Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 41

Религиозни ли сте?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Религиозни ли сте?

Та по случай миналият празник на Християните, реших да пусна темата, защото отдавна ми се искаше да пусна тема за хорската глупост и тъпотия. Аз лично поне от както почнах да мисля за себе си като самостоятелен човек, с лично мнение по доста от въпросите, не се определям като религиозен, нито като християнин. Като малък майка ми ме водише по църквите, по празниците, но нещо не можа да ме хване. Плюс това поне 70% от тези дето ходят на църква не вярват, а само си мислят. Нито са чели библията и т.н. Аз направо като ме поздравят им казвам, че не вярвам и да не ме занимават с глупости.

За мен религията винаги е била ограничаващ фактор за развитието на хората, била е използвана за всичко друго, но не и за хуманни дела. Като се почне от Кръстоносните походи и се стигне до сегашното положение. Винаги така наречените "духовници" са управлявали и направлявали хорският живот. Църквата като институция е най-големият бирник на света. Кой не знае, коя е най-богатата организация в света: Католицеската Църква!!!

Според мен хората който вярват във някаква религия са ограничени от към развитието си, защото се поставени във формата на някакви догми и канони които са измислени преди ХХХХ години. Плюс това са глупави, защото неосъзнават, че неволно обучават децата си да варвят и те и така сами увеличават бройката на заблудените и ограничените. И ако това не е висша форма на глупост?!!! Моето мнение е, че всеки може да се само определи, но само след като навърши 18-20 години и да може сам да избира, а не цял живот да е тъпкан с глупости които накрая приема за някакво правило в собсвеният си живот. Всеки може да вярва в каквото си иска, но трябва да е трезвомислещ и тогава да му се даде възможност да избира да вярва или не!!!

В сегашното време религията е вече отживелица, ненужна на никого, но тези които дърпат конците не искат да испуснат кокала, затова почнаха да се нагаждат с различно поведение от това, което са използвали през вековете. Иска им се да оцелеят и да продължат да смучат соковете на човечеството като някакви паразити(каквито са си). Те си играят със първичните страхове и желания на хората и ги манипулират. Но всяко нещо с времето си. Според мен все повече хора почват да виждат под лъжливата маска на религиите, особенно християнската.

Мога и още много да пиша, но ще стане ферман, а по добре постепенно да се разкрие кой какво мисли и вярва. Пускам тази тема със съзнанието, че тука сме хора които с багажа си от мозъчни клекти са надхвърлили тези глупости. Ако съм обидил някой, да пиша как съм го направил и да се обосновава.

2.  

3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Религиозни ли сте?

ludia, малко рязко казано, но принципно съм съгласен с теб. с тази малка уговорка, че признавам на всеки правото да си бъде заблуден ( според моите разбирания ) и да си вярва в каквото иска, стига да не се опитва агресивно да ми налага гледната си точка.

вярно е, че повечето от т.нар. "вярващи" нито са чели библията, нито живеят спрямо предписанията, да не говорим за спазване на всичките ритуали и процедури, камо ли 10-те божи заповеди и пр.

един-два пъти пости в годината, "христос возкресе" и "честито рождество христово" не правят човека вярващ. имал съм съмнителното удоволствие да споря с дипломиран теолог, без дори да съм предварително подготвен за подобен разговор и картинката беше жалка. за разлика от него аз съм чел както евангелието ( новия завет ), така и стария завет, така и корана, основите на будизма, та чак то корените на скандинавските вярвания и централно-американските народи. просто защото ми е интересно. той не беше. и си пролича. "неведоми са пътищата божии" е прекрасен начин да обясниш как работи радиото, но не на инженер, а на папуас от нова гвинея.

категорично съм против въвеждането на изучаването на библията в училищата, както и всякакви форми на религиозна ориентация, насочена към неоформилото се съзнание на детето. противното означава отнемане на свободата му на решение.

p.s. тези двете: "Не, не съм религиозен, но вярвам в хората!!!" и "Не, не съм религиозен, но вярвам в себе си!!!" определено не влизат в определението за религиозност, а по-скоро за степента на вяра в доброто в хората и вяра в собствените способности. според мен не им е мястото тук. анкетата е за вярата в съществуването на някаква форма на божествен всемогъщ всезнаещ съдник. гласовете ще се разводнят. аз вярвам в способностите си, но гласувах, че не съм религиозен и не вярвам в бог, защото смисълът на въпроса е точно този.

4. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Религиозни ли сте?

Ludia не мисля че имаш право да се изказваш категорично по въпроси, по които както видяхме в една предишна тема няма еднозначни доказателства.

Ако искаш си пускай всякакви анкети, но си спестявай крайните определения за "заблудени" и "глупаци". Никога не е късно именно ти да се окажеш такъв!!!

Съмнявам се че всеки един вярващ е наследил вярата от баба си и дядо си, така че не обобщавай по-голямата част от населението на планетата с личния си житейски опит!

5. Тук е от
    Mar 2004

Религиозни ли сте?

LUDIA - незнам колко си възрастен, но с това изказване ми се струваш на не повече от 18 г., на който родителите са го насилвали да ходи в православна църква. Казваш доста верни неща по отношение на църквите, но ми е интересно защо слагаш общ знаменател на всички вероизповедания /христиански деноминации/. Съгласен съм и с теб, че особено православната и католическата църква СТРАШНО много спекулира с хората и с вярата им. Но какво е човек без вяра??? Всеки човек дълбоко в себе си е вярващ, защото така е сътворен, а не еволюирал или дошъл от космоса.

Незнам и защо наричаш религиозните хора гупаци, след като те знаят нещо което ти незнаеш и неразбираш. Човек когато неразбира нещо казва ,че не е хубаво, не е интересно или е тъпо. Бих казъл, че в случая Ти си глупакът защото незнаеш какво изпускаш. Нямаш си и най-малка представа какво означава да познаваш Христос, които си е дал живота за Теб, мен и всички останали, за да може един ден да имаш ВЕЧЕН ЖИВОТ.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Религиозни ли сте?

Заблудите на другите няма да ги оспорвам...

Аз обичам религиите. Те са ми първите приказки, които съм чел, и като изключим религиите на далечния изток, чиито философии са ми малко непонятни, по останалите имам добра обща култура. Може би това за изтока идва от манията ми да търся взаимовръзка, която определено съществува между религиите на близкия изток, Африка и Европа, но не е характерна за Япония и Китай... Религиите на Новия свят са по - примитивни...

Не бързай да осъждаш, Лудия. Лошо и неправилно се изказваш, ако и принципно да съм съгласен с теб.

Ако говорим за религията, тя е добра. В нея има някаква философия и принципи. Някои от тях са морално остарели - все пак тя е дъвчене на едни и същи неща от повече от 1500 години, но в общия случай е добра. На тези, които живеят по нейните принципи, свалям шапка. Може би към тях се числи и Ламартин.

Като говорим за религия, нека обаче разделим две "институции". Нека условно ги кръстим "земна" и "небесна" църква.

"Небесната" църква нека е обществото на хората, които живеят с Бога, личното им единение с него, молитвите им, представите им, начина им на живот. Така означавам тая общност от разбирания, идеали и вярващи хора, всеки по свой си начин.

Земната църква е всичките земни организации - от църковните санове до нестопанските организации или папските държавици. Които прикриват една единствена дейност зад благоприличната си същност - <font color="red">смукачество</font id="red"> ! Дали ще се хванем за инквизицията, за кръстоносните походи или за политическите игрички, дали за N-те синода или за миниатюрните организации, прекарващи чужди интереси или служещи за информационни канали за наблюдение - все тая. На тия до един аз съм готов да им прегриза гърлата.

Хората във върхушката на тея организации имат една обща цел: да живеят на гърба на другите. Дори само с това си дело те вече нарушават библейските принципи, които преподават. Или препродават. За тях това е нормално, пък кво толкова да му пука на Бога, че тия му лапат от париците? Ше ги изнеса с парцалите тея мизерници, много им се дразня и те стават все повече и повече!!!

Религиозните организации имат и още една цел: културна асимилация. Ужасно много се въдят на последък в нашата мила родина протестантските организации, чиято духовна родина е Америка. Въдят се, щото някой яко налива пари. С каква цел налива - сами се досетете. НЕ е трудно.

По тоя повод ще направя едно кратко, малко остро обръщение към МИШО(може би Шамара), ще се старая да не го обиждам и се надявам модераторите да проявят мъничко разбиране:

@МИШО :

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Съгласен съм и с теб, че особено православната и католическата църква СТРАШНО много спекулира с хората и с вярата им.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Абре момче! Все едно на колко години си!

Слушай сега:

Ако не беше православната църква, българската държава сега нямаше да я има. Българските духовници са разпространявали писмеността и науката през средновековието; от тях са "изскачали" прогресивните течения; църквата и килийните училища са спасили българщината през турско; български монаси са сбирали париците за да пратят някое и друго надеждно момче да учи в Москва за управник или военен в бъдещата Българска държава. Ако видя в днешните проповедници и 1/100 от тея добродетели, ще тръгна след тях. Обаче ги няма. А подир теб е абсурд да тръгна. Слушай ме добре и добре ме разбери: тая държава е православна, това я е обединявало и това я е спасявало. Ако искаш протестантска държава, хващай самолета и бегай в Америка. По - големи злоупотреби от тея на вашите "проповедници" в тая държава няма.

На турците не сме си дали вярата. Не виждам защо да го направим на протестантите.

Ако имаш причина, кажи я.

Не, че ще отстъпя от принципите си.

7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Религиозни ли сте?

FearMe, напълно съм съгласен с теб. Това за училищата много ме дразни.

LaMARTIN, това си е лично мое мнение, ако съм обидил някой да ме извинява, но си имам мнение и държа на него. Дава ви се възможност всеки да си каже мнението.

МИШО, ажеба аз как не чувствам, че съм сътворен от НЯКАКЪВ БОГ, плюс това никой не ме е насилвал никага да ходя на църква. Майка ми ме води няколко пъти, но аз вече бях на възраст и се усетих. Аз вярвам в себе си, и вярвам, че всеки човек сам си е господар и сам за себе си е БОГ. А не някой или нещо си, което ти казва как да се определяш и как да се държиш. Обичам да се водя от поговорките на народа ни, който много е преживял и истрадал. От тях може да се научат доста изскристализирани истини за живота. Може и да съм като лисицата, дето казала, че е кисело гроздето, щото не го стигала, но тва съм си аз и не очаквам някой друг да ми дава отговорите от живота наготово. Хората са казали:" Не питай старило, а питай патило!!!"

D3BEPP, щах да пиша нещо подобно, но се бях отплеснал, но съм съгласен с теб че без Православната църква Българинът не би оцелял!!! Но според мен времето на религите, като водещи и определящи в живота на Хората е минало. Бих казал, че е време да спрът да се бъркат в светските дела и да си гледат духовните. да бъдат това за коета са били създадени, да дават духовна утеха на хората, който намират нещо във религията. Бих допълнил, че преди Кръстоносните походи, Изтока се славил с високо образованите си хора, халифи и т.н. Славела си е с културата си и звездобройците. А сега какво е, Клоака за най-долните и подли хорски страсти. С изключение на няколко държави, там се шири беднотия, необразованост и т.н. и то по вина на кого, не на мен и теб, а на някой "Религиозен" водач. 100% те подкрепям за нахлулите през последните 10 години така наречени "ЦЪРКВИ". Те са подкрепяни от америка и както ти каза правилно за претопяване на хората в определена държава. Нядавам се хората да проявяват повече разум и да видят ипасноста в тях. Мисля че в последните 14 години, нашта църква падна на нивото на дребна еснафщина и пазарлъци с варат на хората. Хората не стават вече ПОПОВЕ по призвание или защото е набожен, а защото знаят че ще има "папо". Гледаш попа в някоя църква, след като си свърши дневните занимания, затваря, хвърля расото, а отдолу с костюм за 1500 лева, 2-3 ГСМ и скача в колата. и отива да копунясва. Това си е национална "тайна". Не са вече онези земни хора, които навремето са съветвали хората и са им помагали, все повече се превръщат в нещо което не трябва да бъдат. Едно кръщене 100 лева, едно погребение 200 лева, на село хората нямат пати и всичко в натура. Егати обирджииството!!!

Ако тука не съм прав поправете ме!!!

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003

Религиозни ли сте?

LUDIA, браво, че си се сетил за този отговор:

Не, не съм религиозен, но вярвам в себе си!!!

10. Member
    Тук е от
    Dec 2003

Религиозни ли сте?

LUDIA как очакваш да ти отговоря/т...

като религията за една голяма/да не казвам болшинство-католици,православни,протестанти и за които се сетиш/част от вярващите люде е заблуда !

П.С.Как да ти отговоря/т[?]

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Религиозни ли сте?

Аааа, кой го е грижа бре, Лудия... Всеки гледа папо. Виж колко секти има, преди някоя и друга година едни се самоубиха за да хванат кометата Хейл Боп, колко наркомани има, колко изгубени души... Ролята на църквата днес остана само пари да цоца и интереси и политика да прокарва. Толкоз. На никого не помагат, помагат само на себе си. Остави каква е била, виж каква е. Църквата отпада, няма нужда от нея, както и няма нужда от всичките калпави организации свързани с нея, независимо под каква форма. Хич не съм анархист. Но на много народ им писва вече от хора, които живеят само на гърба на невежеството на другите.

Нека има бог, или богове или каквото и да е. Нужда от радиоприемници или посредници по пътя си към него нямам. Той е и около мен, и във мен. Така че щом не си изпълнявате ролята, хващайте пътя, господа църковни дейци.

12. Member
    Тук е от
    Dec 2003

Религиозни ли сте?

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">на другите.

... Той е и около мен, и във мен....

<div align="right">Originally posted by D3BEPP*-*12/04/2004*:* 22:43:25</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Пришелеца 6[:D]

13. Member
    Тук е от
    Jan 2004

Религиозни ли сте?

Аз съм малко лицемер и за да е честно ще гласувам по неутрално.

A защо няма отговор: "Не вярвам в Бог, но се страховам от него" [?] или "Не вярвам в Бог, но единственото от което се страхувам е Кайзер Созе" [}]

14.  

15. Тук е от
    May 2001

Религиозни ли сте?

Дано не прозучи като проповед, но загубим ли вяра - губим и страх от всичко, а загубим ли страх си - допускаме анархията.

Другото за което се сещам, го е казал преди векове Вергилий:

"Те вярват, че могат и могат"

16. dg
    dg е офлайн

Тук е от
    Feb 2004

Религиозни ли сте?

FearMe е казал това което мисля... Атеист съм... И според мен атеизма също е вид вяра :-)

17. Тук е от
    Dec 2000

Религиозни ли сте?

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Църквата отпада, няма нужда от нея, както и няма нужда от всичките калпави организации свързани с нея, независимо под каква форма. Хич не съм анархист.<div align="right">Originally posted by D3BEPP*-*12/04/2004*:* 23:43:25</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Не си прав, църквата отпада за мен и теб например. Но има маса хорица които отчаяно се нуждаят от бог и църквата, именно на техен гръб църковните отрочета цоцат. Това обаче не променя факта че много хора се нуждаят отчаяно от вяра. Освен това не всички свещенници са покварени, има и такива които са състрадателни и помагат на хората. Саръев например. Макар че неса болшинство и не са идеални (кой е) тези свщенници ги има все още. Просто не ги дават по телевизията. Уважавайте вярата, не я налагйате.

18. Member
    Тук е от
    Feb 2003

Религиозни ли сте?

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> Аз направо като ме поздравят им казвам, че не вярвам и да не ме занимават с глупости. <div align="right">Originally posted by LUDIA*-*12/04/2004*:* 14:55:21</div id="right">

Би могъл да отговориш на поздрава и без да вярваш. Поздравяващият може да е вярващ и отговорът ти е признаване на правото всеки да вярва в това, което смята за правилно. Поздравяващият може и да не е вярващ, а просто любезен и поздравът му е добронамерен. При всички случаи коментар от този вид в такъв момент е излишен, мисля.

Поздравите, боядисването на яйца и т.н. може да се възприемат като хубава традиция, дори и да не вярваш. Защо трябва да отричаме религиозните празници, дори и да не вярваме в религията?

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> Моето мнение е, че всеки може да се само определи, но само след като навърши 18-20 години и да може сам да избира, а не цял живот да е тъпкан с глупости които накрая приема за някакво правило в собсвеният си живот. Всеки може да вярва в каквото си иска, но трябва да е трезвомислещ и тогава да му се даде възможност да избира да вярва или не!!!

<div align="right">Originally posted by LUDIA*-*12/04/2004*:* 14:55:21</div id="right">

По този въпрос искам да кажа следното:

1. Когато човек е "тъпкан с глупости" от малък, има шанс да стане и добър човек след години. Зависи с какво, от кого и как, с каква цел е "тъпкан". Но когато не вярва в нищо, този шанс е много малък.

2. Всеки от нас, а и по цял свят, бива "тъпкан с глупости" още от раждането си и това не може да се промени. Ако му е дадена възможност да мисли, той преоценява позициите си като стане голям човек.

Аз лично искам да вярвам във Висша сила, която на Земята има много имена. Какво са направили хората, изразено в различните религии, църкви, традиции, обичаи, как са използвали религията и с каква цел - това вече е съвсем друг въпрос.

Искам да вярвам и в това, че всеки от нас трябва да си задава въпроса защо е тук и какво следва след смъртта. Може би това ще спре злобата, омразата, жаждата за власт, пари....

Затова гласувах с "И да, и не, просто има и неща които не са обяснени!!!" По-важно е да мислим.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе