Да разбирам ли, че си слушал коментираните модели, че даваш толкова категорични мнения?
Не е като да няма и реални измервания на всички модели SVS.
Говориш на теория и тогава двата броя са по-добър вариант, но това идва с хиляди условности.
Какъв е зора да се гони по-голяма равномерност на баса в цялото помещение?
Човек слуша от една позиция. В домакинството рядко има повече от един човек, на който му пука къде е перфектния бас.
Кои са оптималните места за разполагането дори на един бас няма как да се знае преди да се монтират, пък камо ли на два баса.
Спора един или два е безсмислен и отдавна е доказано предимствата на два буфера спрямо един при едни и същи модели. Тука съм сигурен, че при моите условия два буфера са по-добрият вариант но въпроса се поражда от това, че сравнявам два по малки с един по голям модел субуфер. Единствено не съм сигурен дали двата малки в режим на кино ще могат да извадят същата сила като единият SB-2000 pro. Не си падам по портнатите буфери иначе съм наясно, че те за кино са по-добрата опция. Имал съм субуфер и съм наясно с най-добрите местоположения за моята стая и условия. Дори в момента имам временно за проба и един SB-1000 pro но ми идва малко слабичък за кино за музика е ОК. Два SB-2000 pro ще са пресилени за моята стая, а и цената за два става доста солена. Ако взема само един SB-2000 pro може да започна да го локализирам като източник в стаята и ще развали усещането при слушане на музика. За това варианта на два SB-1000 про ми се вижда най-удачна но се питам дали на кино ще има положителна разлика в усещането в стаята на силата на буферите.
В момента локализираш ли като тестваш с един SB-1000?
Или мястото му не е оптимално, или си внушаваш.
Доволен ли си от качеството на баса от този модел?
На теория по спецификациите втори sb1000 ще добави 3дб към първия, което като ниво е съвсем малко повече от един sb2000, който обаче ще слиза малко по-ниско. Ако това ти е крайния бюджет аз бих взел два sb1000, но ако смяташ, че ще можеш да си позволиш още един в бъдеще вземи гомемия.
За локализацията пробвай да го отрежеш по-ниско с по-силно ниво, т.е. ако сега си го пуснал да свири до 50хз, го намали на 45хз, но увеличи волумето малко. Идеята е да го отрежеш така че да не го усещаш и след това то усиваш.
Този пост е редактиран от pip00; 19-03-22 в 01:41.
Както по-горе писах за музика е перфектен, идва ми малко маломощен за филми и затова се чудя дали два такива няма да се справят по-добре, чисто силово. Суба се чува най-добре на мястото за слушане когато е поставен от ляво на лявата колона в ъгъла на стаята. Втори суб мога поставя симетрично от другата страна на дясната колона но няма да е в самият ъгъл на стаята. Другият вариант за място е в срещуположният ъгъл на стаята. Тези варианти на разположение, теоретично са най-добрите. За локализацията можете и да сте прав, че е повече плод на внушение. Пробвал съм съм и портнат суб в тази стая но не ме кефи нещо как звучеше.
Мисля,че трябва да обясниш повече по въпроса си.Например от какво разстояние гледаш филмите,на какъв диагонал тв-р,съответно и това е разстоянието до основните колони и суба?Или...?
Какви са ти основните колони.
SVS1000pro не ми се струва много мощен,какъвтото искаш,но след като сложих микрофона за да изравни нивата,ресивера доста намали суба и основните .
Гледам от 2,70 65'' ,за UHD филми по NETFLIX(НАПР.) по-добре ще е 77'',ама това е друга тема.Стаята ми е 27кв.м и музика често слушам от по-далеч.Звука който се чува с колоните ми DALI OB.5 се съчетава перфектно ,което ми е особено важно за музиката.
Освен това всяка стая си има особености,дори акустиката и мисля,че всичко което тука говорим е ''може би''.
Ето я стаята, Колоните са ми Дали Оберон 5 системата ми е 5.1.2. На скицата колоните са грешно обозначени fr e lr. Та за суба най-добре звучи като е забит в самия ъгъл до колоната. Евентуално втори може да се сложи между колоната и гардероба или в срещуположния ъгъл на сега разположения буфер. Ресивъра ми е Denon x2700h.
Изпратено от моят SM-G998B с помощта на Tapatalk
Говоря на база физика и това, което съм видял до момента при проектирането на ОТ.
Няма 12' говорител, който да може да изкара 20хц при -3дб в затворен обем, че и под 30л..
Тук със сигурност има DSP-та, еквалайзери и прочие фантасмагории, които създават някаква измишльотина.
Дори REL при субовете си с пасивен излъчвател, които принципно слизат по-ниско от затворените, не могат да постигнат подобни неща.
А колкото до броя субове, 2 броя винаги се интегрират по-лесно от един, просто се слагат до двете колони и всичко заспива.
Това което си описал е точно като мойта техника.Не виждам причина суба да ти е слаб и поради това,че по късата страна се получават хармонични и дори си мисля,че изобщо не е малък.Освен това,която и да е колона разположена по-близко до ъгъла на стаята звучи като с повече ниски.Ако си пускал настройките с микрофон на DENONAпри това положение може и за филмите суба да ти го е намалил доста.Щом субективно искаш повече опитай с ръчните настройки.....По-скоро си мисля,че ти се слуша суб с отворен обем,защото те бучат повече.Слушал съм у един приятел неголямо субче,купено 2 употреба което бумти много.
Не знам и дали суба ти е нов.Акое ,имай впредвид,че му трябва време за да се разсвири според възможностите си.
Напротив пробвал съм портнат субуфер и грам не ми хареса. Харесвам плътен, стегнат и точен бас за това съм се спрял на затворен.
Запознай се с правилата на форума и ги спазвай моля!
Без обиди към събеседниците!
mod.edit