Преди всичко искам да уточна че тази тема НЕ Е пусната с цел да се налагам с мнение над когото и да било! НЕ искам да се изтъквам с притежанието на долупосочените елементи на хардуерната част на компютъра! Искам само да споделя впечатления си от видео картата която си купих и ако помогне на някой в избора мъ на видео карта значе ще бъда много радостен. Ако не и само като информация ще е добре да се знае/Лично мнение!/ И така:
Конфигурацията ми:
CPU: Pentium4 2.40GHz/533MHz/1Mb cache
Дъно: ASUS P4P800-X
RAM: 384 /128+256/ 333MHz
Видео карта: ASUS RADEON 9550GE 128Mb/128bit
Вчера си качих DOOM 3. При автоматично засичане на хардуера играта ми препоръчва MEDIUM Преди всичко искам да уточна че тази тема НЕ Е пусната с цел да се налагам с мнение над когото и да било! НЕ искам да се изтъквам с притежанието на долупосочените елементи на хардуерната част на компютъра! Искам само да споделя впечатления си от видео картата която си купих и ако помогне на някой в избора мъ на видео карта значе ще бъда много радостен. Ако не и само като информация ще е добре да се знае/Лично мнение!/ И така:
Конфигурацията ми:
CPU: Pentium4 2.40GHz/533MHz/1Mb cache
Дъно: ASUS P4P800-X
RAM: 384 /128+256/ 333MHz
Видео карта: ASUS RADEON 9550GE 128Mb/128bit
Вчера си инсталирах DOOM 3. ето и минималните изисквания на играта взети директно Readme файла на играта:
* English version of Microsoft(r) Windows(r) 2000/XP
* Pentium(r) 4 1.5 GHz or Athlon(tm) XP 1500+ processor
· 384MB RAM
· 8x Speed CD-ROM drive (1200KB/sec sustained transfer rate) and
latest drivers
* 2.2GB of uncompressed free hard disk space (plus 400MB for
Windows(r) swap file)
* 100% DirectX(r) 9.0b compatible 16-bit sound card and latest
drivers
* 100% Windows(r) 2000/XP compatible mouse, keyboard and latest
drivers
* DirectX(r) 9.0b (included)
· 3D hardware Accelerator Card Required - 100% DirectX(r) 9.0b
compatible 64MB Hardware Accelerated video card and the latest drivers.
o ATI(r) Radeon 8500
o ATI(r) Radeon 9000
o ATI(r) Radeon 9200
o ATI(r) Radeon 9500
o ATI(r) Radeon 9600
o ATI(r) Radeon 9700
o ATI(r) Radeon 9800
o All Nvidia(r) GeForce 3/Ti series
o All Nvidia(r) GeForce 4MX series
o All Nvidia(r) GeForce 4/Ti series
o All Nvidia(r) GeForce FX series
o Nvidia(r) GeForce 6800 series
При автоматично засичане на хардуера ми играта ми препоръчва medium quality - върви повече от прекрасно НО аз реших да си направя експеримента да я пусна на максимум /води се ultra quality/
самото зареждане ми отнема може би 10тина секунди повече. Когато се зарди играта в първите 5-10 секунди продължада да дава по някой и друг screenshoot после тръгва идеално като има засичане само когато влезеш в нова стая в която не си бил досега и показва HDD activity което ме навежда на мисълта че лекото /подчертавам леко!/ засичане идва от това че процесора зарежда в паметта новите помещения а не от невъзможност за изобразяване на визуалните детайли на дадената част от играта! И още нещо което ме навежда на мисълта че засичането на играта ми е от ram-a: 384 /толкова колкото имам в момента/ е МИНИМАЛНОТО което изисква играта и като вземем предвид това че съм с Windows XP SP2 с активен Norton Antivirus 2005 мисля че остава доста малко рам за самата игра тъй че мисля че след следващия ъпгрейд на ram-a, който ще представлява 2 X 512MB KINGSTON DDR400 предполагам че играта ще върви без засичане на ultra quality което всъщост искам да кажа с този дълъг пост! ASUS RADEON 9550GE 128/128 струва 77$ без ДДС според Most.bg а DOOM 3 е най-тежката /от графична гледна точка/ игра която съм играл. Тъй че ако със свясна система и с тази видео карта най-тежката игра /която аз съм жиждал/ върви на max не виждам за какво ви е да давате 300-400$ за видео карта ?! Искам също да уточня че системата ми нямам абсолютно никакъв овърклок вече сами можете да се досетите че след евентуален такъв може още повече да се изтиска от видео картата а до колкото съм чел по форумите точно тази карта има прекрасни възможности за клок! След всички факти които изредих искам да кажа и малко лично мнение: ако имате нужда от видео карта и всичко друго ви е наред, ако искате да имате свясна видео карта и нямате много пари за това моето лично мнение е ASUS RADEON 9550GE 128/128 e видео картата за вас !