-
Re:Перални / FAQ на първа страница - избор, обсъждане, мнения
От известно време вадя дрехите си на дребни жълти точки,подозирам,че е ръжда.Водата в района е тинеста,канализацията е стара,във ваничката често се утаяват боклуци и камъчета.
Викнах техник,казаха ми ,че може да е от ръждиви лагери,той предложи разглобяване и цялостно вътрешно почистване,като на първо време ми предложи едно празно пране с бутилка кислол.
Дали е удачно,пералнята е Силтал 060, доста стара,отвън вече има тук там ръжда,но за вътре човекът гарантира,че е предимно пластмаса.
Направо се чудя какво да правя..
-
Сипи 2-3 шишета оцет и я пусни да пере на най-кратката програма,без дрехи и без центрофуга,без прах-само оцета и водата.
-
Направо съм за трепане.
Пуснах кислола,ама и малко прах( изглежда е станала някаква реакция) и едва не припаднах като я отворих- барабана е помътнял,няма грам блясък,нещо като утаен варовик изглежда,ама май съм му видяла сметката.
После изпрах една пералня дрехи,нямат никакъв аромат,ни на прах ,ни на омекотител- това не ми се е случвало.
Божее,що ми трябваше :029:
-
Абе MimiL - много си чевръст/а ! Трябваше да изчакаш малко... мнения разни да получиш и прецениш какво да правиш...
Кислолът никак не се връзва на пералня машина, белината също не е желателна за употреба в тоз уред. Провокират метала към корозия, особено където има точкови заварки. За гумените уплътнения и съединения незнам как влияе...
Има си специализирани препарати, става перфектно и с препарат за кафе машини, става и с лимонена киселина/лимонтозу/, и с оцет (както е писал Avenger - само дето процесът е доста бавен и мирише). Продължавай да си позваш машината, както и досега. Ако петната продължават да се появяват - снимка тук.
Ако "лагерите са ръждиви" - както е предположил техника -> ще имаш и теч на вода под машината (дори и минимален и невидим засега; при това пералнята ще е доста по-шумна от обичайното..., а петната от ръжда май не са жълти). Той, тоз техник не отвори ли машината - да огледа поне какво е състоянието... мотор, ремък, лагери, теч ? Или само гледа умно, взе парите и си замина...
Барабанът е променил цвета си ("помътнял") от реакцията с кислола. Същото се получава, когато жената сипе кислол в мивката - решетката става матова и на черни петна/капки.
Не му мисли, важното е машината да работи и доволен/на от работата й !
-
-
Пералня LG с direct drive мотор, струва ли си?
Оглеждаме се за нова пералня, защото старата Siltal след почти 15 г вярна служба вече пере повече на честна дума, отколкото рутинно. През последната година 2 пъти я ремонтираха, защото се тресе като за световно, а ако при цетрофугиране не се включи бутона за половин пране, още от старта започва да подскача и да се бие в пода...
Вчера обиколих из ТМ и видях, че изборът е голям, прочетох и важната тема при избор на пералня, но имам въпрос относно инверторните директ драйв мотори, например в модела LG 1256QD - http://www.technomarket.bg/products/...76/lg-f-1256qd
Сигурно има и други от тоя тип, но на мен на тази ми се спря окото. Навремето, през 80-те г касетъчните декове с такива мотори бяха черешката на сладоледа, но тук няма да свирим, а ще перем.
Та въпросът ми е дали си струва подобна покупка, а и цената е много добра.
-
Цитат:
Първоначално публикувано от *George*
Абе MimiL - много си чевръст/а ! Трябваше да изчакаш малко... мнения разни да получиш и прецениш какво да правиш...
Кислолът никак не се връзва на пералня машина, белината също не е желателна за употреба в тоз уред. Провокират метала към корозия, особено където има точкови заварки. За гумените уплътнения и съединения незнам как влияе...
Има си специализирани препарати, става перфектно и с препарат за кафе машини, става и с лимонена киселина/лимонтозу/, и с оцет (както е писал Avenger - само дето процесът е доста бавен и мирише). Продължавай да си позваш машината, както и досега. Ако петната продължават да се появяват - снимка тук.
Ако "лагерите са ръждиви" - както е предположил техника -> ще имаш и теч на вода под машината (дори и минимален и невидим засега; при това пералнята ще е доста по-шумна от обичайното..., а петната от ръжда май не са жълти). Той, тоз техник не отвори ли машината - да огледа поне какво е състоянието... мотор, ремък, лагери, теч ? Или само гледа умно, взе парите и си замина...
Барабанът е променил цвета си ("помътнял") от реакцията с кислола. Същото се получава, когато жената сипе кислол в мивката - решетката става матова и на черни петна/капки.
Не му мисли, важното е машината да работи и доволен/на от работата й !
Много благодаря за инфото,наистина от година тече при центрофугирането,винаги има нещо да попива под нея,но не е кой знае какъв проблем за мен,а и казах на майстора за това.Издава и някакви странни звънтящи звуци.
Иначе точките си продължават да се появяват,за Коледа ще си подаря друга и толкова.
Благодаря още веднъж.
-
-
Относно почистването на пералнята.
Колко бутилки оцет 2 или 3, на какво количество вода и при каква температура?
Вчера пробвах на макс вода за 5кг, 60 градуса и почти никакъв ефект. Филтърът си беше чист, както го оставих преди това.
Днес намерих по ръба на казана точно под гумата доста котлен камък. Най-много се беше натрупало точно там, докъдето се пълни с вода нормално пералнята. Наклепът почти достигаше челото на барабана и беше твърд и здраво залепнал.
Днес пробвах с препарат за малки уреди, който се разтваря в 1л вода. Като че ли има по-голям ефект, но ще разбера довечера след прането.
-
След като взехме хладилник следващото ще да е пералня. Това ще ми е първата пералня така че нямам никаква идея.
http://www.technopolis.bg/b2c/detail...LUX-EWT-9125-W
http://www.technopolis.bg/b2c/detail...X-EWB-105405-W
и двете ми харесват и са с 55 месеца гаранция
Готови пари за пералня нямам, така че ще е на лизинг и 650 мисля, че е разумна цена за пералня.
Върти ми се в главата и нещо такова, но не съм привърженик на втората употреба. Макар, че от друга страна има гаранция 2 години, цената не я пише никъде на сайта ама предполагам не е повече от 300.
http://mieleservis.net/%D0%BF%D0%B5%...&category_id=4
Условие е пералнята да е с горно зареждане, защото вратата за пералното помещение е много тясна и по-голяма няма да влезе. Прочетох, че и тия с горно зарежане са с 2 лагера на барабана и били по-здрави.
Трети вариант е да взема възможно най-евтиното с най-голяма гаранция. Примерно 5 годишната гаранция всичко ли покрива или само частите, че ако се разваля и постоянно викам майстори тя пак
златна ще излезе?
Току що видях в представителството на Бош една на промоция
http://bosch.expo2000.bg/index.php?r...product_id=825
-
em4000,
От Електролукс-а - >този модел е по-добрия: http://www.technopolis.bg/b2c/detail...X-EWB-105405-W
Относно Miele-то:
- ето параметрите на модела: http://home.1k.by/home-washer/miele/...WPS-19762.html
- ето и цената, дето не я пише на сайта, който си посочил: http://domakinskiuredi.produkti.poin...nic+w155/32432
... да не говорим, че модела не е Novatronic, а Novotronic; че и не са си направили труда параметри някакви да посочат...
-ето ти и друга оферта за същия модел: http://pcpazar.com/a2/peralnia-miele...5-5634009.html
Цитат:
...Прочетох, че и тия с горно зарежане са с 2 лагера на барабана и били по-здрави.
Това е глупост и не е вярно ! Дискутирано е в този форум, а и не само...
Цитат:
Условие е пералнята да е с горно зареждане, защото вратата за пералното помещение е много тясна и по-голяма няма да влезе.
А евентуално като вариант -> пералня с фронтално зареждане, "тясна" ? Капацитетът е същия, 4.5-5 кг...
За Бош-а -> стар модел, даже няма отложен старт...
"Голямата гаранция" е много относително понятие... Може така да се получи, че да се откажеш доброволно от нея, и да занесеш уреда в друг сервиз.
-
Благодаря за изчерпателния отговор! Значи Милето отпада, за 150 лева отгоре поне ще знам, че аз съм първия собственик, а и не се знае дали са я пазили тия преди мен.
А такава с предно зареждане, но тясна дори не съм виждал или поне не съм обърнал внимание, но ще разгледам.
Вчера в ТМ гледах въпросния Електролукс и до него едно Зануси с около 30-40 лева по-евтино. Ми ако не бяха табелките отгоре и марките върху самите перални и двете бяха абсолютно едни и същи - вътре барабан, контейнерите за прах...абе всичко. Вярно, че ги правят в един завод ама пък да са толкова еднакви...не знам. Електролукса май имаше една екстра повече.
Иначе не държа да е нов модел, а да работи възможно по-дълго.
-
Цитат:
Първоначално публикувано от em4000
Благодаря за изчерпателния отговор! Значи Милето отпада, за 150 лева отгоре поне ще знам, че аз съм първия собственик, а и не се знае дали са я пазили тия преди мен.
А такава с предно зареждане, но тясна дори не съм виждал или поне не съм обърнал внимание, но ще разгледам.
Вчера в ТМ гледах въпросния Електролукс и до него едно Зануси с около 30-40 лева по-евтино. Ми ако не бяха табелките отгоре и марките върху самите перални и двете бяха абсолютно едни и същи - вътре барабан, контейнерите за прах...абе всичко. Вярно, че ги правят в един завод ама пък да са толкова еднакви...не знам. Електролукса май имаше една екстра повече.
Иначе не държа да е нов модел, а да работи възможно по-дълго.
Вярно е че ги правят в един завод , защото са от една група . Най-вероятно е, особено за занусито че е правено в Унгария. Аз съм тотално разочарован от тази марка произвеждана в Унгария, имах хладилник Зануси купено 2000 г, който едва изкара 10 години и спря напълно и вида му беше все едно мраз на 40 години, всичко му се изпочупи за разлика на фризера пак зануси но купен в далечната 1993 (правен в Италия) и работи безпроблемно до днес без да е спиран никога. Колегата си купи пералня Зануси и той не остана очарован, след 4 години започнала да шуми ( лагери ) и след рязане на барабана или побългаряване е сменил лагерите. Така, аз твърдо не уважавам тази марка произведена в Унгария и бягам далече от нея!
-
Цитат:
Първоначално публикувано от em4000
Значи Милето отпада, за 150 лева отгоре поне ще знам, че аз съм първия собственик,
Вчера в ТМ гледах въпросния Електролукс и до него едно Зануси с около 30-40 лева по-евтино.
Да ама на Зануситу, може да си сигурен, че ще си му последния собственик...
-
А Електролукса? Не искам да има други собственици след мен, а да се задържи възможно най-дълго.