Здравейте! В момента си избирам климатици за жилището и се спрях на подови климатици Daikin FVXM. Става въпрос за всекидневна от 30м2 , на среден етаж, 6 камерна дограма с троен стъклопакет(4 сезона/бяло/к + аргон), 10см външна изолация, юг-запад изложение. Стигнах до извода, че съм за модела FVXM50F за да мога да разчитам на добро отопление , а и да имам малко запас от мощност.Ровейки се обаче по характеристиките на различните мощности Daikin ми направи впечатление, че по-удачен вариант е , ако взема две 25ци вместо един голям 50 - на малките ефективността по документи е по-висока, ще имат малко по-голям общ капацитет в сравнение с големия, ще се отоплява стаята равномерно в двата й края, общата изразходвана годишна енергия ще е почти еднаква и не на последно място ще имам по-голяма надеждност(тоест едининия ако се развали, то няма да остана на студено). Недостатъка е по-високата цена на две машини, повече място заемат и евентуално повече шум от външните тела- готов съм да пренебрегна и трите. Единствено, което ме притеснява и не мога да преценя е дали няма да ме дразни евентуално, че ще имам два потока на въздуха, дали няма да става някакъв вид течение и дали ще е осезаемо???? Моля, ако имате опит с два климатика в една стая да споделите как стои въпроса с усещането на два въздушни потока. Благодаря!
п.с.:линк към сравнителните спецификации
https://mmc.bg/uploaded/products/07_...VXM-F_2017.pdf