Вземай неръждаем.
Преглед за печат
Вземай неръждаем.
Добро утро, някой ползвал ли е Термопомпен или Термодинамичен бойлер и ако да би ли споделил мнението си за подобен вид техника и най-вече дали си заслужава високата първоначална цена. Благодаря предварително.
един познат си закупи такъв бойлер - в една къща са 2 семейства( и двете с деца) и взеха такъв от 300л - доволни са много (и от сметката за тока) , но чак подробности не мога да кажа
Изчисляваш си колко ти струва конвенционалният на месец и си правиш сметката, кога ще го избиеш термопомпения.
При средна сметка от 50лв. не мисля, че ще избиеш, който и да е от двата, за близките 8-10г, (все пак и те трупат сметка), а аз силно се съмнявам да изкарат толкова.
А какъв е съветът ви за покупката на такъв бойлер към колегата ? Да си купи или да не си закупи такъв , плюсове , минуси , недостатъци ? Защото съм сигурен ,че пита за бойлер , не за "разговорен" правопис.
Не е в стрелката проблема, терморегулатора мисля че го сменяхме преди година две!
Здравейте, имам стар бойлер на Елдом 72268HRT от 2008 година работи без да се спира.
Обаче като спре водата в блока и почва да издава странен шум все едно водата вътре почва да кипи.
Мисля да си взема нов и се чудя между тези 2 модела:
https://tesy.bg/produkti/elektriches...-b15-ew&back=1
https://eldominvest.com/bg/boyler-el...iran/p297.html
ЕЕЕЕЕ вие за един смотан бойлер сте тръгнали да правите SWOT анализ не мога да си представя ако трябва да вземете решение за някоя мащабна инвестиция три живота няма да ви стигнат мислене и чудене плюсове и минуси уможение и деление корен квадратен синус и косинус аркустангенс и аркускотангенс диференциали и интеграли и незнам си какво още и то за един бойлер то и затова всичко в България е на това дередже. Бойлер се купува какъвто и да е и най вече се пита джоба прекръстваш се и ако искара повече от 5 години се радваш след това като се прецака и в коша.
Здравейте...
Сменям газов бойлер (на бутилка) с електрически и най-добрата (и почти единствена) възможност е за монтаж в шкаф над вградена структура, с размери на отвора 140в х 70ш х 40д. Проблемът е, че под бойлера ще живее водомерът с филтърна група и разширителен съд и мястото във височина рязко намалява (а друго място за тези неща няма).
Това е ваканционен апартамент, ползва се обикновено с 6-ма човека (3 жени, 3-ма мъже). Което значи миене на коси след плаж и т.н...
Досега, нормално, не е имало проблем заради проточния бойлер, но сега като смятам нещо тежко не ми излиза сметката.
Вкъщи с жената сме с 80 литра хоризонтален 3kw и реалността е такава, че ако тя си мие косата, топла вода за мен после няма, но понеже е 3kw сравнително бързо след това мога да взема душ.
На село, обаче, има абсолютно същият бойлер (Tesy BiLight 80), само че вертикален, и там има спокойно взимам душ след това (или трима човека взимат нормално душ един след друг).
Ама при 6 човека със Slim вертикален бойлер с два водосъдържателя (които обикновено са 1.5kw нагревателя, които НЕ работят заедно по някаква причина) нещата стават тежки... гледах конкретно Bosch Tronic като по-широк, но там моделът, който е означен като 100 има само 74 литра нетен обем, а този, означен като 120 има 93 литра. Същото с CATA - там поне моделът, означен като 100, има 93 литра нетен обем и е със същите размери като Bosch-а, т.е. няма да се учудя ако се правят на едно и също място (в испанеца, обаче, нагревателите са 1х1200W и 1x800W).
Единствено при Елдом Галант могат да работят и двата нагревателя заедно (1.2+2.1kW, общо 3.3), но пък там 80-литровият реално е с 65 литра нетен обем, а височината е пак над метър (за сметка на по-малката ширина).
Изобщо съм се отчаял... имам и вариант за хоризонтален монтаж на тавана, но там съм ограничен до 110см дължина, та вариант ми е само хоризонтален Елдом 72280HXB 150л (реално отговарящ на 120 литра хоризонтален), 3000W (неръждавейка, 60см диаметър х само метър дължина). Стават ли за нещо неръждавейките на Елдом тия дни, че не съм имал такъв от 20 години? Е, малко ме е шубе да окачвам толкова тежки бойлери на стена/таван (200кг), понеже е старо строителство (тухла с бетон ала "направи си сам") и после ще е страшна мъка да се сваля сменя или обслужва, ама...