Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 41 от общо 41

Религиозни ли сте?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    775
    #31

    Религиозни ли сте?

    не те разбрах ??





    жив съм, значи обменям вещества и енергия с околната среда, ЕРГО сера.



    да се срамувам ли от това ?



    виж, ангелите със сигурност не "изпражняват" , иначе щяха да ти оцапат главата.




  2.  
     
  3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #32

    Религиозни ли сте?

    ако не вярвам в нищо съм какво?!



    напротив - вярвам например много усилено в гравитацията. дори бих казал, че тя е доста по-реална от бог, защото е наистина навсякъде и за нея наистина няма разлика мъж ли съм или жена ( а за пред господ има и то сериозна ). аз ако съм жена ще ме извиняват всички, ама ще бъда религиозен колкото азиатски гущер.



    вярата е едновременно и патерица за ума, и опора за емоцията. невероятни учени са вярващи ( но не религиозни! ), което не им пречи и да се занимават с наука в най-чист вид ( почетете малко повечко хокинг ).

    но повярвайте ми - те не вярват във всезнаещият, всемогъщ и белобрад старец/съзерзаващ буда/войнстващ аллах.



    има си и научен вид вяра. само подхвърлям идея - за 2000 години от систематично колене с подострени железа разчитаме човешкия геном и се отделяме ( макар и тромаво ) от планетата си. представете си подобен експоненциален прогрес 200 000 години. аз бих нарекъл същество с толкова дълга еволюция не "бог", а началник личен състав, който назначава "богове" на работа.



    ако искате дайте да се разберем последно кой какво разбира под вяра и религия, защото надали някой вярва, че земята е на 6 000 години, че отгоре има ангели небесни, а ако взема по-голяма лопата ще стигна до рогатия.

  4. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    839
    #33

    Религиозни ли сте?

    Не съм кръстен , а и не вярвам много на това което се казва в проповедите защото така си вадят хляба хорицата . Обаче обичам да чета . Например - Стивън Хокинг ( смятан за втория най голям физик след Айщайн ) - "Кратка история на времето" . Книгата е за чиста физика , но има момент които много ми харесва " 3 секунди след Големия Взрив , някои стойности на елемнти от квантовата физика са застопорени и неизменни - масата на електрона , константата на Планк и т.н. Ако само една от тях се измени Вселената няма да е такава каквато я познаваме . Това преполага наличие на сила която може да се сравнява само със силата на БОГ " . За справка дори гравитационната константа се мени . А в квантовата физика съществува понятието суперсила - еквивалентна на силата на силата на Свръх Разум . При която ограниченията на физиката падат ( закон за запазване на масата , закон за запаване на енергията и др. ) . Странна работа !!!

    А каноните на дадена религия са нищо повече от морални ценности според дадената религия .

    Но както казва народе "Бог високо , цар далеко" . На кого му пука за бедния ми задник , да се оправя както може .

  5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #34

    Религиозни ли сте?

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

    По този въпрос искам да кажа следното:

    1. Когато човек е "тъпкан с глупости" от малък, има шанс да стане и добър човек след години. Зависи с какво, от кого и как, с каква цел е "тъпкан". Но когато не вярва в нищо, този шанс е много малък.

    2. Всеки от нас, а и по цял свят, бива "тъпкан с глупости" още от раждането си и това не може да се промени. Ако му е дадена възможност да мисли, той преоценява позициите си като стане голям човек.



    Аз лично искам да вярвам във Висша сила, която на Земята има много имена. Какво са направили хората, изразено в различните религии, църкви, традиции, обичаи, как са използвали религията и с каква цел - това вече е съвсем друг въпрос.

    Искам да вярвам и в това, че всеки от нас трябва да си задава въпроса защо е тук и какво следва след смъртта. Може би това ще спре злобата, омразата, жаждата за власт, пари....

    Затова гласувах с "И да, и не, просто има и неща които не са обяснени!!!" По-важно е да мислим.





    <div align="right">Originally posted by Jenny*-*13/04/2004*:* 12:46:16</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Не случайно вземам този цитат от постинга на Jenny. Просто заставам зад такова схващане за вярата. Нека да погледнем на нещата от следния ъгъл:

    Какво стои в основата на всяка религиозна система? Не е ли това един набор от правила и норми на поведение в обществото, не са ли все тези десет "божи" заповеди, казани по един или друг начин? Всяко общество има свой набор от писани и неписани закони. И докато зад спазването на писаните закони стои държавата с цялата си репресивна машина, то за спазването на неписаните закони стои съвестта на всеки от нас и страха, че рано или късно ще получиш възмездие за тяхното безогледно нарушаване. Писаните закони отразяват социалната същност на обществото, такова каквото е в момента и те се менят в синхрон с неговото моментно виждане за правото като такова. Другите, неписаните закони, са се установили вследствие на съвместния живот на хората от хилядолетия насам и са практически "вечни". И те стоят в основата на всяка вяра.

    Писаните закони се създават и налагат от държавата, но различните слоеве на обществото ги познават и респективно спазват в зависимост от своето образование, социален статус и от още много много други фактори.

    Неписаните норми и правила на поведение са тези, които стоят в основата на всяка религия и затова религиозните системи се стремят да ги наложат в цялото общество. Моралните норми са еднакво задължителни както за царя, така и за пъдаря. Бай Иван от "Горната махала" не е задължително да знае какво гласи Чл.едикойси от ЗЗД, но на него от малък му е внушено, че не е добре да краде от кокошките на баба Пена и той се плащи, когато бабичката го прокълне с думите "Да ти изсъхнат ръчичките дано" или с още по-тежкото "Господ да те убие дано".

    Така че, вярата в някаква по-висша сила винаги е играла положителна роля. И не бива поради това, че всяка религия в определен период на своето развитие е играла ретроградна роля, че е имала своята "Велика инквизиция", или че някои "божи" служители са най-големите нарушители на "божиите закони" да отричаме правото на някаква вяра на всеки. Не бива заедно с мръсната вода да се изхвърля и бебето нали?.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #35

    Религиозни ли сте?

    Хм, Николин.... Стивън Хокинг... Чувал съм го, не му познавам дейността, ама чак пък вторият физик... И ако имаш желание, ще постна тука как се смята гравитационната константа, макар и да не е това целта на тая тема.... Неизменени неща във вселената няма - поразгледай строежа на звездите, виж примерно за неутронната звезда и процеса на отделяне на неутрино въз основа на сливане на електрон и протон. Виж, ако това е перифраза на това че нищо не се губи, а само преминава от една форма в друга, тогава друг въпрос.

    Но ми е чудно друго: ето, господ пак върви пред нас: ако преди 10 000 години сме го откривали в цветенцата, вятъра и дъжда, преди 1000 в движението на слънцето и природните бедствия, преди 500 в здравеопазването и епидемиите, днес го откриваме в авангардни насоки на науката и в слабо познати ни явления, в създаването на живата материя и вселената , много от процесите на които ние може би никога няма да възпроизведем и със сигурност не познаваме. Не виждате ли, че боговете са просто другото име на невежеството, че човекът е така устроен, че щом види процес или явление с необяснима за него сложност, да е склонен да си мисли, че някой изкуствено го е създал....

    Та именно това е вярата, а религията е просто систематизиране на последната. Тоест пак стремеж за обяснение на непознатото чрез вече приетото. Там, където липсва знание, там има вяра. И отбелязвам: вярата не бива да се бърка с доверието.

  7. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #36

    Религиозни ли сте?

    Аз не намерих своя отговор от посочените в анкетата. Не мога да твърдя, че съм религиозна, но не мога и да го отрека. Въпрос на възгледи.

    Знам, че вярвам в себе си.

    Знам, че вярвам в доброто (което аз бих направила)

    Знам, че когато имам добър морален подход, ще ми се отвърне със същото.

    Знам, че този, който няма никакво нравствено възприятие един ден ще си получи заслуженото.

    Знам, че когато се стремя към нещо и не го правя с лоши помисли - ще го постигна.

    Знам, че искам да ходя на църква на големите християнски празници.

    Знам, че вътрешно ще ми стане по-леко като запаля свещ за зравето на близките ми.

    Не ме е грижа като каква ще съм оприличена. Религиозна или не, аз съм християнка и религията за мен е форма на морално поведение.


  8.  
     
  9. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #37

    Религиозни ли сте?

    lupus, извинявай за откровеността, но определено ми стана весело, когато прочетох за "вечните" морални норми, равнопоставеността на царя и пъдаря и разделението на светска и църковна репресия.



    вечните морални норми, които цитираш датират от 2000 години. аз пък искам да се върнем доста по-назад в индия да речем и да видим безспорната богиня кали, или в малко по-скорошни времена да отскочим до централна америка и да се запознаем с кетцалкоатъл. ами че те излизат по-"вечни". това прави ли ги по-истински? а това че са по-"вечни", респективни по-истински, не трябва ли да означва, че човешкото жертвоприношение си е в реда на нещата?



    равнопоставеност. o, sancta simplicitas. един, само един пример за равнопоставеност искам в исторически план. ще се сетиш ли? аз се сещам - идеята за комунизма. ето ти равнопоставеност в искристализирал вид. нещо обаче не се получи. защо ли?



    всяка религия си имала свой репресивен апарат, а държавата си имала свой отделен. е, и? в борбата за "имане" и власт са възникнали тези апарати, а не заради проповядваната любов.



    повтарям и потретвам: аз не съм войнставащ атеист. признавам правото на всеки да вярва в каквото си пожелае, стига да не накърнява моята свобода да вярвам аз в каквото пожелая. самите религии в същността си обаче са военизирани структури, дори и да прескочим снизходително проповядваното от самите тях насилие.



    и за десерт малко цитати:



    изход 15:3

    господ е войник



    ще дойда с огън и меч, ще разделя брат от брата, и син от бащата


  10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #38

    Религиозни ли сте?

    O, sancta simplicitas FearMe,

    Къде в поста ми срещна думата "равнопоставеност" - моля те изведи го в цитат. Иначе останалите ще останат с впечатлението, че спориш със самия себе си. Къде също така видя да внушавам култа към Кали или кетцалкоатъл? Всяка религия има своите добри и лоши богове, но някъде да си прочел, че аз съм техен поклонник? Отново битка с вятърни мелници. Ако искаш да оспориш моята теза - нищо против. За това е спора. Вземай цитати от написаното и ги оспорвай. Но да поставяш в устата ми неказани думи и да си измисляш тези за да ги оборваш - това какво е? Недостиг на аргументи?

    Тези морални ценности за които говоря, под една или друга форма присъстват във всички по-известни религии. В християнската те са известни като "Десетте божи заповеди", но са взаимствани от "Стария завет" и се свързват с пророка Мойсей, от времена далеч преди Христа.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #39

    Религиозни ли сте?

    Абе че не са вечни морални, не са.... Може би вечни възпитателни за малките деца са, но не мисля, че войниците ги учат, че е неморално да убиват враговете си.... Нито пък им обясняват, защо точно са им врагове лично на тях...

    Но е вярно, че те още звучат добре в ушите на нашето общество и като такива са добри.

    Както вече казах, моите уважения към тея, които спазват нравствените принципи на християнството. Ако и да са на 2000 години, обществото днес според мен се изражда и има нужда от малко, ако ще и да е остарял морал.

    Друг е въпросът, че има и такива темерути, които използват тея принципи и прокламирането им, за да се утвърдят в израждащото се общество.

    Християнските принципи и аз не ги осъждам. Обаче се дразня, като слушам, че само те са верни и аз не съм открил истината и светлината и какво ли още не.... На тея хора мога да им кажа само: абе хора, аз не ви пробутвам моите принципи на живот като единствено правилни и верни, защо вие ми пробутвате вашите? Дали пък и вашите не са субективни и не ги прилагате в живота както ги разбирате, а не както Бог ги разбира??? Нека всеки си пази своите принципи за себе си и да не слага клеймо на чуждите, освен ако не са обществено опасни например...

    Истината за християнството обаче, Лупус, е следната: то е възникнало по време на война, било е идеология, сплотяваща и даваща обосновка на действията на една "партизанска" организация. То се е родило не от норми и добродетели, а от необходимост и като пропаганда. Не е било добре дошло сред радетелите на старата религия, самата библия го признава това, а старата религия е хранила споменатите от теб принципи. В последствие смелите и принципни постъпки на няколко от изповядващите го са спечелили симпатиите на хората и то е започнало да се разпространява... Нещо повече, то е и малко израз на тъй да се каже, духовен бунт на израилтяните, нещо, което старата религия не им предлага. Основният мотив в него даже, смъртта на христос - виж как представя римляните - като мимолетни, несъществуващи фигури, слабо зачекнати образи - концентрацията е върху духа, а не върху новите господари. Няма пророк на старата религия, който да е извел юдеите от римската провинция. Но новата сякаш ги освобождава.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    1,440
    #40

    Религиозни ли сте?

    <font color="blue">----------------offtopic--------------------

    Напоследък забелязвам, че се пишат доста дълги постове, които отегчават. Мой съвет (само съвет) е да пишете по-кратко, точно и ясно. Малко са хората които имат времето и нервите да четат такива постове.

    ----------------offtopic--------------------</font id="blue">


  13. dP
    dP е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    92
    #41

    Религиозни ли сте?

    Според мен вярата е хубаво нещо, но религията не. Не вярвам в закостенелите стереотипи в които се опитват да ни напъхат. Много съм спорил с един мой приятел на тема противоречията между библията и науката. Най-силния му довод е "Трябва да вярваш".

    Съжалявам, ама не мога да вярвам в бога, който ни описват: Рисуван в човешки облик, стои "на небето" заобиколен от ангели и гледа благо надолу какво става на земята.

    Вярвам, че има НЕЩО, което движи нещата, било то СИЛА, физични закони или друго. Вярвам в моралните принципи, които всеки си има и според които живее. Не ми харесва, когато някой се опитва да ми казва какви трябва да са те.



    Мисля, че Клифърд Саймък беше писал: "И тогава човекът създаде БОГ по свой образ и подобие."


  14.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе