Мда, днес обиколих Раковска и Солунска. В общи линии, опасенията ми че няма как да сравня различните марки, се оправдаха напълно.
Започвам с Фактор - Harman/Kardon - AVR 160 и AVR 255 - имат всички кодеци, но първия не поддържа upscale през HDMI - 1000/1200 лв. съответно цени. Единия го нямаха в наличност (мисля 255), предложиха ми и комплект JBL на промоция - 1500 лв.(предни, съраунд и активен суббас), но дебелината на кутиите ме притесни - 8-10 мм, не повече, не съм ги слушал.
Денон център - 1610 vs 1910, цени съответно 800 и 1000 лв. Нямаха 1910 налични, оказва се че може да има затруднения, ако искам черен (аз точно черен искам) защото се изчерпват бройките. Така или иначе, до края на месеца чакат доставка. Питах и за колони, в моя бюджет (1500 лв.) може да се сглоби нещо от Монитор - бронз или силвър серията, но с компромиси към съраунд колоните и без суббас. Пуснаха ми 1610 на Монитор Бронз БР6, но не знам нарочно или не, първо засвири един Фокал (не запомних модела, 1800 лв. чифта)... Ами след него, мониторите (1200 и нещо) не ме впечатлиха. Не знам, може би без директно сравнение ще имам друго мнение, но сега съм предубеден
Солунска - AV център(или нещо такова) - предложиха ми Integra DTR 5.9.за 1500 лв. Доста сериозна изработка, масивен, много допълнителни функции(които едва ли ще ползвам), мощен и добър и за стерео (по думите на продавача), не го пуснахме, защото ми е доста над бюджета за момента. От колоните - слушахме KEF C7 - 1200 лв. чифта, на Arcam CD и усилвател. Пак не съм впечатлен - хубави високи, средите са леко замазани, но ниските не ги "усетих". Според момчето в магазина (склонен съм да му вярвам) имат нужда от разработване. Пак тук има и Celestion, за съжаление само фронтални, които е трудно или направо невъзможно да се увеличат до 5.1, защото са ги спрели от производство.
Сега ми остава разходка до ТМ и Авител за Yamaha и Pioneer (ако някой предложи и друго място/марка - отивам)
До момента заключенията са - H/K 200 лв. над Денон в съпоставимите класове. Дизайна си е дизайн. Не знам дали само това е разликата, определно американците ми харесват повече, но по-скоро не съм склонен да дам 20% само за външен вид.
Появи се втора опция - Integra + двойка по-добри предни на първо време (същото важи и за 1910 плюс силвър серията на Монитор). Лошото на тази опция е че "първо време" означава неопределено много и не поради липса на желание
Толкова за днес.