Преди извесно време си взех LOGITECH Z5450 5.1 колони (http://www.logitech.com/index.cfm/sp...s/229&cl=gb,en)
като ми трябваше готово решение без да ми се налага да напасвам колони , ресивъри и т.н. пък и идеята за wireless връзка към задните колони доста ми допадна за стаята в която се намирам.
Нямах възможност да чуя колонките но прочетох изключително положителни неща за тях, пък и цената на целия комплект е колкото на един хубав ресиивър, а колонките си имат 2 оптични 1 коаксиален - цифриви входа и 3 стерео или един 5.1 аналогов вход. Колонките имат и цитирам:
Hardware decoding for Dolby® Digital, DTS®, and DTS® 96/24 soundtracks
Dolby® Pro Logic® II (Movie and Music modes)
Six-channel direct
Stereo
Не бях наясно с различните стандарти и идеята ми беше да ползвам колоните от компютър или DVD за да гледам филми и да слушам музика. Нямах някакви големи претенции, но бях чувал системи, за по 2000 лв и нагоре при приятели и съм достатъчно наясно да различа качествен звук от некачествен.
Направи ми впечетление че колонките идват в доста голям кашон (по голям от кашонана 17" CRT) и че тежат доста повече отколкото се очаква за такива колони. Оригинално идват са троен кабел с стерео жакове - най - удобни за връзване към компютър.
Разположих колоните, включих ги - усилих на 50% , пуснах вградения тест - шум който обикаля всички колони. Пуснах си компютъра, една MP3 ка... и скокнах от изненада в първия момент! Изобщо не бях подготвен 1 во за силата на звука и 2 ро за качеството му - особенно за ниските от суб буфера. След 10 на MP3 ки (стерео сигнал) реших да пробвам 5.1. Пуснах 1 филм с 5.1 и направо ми се изпълни душата. Страхотен звук. Все пак тъй като през аналоговите изходи звука се обработва от звуковата карта, а тя е вградена на дъното, предполжих че не е лошо да тествам хардуерния Dolby Digital и DTS- а , а те работят само през SP -DIF. За щастие дъното ми е от скъпите и има коаксиален и оптичен SP -DIF изход. Купих оптичен кабел (ся нови технологии ще се тестват), подготвих 1 филм с AC3 и един с DTS звук , както и един албум с DTS...
Е тук е трудно да се опише какво стана.....Само ще ви кажа че изживяването (звуковото) беше съизмеримо с това на качествено озвучено КИНО! И че у нас всички вече са ми сърдити - Много се трясяло всичко .
С 2 думи - тези колони не отстъпват по качество на МНОГО по-скъпи решения и силата на звука е предостатъчна за една нормална стая. Изкривявания не се усещат дори и при максимална сила на звука (не че може дълго време да се слуша на MAX) а суб буфера по качество не отстъпва на нищо което съм чувал до момента. Никой не агитирам за нищо , просто искам да кажа че не съжалявам за парите които дадох нито за момент. Смятам че това е една от наистина добрите покупки които съм правил!
По принцип много уважавам фирмата LOGITECH , най вече заради мишките им, но сега имам още една причина да смятам че това е качествена компания с добри професионалисти ....
Мисля че тези колони са най - доброто на пазара за непрофесионално озвучаване и едва ли на обикновен потребител му трябва нещо по-добро от това.
Успех в избора на озвучаване - аз вече не търся такова! Сега се ориентирам към търсене на свестен LCD TV !