Днес видях едно Giga дърво, произведено разбира се от Gigabyte. Става дума за Gigabyte AR64S-H - Radeon 7500 Pro.
1. Цена: малко над 90$.
2. Според производителят "Pro" означава олекотенате версия на чипа Radeon 7500LE. Която работи на "олекотените" 230MHz.
3. "Pro"-то е с SDRAM памет. И то цели 64MB. Интегралните схеми, са скрити под един грамадан радиатор и не можах да видя какви са, но се съмнявам, че са по-бързи от 5,5-6ns. Според спесификациите би трябвало да работят някъде към 175-183MHz.
4. Гигансткия за размерите си радиатор по-скоро изпълнява бутафорни функции - практически не се докосва до паметта, има към половин мм празно пространство. Да не говорим, че паста е сложена само на чипа.
5. Кутията и купчината дискове са впечатляваща гледка, но в никакъв случай, не ме навежда на мисълта, че заради тях някой здравомислещ ще си даде парите за Giga дървото.
6. 99,999% съм сигурен, че това техническо чудо едва-едва ще се приближи до производителност до най-обикновен MX400. Който е и по-евтин.
Не знам какви ги вършат тез' шемети от ATI, но купчината клонинги (при такъв подход) само ще орезилят марката. Кофти.