Re: Газова фурна - отзиви?
В газова фурна се готви много трудно. Там неможеш да си регулираш температурата както на електрическа фурна. Ако фурната е на пропан бутран просто няма смисъл. Не е по-икономично. То и котлона не е де, на там икономията идва че не отива топлина настрани а само към загрявания съд. Ако е за метан там вече ще дойе уш по-евтино. По принцип най-добрия вариант за готварска печйка е такава със стъклокерамичен плот. Да не ти говорля пък колко е удобно това че прецизно можеш да се регулираш температурата на котлопна. Иначе и газовия котлон понякога върши добра работа понеже е много силен, което го прави удобен за ползване с тези тигани с дебелиет стени(понеже от тях много се губи топлина, за разлика от тигам с дебело дъно и тънки стени)
Чувал съм ,че от газовата фурна яденето после мирише на газ.А за газовите котлони - нищо лошо.Най добре е да имаш 2газ+2 керамика.За съжаление такива свободностоящи печки няма.Другия вариант е плот и фурна за вграждане.Има такива плотове,но идва по-скъпичко :coolsmiley:
Аз съм готвила на котлони и фурна на газ( в друга страна) .Няма никакви проблеми за контролирането на температурата както за фурната така и за котлоните.Правила съм козунаци и погачи получават се същите както в момента при условие,че сегашната ми печка е с керамичен плот и фурна с вентилатор.Всичко е въпрос на навик.
Цитат:
Първоначално публикувано от Gerald
Здравейте,
Ще си купувам газов котлон. Колебая се за газова фурна. Моля за мненията на тези, които имат такава фурна - какви са й плюсовете и минусите ? Разбрах, че има разлика в "готвенето" сравнение с електрическата, но не разбрах какви точно.
Предварително благодаря :)
При газовите фурни на природен газ се постига безпроблемен контрол на температурата, защото и те както ел. фурните са снабдени с термостати. Има и някои евтини модели, които са без каквито и да са екстри. При готвене на природен газ ястието не се омирисва, за разлика от готвенето на пропан-бутан. Отзивити, че отделената влага при горенето на газа прави ястието "кашкаво" и влажно се отнасят за готвене може би на пропан-бутан, но не и при готвене с природен газ. Що се отнася до икономията и прекрасните ел.котлони ще кажа, че важна е цената на енергията или както следва:
ел. енергия дневна 0.174 лв/kwh срещу 0.067 лв/kwh енергия от природен газ. Има газови фурни с ел. нагревател и ел. грил. Ел. грил е необходим при приготвяне на аламинути. Така може с едно включване да приготвите пици или принцеси за всички гости вместо да се потите над парти грила. Иначе всички останали ястия може съвсем спокоино да си ги приготвиш евтино и вкусно на природен газ. Рецептите малко се различават, но на пазара вече има и съответните рецепти, май бяха на Ути.
Цитат:
Първоначално публикувано от DJ_Kranjar_KAT_UBB
... Отзивити, че отделената влага при горенето на газа прави ястието "кашкаво" и влажно се отнасят за готвене може би на пропан-бутан, но не и при готвене с природен газ. ...
С риск да изглеждам глупаво, може ли да попитам специалиста по какво се различава горенето на пропан-бутан-а и природния газ?
Между другото, пише се "отзивитЕ".
Цитат:
Първоначално публикувано от myrshavija
С риск да изглеждам глупаво, може ли да попитам специалиста по какво се различава горенето на пропан-бутан-а и природния газ?
Между другото, пише се "отзивитЕ".
:) Специалист не съм, а само споделих впечатления. Това все пак е тема за газови фурни, а що се отнася до правописа - съгласен съм с теб. Браво! Юнак!
И аз съм готвил със газова фурна и то много(беше ми професия преди години :)),това нещо с миризмата на яденето от газта го няма.
Благодаря на всички :Super:
Правилно ли съм разбрал, че ако се готви на газова фурна от пропан бутан има вероянтост за специфичен мирис, но ако е на метан всичко си е ок?
Цитат:
Първоначално публикувано от Gerald
Благодаря на всички :Super:
Правилно ли съм разбрал, че ако се готви на газова фурна от пропан бутан има вероянтост за специфичен мирис, но ако е на метан всичко си е ок?
Пропан-бутанът е продукт от преработката на нефта, в който се съдържа доста сяра. Природният газ е 98% метан- CH4 и е без цвят и мирис. Преди подаването му към битови потребители се одорира, така че при евентуално изтичане да бъде усетен. Одорантът е специфичен и е същият, който се ползва по света. След изгаряне на газа няма никаква остатъчна миризма. Щом на запад готвят така нищо не ни пречи и на нас.
Цитат:
Пропан-бутанът е продукт от преработката на нефта, в който се съдържа доста сяра. Природният газ е 98% метан- CH4 и е без цвят и мирис. Преди подаването му към битови потребители се одорира, така че при евентуално изтичане да бъде усетен. Одорантът е специфичен и е същият, който се ползва по света. След изгаряне на газа няма никаква остатъчна миризма. Щом на запад готвят така нищо не ни пречи и на нас.
:Super:
Така е!
Цитат:
Пропан-бутанът е продукт от преработката на нефта, в който се съдържа доста сяра. Природният газ е 98% метан- CH4* и е без цвят и мирис. Преди подаването му към битови потребители се одорира, така че при евентуално изтичане да бъде усетен. Одорантът е специфичен и е същият, който се ползва по света. След изгаряне на газа няма никаква остатъчна миризма. Щом на запад готвят така нищо не ни пречи и на нас.
Чудесно професионално издържано обяснение.
Цитат:
Първоначално публикувано от ceco7
Аз съм готвила на котлони и фурна на газ( в друга страна) .Няма никакви проблеми за контролирането на температурата както за фурната така и за котлоните.Правила съм козунаци и погачи получават се същите както в....................
абе то и аз съм виждал в други страни фурни на газ, но бяха с продълговата горелка, която си гореше под решетката за тавата, в която печеш. Та хич не ми стана ясно как, след като няма реотан или каквото там отгоре, една погача или питка може да се запече с онази хууубава коричка, която доста от нас така обичат. :)
Да не би, мисля си, за да се получи резултат подобен на електрическите фурни, не се слага нещо от сорта на фолио??
Отговор: Газова фурна - отзиви?
Здравейте, някой има ли представа къде се продават Газови фурни за вграждане, преди време беше пълно в почти всички магазини(Емаг,Газмагазин и др.) сега не откривам никъде?