Здравейте, имам усилвател с тунер Siemens RS555 (тунера не го ползвам) вързал съм го към ПЦ-то ,та от няколко дни в десния канал има нещо като бял шум примесено със силно пукане, появява се когато му скимне и по същия начин и изчезва ако преди това защитата не сработи и не изключи колоните .Няма зависимост от това в какво положение е потенциометъра на звука и намален докрай и усилен докрай силата е все една и съща .Играх си да цъкам подред де що копче има което евентуално би могло да има лош контакт и да създава шума, но не е от копчетата, същото е и с потенциометрите т.е. причината е някъде другаде.Преди 3-4 години го имаше тоя проблем тогава го оправиха(не помня на кой канал обаче тогава беше проблема, така като гледам са сменили крайното стъпало, на единия канал е STK 082 , а на другия STK 086( май оригинално е с 082) то доколкото намерих инфо в гугъл единствената по основна разлика м/у 082 и 086 е че 086 е по мощтно стъпало . Но си мисля че проблема може и да е в друг елемент (все пак е произвеждан някъде около 80-та година) , защото все пак да се скапе стъпалото за 3 години ми се струва невероятно, все пак обикновено работи на 20-30 % от мощтността си (на повече не се живее в стаята ) .
Та въпросът ми е : на базата на така описаните симптоми къде евентуално може да е проблема и ако според вас е крайното стъпало да хващам да го сменям , а ако не кажете някое свястно сервизче(което знаете от личен опит) за такава старичка техника където ще ми го оправят читаво , не искам да го сменям за някое ново творение на техниката обичам си го и си ми върши чудна работа тоя дзвер.
Ако имах време бих си поиграл да го оправя аз, но първо че както казах нямам много време , второ дори и читав мултицет нямам(спомина се милия преди време, а беше добра машинка) какво остава за други нужни за целта неща и трето доста рових из гугъл ,но схема нанайси или по точно открих, но се продава за 15$ , които дори и да искам няма как да платя .
Гореописаното беше преди година положението, тогава си смених STK-то и работеше нормално допреди няколко дена, сега като го пусна от копчето не тръгва, оставям го пуснат и след 10, 20 ,50 минути, час ,два когато му скимне тръгва и си свири нормално, явно не е проблема в крайното стъпало, а в някой елемент около него(който скапва крайното), но нито имам време нито условията да си играя да търся кой елемент я прави тая мизерия, още повече че и схема нямам. Та според тези симптоми ако някой ме насочи какво го мъчи(ама то само по описание ми се чини че няма да стане) ще съм благодарен .
Иначе приемам всякакви идеи за добър сервиз или ако споделите някой човек, който прави свестни усилватели (транзисторни или пак с STK-а (или подобни крайни стъпала) с предусилвател(на мен ми трябва просто да си го вържа на ПЦ-то, да има един потенциометър за усилване и толкоз), не искам да си купувам някое ново пластмасово чудо на техниката 5 в 1, 8 в 3 и прочее измишльотини накичени с безумни шарени лампета .Последната информация може и на П.М. (за да не се получи като реклама).
Благодаря предварително за помощта.
П.П.
От отдавна не съм хващал поялника, но бих си сглобил един усилвател, е вероятно ще се проточи във времето :D , но пък си е удоволствие.Та ако на някой му се намира тествана и доказано работеща (лично проверено) схема (особено с биполярни транзистори) на усилвател около 35 W на 8 ома или 60 W на 4 ома обаче да има и схема за ецването на платката, че тая част хич не е лесна ще го помоля да я сподели, из гугъл схеми бол, имам и бая книги и списания със схеми на усилватели, но никоя не е доказано тествана и работеща ( имам впредвид да съм го разбрал от някой познат, който я е сглобил и я ползва) и не ми се прави нещо, което може да се окаже, че "тоя кондензатор не бил 10 nF, a 100" и "то трябвало тука да има едни резистори ама що ги нема" т.е. не ми се занимава след като го сглобя да смятам и да меря що аджеба не работи.
Update:
След кратко пулене, мерене ( с един пършив китайски мултицет, но става за веригопроверител) и разкачане на входа, изхода, захранването и т.н. влизащи в крайните стъпала установих, че релето което е за защитата изключва и включва едновремено и двата канала т.е. при проблем с единия и двата не бачкат, шунтирах релето и сега ще се кара само на левия (добре, че може ако си с 8 омови колони да му ги вържеш на един канал 2, дори хората от сименс са си сложили по два изхода и превключвател за целта), лошото е че ако и левия се скапе нямам защита, но ще се кара така известно време, докато не го замъкна на ремонт или не му открия заместник(купен или мое дело).

Новини
 Новини Форум
 Форум Актуално
 Актуално сървър
 сървър

Отговор с цитат
  Отговор с цитат