Здравейте, имам усилвател с тунер Siemens RS555 (тунера не го ползвам) вързал съм го към ПЦ-то ,та от няколко дни в десния канал има нещо като бял шум примесено със силно пукане, появява се когато му скимне и по същия начин и изчезва ако преди това защитата не сработи и не изключи колоните .Няма зависимост от това в какво положение е потенциометъра на звука и намален докрай и усилен докрай силата е все една и съща .Играх си да цъкам подред де що копче има което евентуално би могло да има лош контакт и да създава шума, но не е от копчетата, същото е и с потенциометрите т.е. причината е някъде другаде.Преди 3-4 години го имаше тоя проблем тогава го оправиха(не помня на кой канал обаче тогава беше проблема, така като гледам са сменили крайното стъпало, на единия канал е STK 082 , а на другия STK 086( май оригинално е с 082) то доколкото намерих инфо в гугъл единствената по основна разлика м/у 082 и 086 е че 086 е по мощтно стъпало . Но си мисля че проблема може и да е в друг елемент (все пак е произвеждан някъде около 80-та година) , защото все пак да се скапе стъпалото за 3 години ми се струва невероятно, все пак обикновено работи на 20-30 % от мощтността си (на повече не се живее в стаята ) .
Та въпросът ми е : на базата на така описаните симптоми къде евентуално може да е проблема и ако според вас е крайното стъпало да хващам да го сменям , а ако не кажете някое свястно сервизче(което знаете от личен опит) за такава старичка техника където ще ми го оправят читаво , не искам да го сменям за някое ново творение на техниката обичам си го и си ми върши чудна работа тоя дзвер.
Ако имах време бих си поиграл да го оправя аз, но първо че както казах нямам много време , второ дори и читав мултицет нямам(спомина се милия преди време, а беше добра машинка) какво остава за други нужни за целта неща и трето доста рових из гугъл ,но схема нанайси или по точно открих, но се продава за 15$ , които дори и да искам няма как да платя .

Гореописаното беше преди година положението, тогава си смених STK-то и работеше нормално допреди няколко дена, сега като го пусна от копчето не тръгва, оставям го пуснат и след 10, 20 ,50 минути, час ,два когато му скимне тръгва и си свири нормално, явно не е проблема в крайното стъпало, а в някой елемент около него(който скапва крайното), но нито имам време нито условията да си играя да търся кой елемент я прави тая мизерия, още повече че и схема нямам. Та според тези симптоми ако някой ме насочи какво го мъчи(ама то само по описание ми се чини че няма да стане) ще съм благодарен .
Иначе приемам всякакви идеи за добър сервиз или ако споделите някой човек, който прави свестни усилватели (транзисторни или пак с STK-а (или подобни крайни стъпала) с предусилвател(на мен ми трябва просто да си го вържа на ПЦ-то, да има един потенциометър за усилване и толкоз), не искам да си купувам някое ново пластмасово чудо на техниката 5 в 1, 8 в 3 и прочее измишльотини накичени с безумни шарени лампета .Последната информация може и на П.М. (за да не се получи като реклама).
Благодаря предварително за помощта.

П.П.
От отдавна не съм хващал поялника, но бих си сглобил един усилвател, е вероятно ще се проточи във времето :D , но пък си е удоволствие.Та ако на някой му се намира тествана и доказано работеща (лично проверено) схема (особено с биполярни транзистори) на усилвател около 35 W на 8 ома или 60 W на 4 ома обаче да има и схема за ецването на платката, че тая част хич не е лесна ще го помоля да я сподели, из гугъл схеми бол, имам и бая книги и списания със схеми на усилватели, но никоя не е доказано тествана и работеща ( имам впредвид да съм го разбрал от някой познат, който я е сглобил и я ползва) и не ми се прави нещо, което може да се окаже, че "тоя кондензатор не бил 10 nF, a 100" и "то трябвало тука да има едни резистори ама що ги нема" т.е. не ми се занимава след като го сглобя да смятам и да меря що аджеба не работи.
Update:
След кратко пулене, мерене ( с един пършив китайски мултицет, но става за веригопроверител) и разкачане на входа, изхода, захранването и т.н. влизащи в крайните стъпала установих, че релето което е за защитата изключва и включва едновремено и двата канала т.е. при проблем с единия и двата не бачкат, шунтирах релето и сега ще се кара само на левия (добре, че може ако си с 8 омови колони да му ги вържеш на един канал 2, дори хората от сименс са си сложили по два изхода и превключвател за целта), лошото е че ако и левия се скапе нямам защита, но ще се кара така известно време, докато не го замъкна на ремонт или не му открия заместник(купен или мое дело).