петък,защото по закон нямаш право да работиш повече от 40 часа седмично и ако ни хванат глобите са много големи.