Re: Искам да си взема AV Reciever
Ooo,мощ на звука имам пре-достатъчно(е не се съмнявам ,че 15ките размазват) .И да,по ревюта съм чел за моите колони,че понякога прекалено точното им възпроизвеждане дори може да дразни.И слишам на "pure direct".Иначе аудиофил не съм-имам 100на диска,като половината са оригинални,имам аудио дискове правени от FLAC и ....70гб мп3(вярно,че повечето са на 320,ама...) като последното ме отдалечава от аудиофилията като цяло.И да седна ,да си пусна каквото ми се слуша и да се размажа.Колоните ми имат един минус(може и да е плюс) -трябва да се разположат по определен начин(имат фазоинвертори отзад) и се чуват в пъти по-добре когато съм седнал на "местото за слушане" пред тях,отколкото ако се мотая в стаята.
В един аудиофилски форум ме съветваха да слушам със слушалки и без никакви корекции на звука. Със слушалки, защото нямали закъснението на "мудните" тонколони. В това било истината. За мен това пък е умряла работа, по скоро на такъв звук мога да заспя :))
Та едно време се мислех за аудиофил, защото си имам точни изисквания как една музика трябва да ми звучи. Но след като разбрах каква е религията на аудиофилите - определено мога да кажа, че не съм аудиофил :)
:-memnon Нали! и се разкарваш в къщи с 5 метров кабел.Иначе хубави слушалки за 200-300 лв не е лошо да се слушат,ама чак пък да заместят колоните.И като имаш гости ти си слушат,а те си говорят :Drinks: .И за да съм аудиофил трябва да се изръся около 30000 лв(смятам средно по 30 лв на парче,11000мп3ки са около 1000 диска) ,за да сменя мп3ките с дискове,да си купя по голям апартамент,дори къща със стая където да сложа такова количество цд-та и т.н. и т.н.Малко се отклоняваме от темата ,ама SongBird никакъв го няма да каже до къде е стигнал с проучването и да започнем да го пращаме по магазините.
Румене, като каза за нашенски аудиофилски форум, се сетих за един виц...
Двама интелектуалци седят в кафене на главната улица. Единият казва на другият:
- Какво ли ще стане ако се изсера на улицата?
- Остави - отговорил другият - няма да те разберат. :-memnon
Аз се опитах да влезна в английското ложе с едни Quad колони (с черен пиано лак и вървяха с чифт снежнобели ръкавици, префърцунена работа). Иначе кевларен говорител, 6dB филтър за ниските, изобщо се чуваха великолепно, но нямаха нужното налягане за моя хол. :rockon:
Та и аз гравитирам около рок звука с домашна лайф сцена, но търся и някакъв финес понякога, а един път усетиш ли предимството на директния звук, връщане назад няма. Сега се терзая основно с кабелите, но вече не съм като едно време - мързи ме даже да сложа по една плоча под колоните и да им завия шпайковете.
Eddie, това за интелектуалците ми хареса :)
Vanquished, слушалките ми не са от 250-300 лв, а само от 150 лв (Sony MDR-CD480), но ги ползвам единствено когато правя корекции на звука на дадена песен със Sony Sound Forge. Което действие пък предизвиква ужас и гняв във всеки уважаващ се аудиофил :))
Varieca, дали не можеш да спасиш положението с налягането с допълнителен качествен събуфър? Става малко манджа с грозде, но пък може би ще има ефект, щом тези Quad си дават качествен звук?
А полезното от аудиофилските съвети бе откритието, че без корекции музиката може да се слуша дълго без да дразни и да се натрапва. Пускаш, слушаш си с часове и си правиш нещо друго, без умора от звука. Докато в украсеният вариант, който ми харесва - повече от половин час трудно се слуша, защото точно "украсата" - изразените баси и шиптящите високи честоти дават емоцията на звука, но и изморяват.
Мога да го сравня с разглеждането на черно/бели постери и на такива с ярки цветове. Във вторият случай има повече емоция, но и в един момент идва пресищането с информация.
Цитат:
Първоначално публикувано от Vanquished
SongBird никакъв го няма да каже до къде е стигнал с проучването и да започнем да го пращаме по магазините.
Ааа, аз съм тука и следя темата много внимателно. Вегите не знам как точно се превърнаха във фаворит, май метълската жилка ме жегна плюс това, че реших, че за моят слух ще са достатъчно "HI-FI". В действителност никакво решение не съм взел. Тези Monitor Audio ми харесаха като идея. Питах даже и представителството им в София дали ще могат да ми ги достаявт в Бургас. Дебна да видя и дали някой няма да спомене нещо за Infiniti-то, което бе предложено преди малко.
DALI-то пък нещо не ми харесва, че имат само 6.5" + 1" за, съответно, ниски и високи - ми средните къде са. Ако някой има лични впечатления да казва.
Общо взето сега трупам впечатления и информация. Никакво решение не съм взел - всъщност ставам по-нерешителен даже :D
Иначе AV Reciever-а ми се изясни общо взето - Onkyo-то ще да е....май :Д
Много яка тема - благодарско :)
За хард музика /от рок до тежък метъл/ не ти трябват ниски честоти. 50-60 херца да слизат колоните са ти абсолютно достатъчни.
И пак ти казвам, ела до Сф един ден и ще ти се изяснят много неща. Хем ще се видим наживо да обменим идеи.
Цитат:
Първоначално публикувано от SongBird
DALI-то пък нещо не ми харесва, че имат само 6.5" + 1" за, съответно, ниски и високи - ми средните къде са. Ако някой има лични впечатления да казва.
Конкретно тия DALI не съм ги слушал че не съм попаднал на познат с такива, из Техномармаладите няма а и там са такива тулупи, че трябва да продават само боб и картофи, а до София като ходя не остава време за това, но моите тонколони са подобна конфигурация - 2x6" + 1x1" и мога да те уверя че въобще не липсват средите. :)
denon 1508 vs. yamaha v559 :help :help :help
Румене, аз Quad-a го бях взел само за проба и го върнах. (между другото евала на момчетата от Фактор, че ми изтърпяха всичките прищевки, но тогава бях като болен).
Сега съм с Infinity Beta 50. SongBird, това което със сигурност мога да кажа за тях е, че са универсални и стават за всякаква музика. Другото e, че имат доста солиден фундамент в ниските и спокойно се минава без субуфер при киното.
Дарявали са ме с много приятни звуци и е имало моменти, когато не ми се е лягало "от айде и това още да чуя". Но и обратното, особено в началото - не искаха да свирнат доста време докато улегнат и ми идваха прекалено неутрални и студени. Като изработка са на много високо ниво и при тази цена трудно може да им се опре конкурент (всъщност не знам колко са сега, аз ги взех за 1300).
Цитат:
Първоначално публикувано от SongBird
... Дебна да видя и дали някой няма да спомене нещо за Infiniti-то, което бе предложено преди малко.
Да ти кажа и аз за Infinity Beta 50. Имам ги от две години. За мен са перфектните колони. Неутрален звук, много стегнат (и дълбок) бас - въпреки малките басови говорители. По паспорт мисля че бяха 35 Hz при -3дБ и 30 Hz при -6дБ. Високите ги дават до 40kHz (при -6дБ). Конструкцията им е изключително солидна, а самите говорители са метало-керамични - патент на Infinity (точно това им дава точния и неутрален звук). Препоръчвана мощност на усилвателя между 10 и 250 вата (забележи - не се дава максимална мощност на колоната). Тежат по 30 кг. едната, ако това има някакво значение.
И наистина стават за всякаква музика - аз слушам най-много класика, но също така рок и хеви. Слушам ги през Denon 2106. Не съм аудиофил, за мен е най-важна музиката. но мога безпогрешно да уловя и най-малките нюанси в качеството на записите, което означава че системата е достатъчно добра. Винаги предпочитам качественото звучене, но 90% от записите на класическа музика, които си заслужават, са от 30-40 и повече години. И някои са фрапиращо лоши, още на студиино ниво, и никакви ремастери в момента не помагат. Всъщност такива гадни записи най-добре звучат на малки компютърни колони. На голямата уредба веднага лъсва крещящата липса на ниски и високи честоти, и премодулираните среди.
Но пък когато се пусне качествен запис, веднага се усеща какво могат Бетите. Примери - The Dark Side of the Moon, Metallica '91, Blackmore's Night - Shadow of the Moon, Dire Straits..... да не изреждам.
Aз отдавна вече не слушам предимно метъл и хард рок. Така като слушам ми трябват мониторен тип колони - тъй де, ако съм разбрал правилно терминологията...
Както и да, един приятел ми изкочи с нова концепция. Та по този повод: ако приемем, че човека е професионалист, маняк по бургаски :), може ли да направи колони съизмерими по звук с горепосочените Monitor Audio BR6 (например)? Щото ми казват излизало по-евтино, а било качествено. Тоест възможно ли е дори да се направи приблизително подобно качество? И не само като звук, ами и като филтри, защити и прочее?
Божидар Стефанов се казва пича - някой може и да го знае даже - като знам колко малък е света...
Роднина на мой приятел си беше поръчал тонколони в Бургас, не знам при кой (ще се опитам да разбера как се казва и ще ти пиша на лично), бил някакъв известен майстор. Някой му обяснявал колко велик бил тоя и какви невероятни неща правил.
Та един ден нямах какво да правя, и отиваме с моя приятел да чуя това чудо на чудесата. Преди това минахме през нас, за да взема 2-3 тестови диска. Въпросният човек беше също с рисивър Ямаха, но по-нисък клас, което в случая едва ли е имало огромно значение. Та пускам на моя приятел при режим direct stereo няколко песни, измежду които Toto - The Other End Of Time, The Alan Parsons Project - V. The Turn Of A Friendly Card (Part Two), Bill Champlin и т.н.т. - достатъчно качествени и балансирани. Отиваме, нагласям корекциите на рисивъра на 0, защото той няма директно стерео, пускам и .... моя приятел, дето никога не се е занимавал с музика под каквато и да е форма веднага усети разликата.
Високите звучаха ужасно. Фуса и четките от песента на Тото се чуваха като заварка - едно "бжжж", "бжжж" вместо "фсссс", "фсссс". Никаква пространственост на звука, част от инструментите звучаха някак си приглушено и на заден план. Баса, въпреки че драйверите му бяха по-големи от моите, един плитък и при няколко джаз-фънк парчета направо "плякаше". Единственото хубаво нещо в цялата тая неразбория беше цвета на тонколоните - беше го докарал до този на секцията :)) А, и кутиите - при почукване не дрънчаха като при евтините тонколони от типа на Thunder, Elite и прочие произведения на китайската инженерна мисъл.
Не ме разбирай погрешно, има доста добри майстори, които могат да направят тела с много по-добро звучене и характеристики от доста по-скъпите "маркови" такива. Въпросът е да не попаднеш на "майстор", защото напразно ще си дадеш парите. Имай предвид че има "манЯци", за които е важното да има високи и тонколоната да прави "бум бум", създавайки достатъчно въздушно налягане, което да предизвика неприятно чувство в стомаха ти...
P.S. пропуснах да отбележа, че цената на самоделното творение беше мъничко по-малка от моя комплект, като в случая трябва да отбележа, че включваше и субуфер, а моят комплект - не.
По-добре не се занимавай с правени колони. Не знам дали ще намериш човек, който МОЖЕ да прави колони. За да видиш какъв е подхода и как е правилно да се проектират и изработват колони, прочети тази статия:
http://www.bgaudio.org/modules.php?n...article&sid=75 (Не мога да повярвам, че те пращам към bgaudio - по принцип стой далеч от този религиозен сайт. Обаче факт е че има хора като Rutcho, на които им свалям шапка).
99% е сигурно, че няма да намериш човек, който да ти направи колони със такъв подход на работа. Ще ти скове два бързи сандъка по готов модел, ще сложи вътре говорителите и някакви филтри и си готов. Ако все пак намериш добър майстор, ясно е че при него се чака МНОГО. За да може да отдели на всеки клиент нужното внимание. И да, ще бъдат много по-евтини от купени колони със подобно качество, но пак няма да са евтини. Просто няма как с малко пари да стане някакво чудо. Затова помисли добре по варианта с правени колони, и дали ти се рискува.