Вижте резултатите от анкетата: Каква марка е бойлера ви ?

Гласували
322. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Еldom

    132 40.99%
  • Diplomat

    42 13.04%
  • Tesy

    63 19.57%
  • Матев

    8 2.48%
  • Фламина

    4 1.24%
  • Ariston

    36 11.18%
  • Clage

    1 0.31%
  • Neo

    2 0.62%
  • Stiebel Еltron

    13 4.04%
  • Atlantic

    21 6.52%
Страница 1 от 113 1231151 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 1688
Like Tree350Одобрявам

Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,426
    #1

    Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    Бойлери
    Топлата вода е част от домашния комфорт. С нея поздравът “честита баня” остана в миналия век. Толкова сме свикнали с удобството, че липсата на бойлер се усеща силно при профилактика или повреда на ТЕЦ-а. В някои софийски домове дори няма централно топлоподаване. Тогава без генератора на топла вода – бойлера, няма как да се живее. Какъв бойлер ни е нужен и как да сме сигурни в безопасната му работа. Всеки от нас използва от 75 до 140 л топла вода на ден. От тях между 50 и 90 л отиват за душ два пъти дневно, от 5 до 20 л на умивалник, и 20 – 30 л на кухненската мивка (по-добре си купете миялна машина, харчи по-малко!). За да получим общото дневно количество потребявана топла вода в дома, умножаваме всичко това по броя на обитателите на дома.

    Когато избирате бойлер, първо трябва да решите какъв ще е според енергията, която ще използвате – газ или ток (в селата се срещат и на твърдо гориво). След това това – дали ще е акумулиращ (обикновен, обемен) или проточен. Накрая според жилището, обитателите и банята, трябва да определите подходящия обем, мощност и разположение.

    В България най-разпространени, достъпни, евтини и надеждни са обикновените акумулиращи бойлери с голям водосъдържател (казан) и електрически нагревател. Основният им недостатък са размерите и консумацията на скъп ток, докато водата стигне нужната температура в балона. Друг недостатък е безопасността. Случва се, макар и изключително рядко, някога някъде да гръмне бойлер, но за това по-нататък... Акумулиращият обемен бойлер нагрява водата до 55-75 градуса, след което поддържа зададената температура в автоматичен режим. Предимство на този тип бойлери е сравнително ниската им в момента потребявана мощност – два-три киловата. Може да се монтират във всякакво помещение. Това ги прави толкова търсени и разпространени. От тях вода може да се черпи едновременно от много чешми – кухня, баня и т. н.

    В случай че основно използвате вода от ТЕЦ-а и имате нужда от малка “заместителна мощност” – идеалният избор е малък, класически, прост и евтин бойлер на ток. Когато нямате ТЕЦ и газоснабдяване, вече трябва по-сериозно да се замислите за параметрите на електрическия бойлер. Първото, което ще ви попитат в магазина, е за обема на уреда. Ориентировъчно са необходими около 25-30 л гореща вода, за да се изкъпе възрастен човек. Ако след него чака втори за банята, то обемът на бойлера става поне 50 л. За офис цели – например миене само на ръце, е достатъчно и 10-литрово бойлерче под мивката. В приложената таблица можете да се ориентирате какъв обем ви е нужен в конкретния случай. Проверете мощността на нагревателя дали съответства на обема на бойлера. Някои производители спестяват като слагат само един нагревател от 1500 W примерно за 120-литров бойлер, което си означава чакане за топла вода с часове. При интензивно ползване 2,5-3 kW са добре.

    Следва изборът на покритието на водосъдържателя, който се прави от стомана и ако е без защита, ръждясва във водата. Най-евтините бойлери са с поцинкован или емайлиран балон. Следват ги тези със стъклокерамичното покритие. Обикновено издържат около 5 години. Температурното разширяване и свиване на метала рано или късно пропукват защитното му покритие. Затова ние горещо ви препоръчваме класиката – практически вечният водосъдържател от неръждаема стомана. Тя има много предимства. Издържа на високи температури. Абсолютно е устойчива на корозия. Не се отлага варовик. Не се напуква от механични сътресения. Не е необходима анодна антикорозионна защита. Разбира се, хубавите неща си имат своята цена. “Неръждавейката” почти удвоява цената на бойлера. Ако не ви се дават пари за иноксов казан на бойлера, то поне изберете такъв с анодна антикорозионна защита и тестер за изхабяването на анода.

    Обърнете внимание на топлоизолацията между водосъдържателя и кожуха на бойлера. Добрата топлоизолация е от пенополиуретанова пяна, а не от стария стъклен памук. Пропуска от четвърт до половин градус от топлината на час. Затова загряването на водата през нощта на евтината тарифа и изключването му през деня често се практикува от “спестовните” хора.
    Друг начин на енергоспестяване са бойлерите с допълнителна нагревателна серпентина или двойни стени. През тях протича топла вода от котлето на локалното парно, което обикновено е на твърдо гориво или газ. По този начин евтината топлина се пренася към водата в казана на бойлера. През лятото, когато локалното отопление не работи, се използва само стандартния електрически нагревател. Все пак при подобни спестовни решения трябва да имаме още нещо предвид – температурата на водата.

    Бойлерите, които не са включени постоянно или тези със серпентина, не поддържат температура над 60°С.
    При експлоатацията на обикновените бойлери трябва да обръщате сериозно внимание на безопасността. Когато водата прегрее и акумулира прекалено много топлинна енергия, има опасност от разрушителна експлозия. Защитата обикновено е минимум тройна. На първа линия е терморегулаторът. Той включва и изключва нагревателя (подобно на ютия), за да се поддържа зададената температура на водата в бойлера. При повреда на терморегулатора и начало на прегряване трябва да сработи термопрекъсвачът. Той спира тока към нагревателя и бойлерът не може да се включи отново. Нужна е намесата на техник, който първо трябва да отстрани повредата. Ако все пак настъпи прегряване, има защитен изпускателен клапан (обикновено в един корпус с възвратния клапан), който сработва и изпуска прегрялата вода във вид на пара. Този клапан трябва да се проверява от време на време да не е запушен: натискате пружината му и трябва да изпуска вода. При по-модерните бойлери има защита във вид на елипсовиден фланец (капак), който пръв се счупва при прегряване, ако другите три защити не сработят.
    В допълнение трябва да има защита от утечки на ток. Все пак банята е влажно място, а чешмяната вода проводник.

    Най-простата защита е задължителното заземяване на корпуса, а при някои бойлери дори има електронни схеми, следящи за опасни утечки. При толкова много предохранителни мерки “гръмването” на бойлер е много рядко явление и винаги следствие на “пишман” майстори и безотговорно елиминиране на защити.
    На българския пазар безспорен лидер по отношение безопасност е „Елдоминвест“ с “мислещите” бойлери от серията “Океан”. В тях са вградените 4 вида защити.

    Проточните бойлери са по-компактно и безопасно решение. При тях водата се нагрява веднага, като минава през мощен нагревателен елемент (от 6 до 27 kW). Основното им предимство е да дават продължително време неограничено количество топла вода веднага и без прекъсване. Най-големият им недостатък и причина за липса на популярност в масовия бит е нуждата от мощна трифазна електроинсталация. В обикновените домове по изключение могат да се ползват 6 kW (за миене на съдове) и поне 8 кW (за къпане) нагреватели на еднофазен ток, но трябва да са захранени с подходящо оразмерен дебел проводник. В старите апартаменти такава инсталация въобще няма.

    Друго решение, независещо от тока, са газовите проточни бойлери. Газта е по-евтина от тока, водата се загрява веднага от управляема горелка. Основното неудобство при тях е нуждата от тръба или комин, които да извеждат изгорелите газове извън жилището. Да не говорим за опасността, криеща се в изтичането на газ в затворени помещения. По-евтини и популярни в България са газовите акумулиращи (обемни) бойлери.

    Независимо от типа бойлер е необходимо периодично да му обръщате внимание в техническо отношение. Бойлерите трябва да се поддържат в добро техническо състояние. Така те са по-надеждни и икономични.



    http://www.vsekidom.com/index.php?op...=197&Itemid=43


    Там където водата е варовита е желателно на всеки 5 години да свалите фланеца на водосъдържателя и да го почистите от натрупалия се варовик отвътре.

    Производители на бойлери /български/
    http://eldominvest.com/
    http://www.diplomat.bg/
    http://www.tesy.com/index_bg.php
    http://www.sunsystem.bg/bg/slanchevi...itovi-boileri/
    http://www.bgrgroup.net/ http://www.atlantic-comfort.com/our-.../water-heaters
    http://www.balmax.com/tag.php?search...EB%E5%ED%E8%E5 http://www.stiebel-eltron.de/en/priv...sser/produkte/
    http://www.matev.com/
    http://www.flamina-bg.com/sub/products.html#
    http://www.elterm-bg.com/boileri.html
    http://www.slavov.bg/products2.htm
    http://www.andi-m.org/bb.html
    http://www.acv-bg.com/newsite/index....emid=1&lang=bg
    http://www.philinox.net/cgi-bin/inde...dcast&id=25192

    http://www.erato.bg/otoplenie/bg/pro...hp?group_id=42
    http://www.popov.bg/xl247-%D0%91%D0%...1%80%D0%B8.htm
    http://tusima-t.com/

    Термопомпени бойлери
    http://www.klimatici.abc-bg.net/term...ni-boileri.php
    http://www.balmax.com/rub.php?sr=2&r=8&r1=71
    http://www.dasf-bg.com/articledetail...anguageCode=bg
    http://www.gorenje-dom.com/TERMOPOMPI/TERMOPOMPI.html
    http://www.panasonic.bg/html/bg_BG/%...#anker_7652821

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    3
    #2

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    Здравейте,искам да попитам какво точно представляват топлинните загуби (kWh/24h) и кои са оптималните стойности? и още какво представлява номиналното налягане?. Предварително благодаря
    LeonardecA одобрява това.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    78
    #3

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    10х hristoslav, и тук се раздаваш безрезервно
    ако позволиш една корекция по отношение на
    Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2
    “мислещите” бойлери от серията “Океан”. В тях са вградените 6 вида защити.
    на официалния сайт се говори за 4 вида защити

    а и намерих техен каталожен сайт с цени :
    http://www.rikoshet.com/category_pro...category_id=53

  5. Novice
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    1
    #4

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    И така след като старият варненски бойлер след 16 години сдаде багажа от една седмица в къщи си имаме френски бойлер Атлантик с керамичен нагревател 1500 вата 80 литра вертикален, закупен от Технополис за 249 лева.(моделът с меден нагревател на 1500 вата струва 189 лева , а този с меден нагревател на 2000 вата 215 лева). Избрах с керамичен нагревател ,защото тук в Русе водата е много твърда и според брошурата този модел е най- подходящ именно за такива води. Освен това загрява за около 2 часа и 40 минути, колкото ми загряваше и варненския с нагревател на 3000 вата. На кашона като баркод на страната производител е посочен 34 -в Интернет няма информация коя е тази страна но не е нито Франция, нито Китай, нито Турция - вероятно е някоя африканска , но това няма значение, важното е да работи безпроблемно. Ако някой има по - дълъг опит с тази марка го моля да сподели своите впечатления. Специално с керамичния нагревател е нова серия от 2010 година , но останалите с медния нагревател се произвеждат от много години.Хубавото е ,че при смяна на този модел нагреватели не е необходимо да се развива фланеца. Бойлера беше с подвижен трипроводен кабел със щепсел, който аз отрязах и посредством клема го свързах към мостовия двупроводен кабел, който имам в банята(защитно зануляване).
    Бойлера има защита от водни пръски IP25, пластмасов горен и долен калпачок, диелектрична връзка на изхода на топлата вода. Та ако някой знае този баркод 34 на коя страна производител е може да пише.

  6. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #5

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    Точно на Франция е този баркод.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    42
    #6

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    http://www.mecsw.com/specs/ean_cc.html

    Според този сайт си е франция (от 30 до 37 - France)

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,268
    #7

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    Цитат Първоначално публикувано от rado7318
    Освен това загрява за около 2 часа и 40 минути, колкото ми загряваше и варненския с нагревател на 3000 вата.
    Малко множко ми се вижда 2,40 часа. Това означава, че ти изгаря грубо 4 kW, за да загрее 80л вода. Моят, също 80л, с 3kw нагревател, загрява и изключва за около 45 минути. Това означава, че изгаря грубо 2,25 kw. Бойлерът е български. Това, бойлер с 3kW нагревател, да загрява за повече от 2 часа съм го виждал в къщи. Когато изхвърлих бойлера, го разглобих. Не се виждаше нагревател, а огромна топка котлен камък. За това загряваше за повече от 2 часа. Предполагам, че и при теб е била същата работа

  10. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    352
    #8

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    Точно това може да е едната причината. За 16 години работа ако не е отварян и почистен с тази твърда вода как да работи иначе. Едно почистване и щеше да работи още не се знае колко, но за 40-45 минути щеше да загрява. Другата причина може да е изгорял един от двата нагревателя. Тези (от преди 16 години) бяха 2+1кВт. Това ще рече, че може бойлера да е работил с 1 или с 2 кВт. Ако съберем всичко до тук (при условие, че не е почистван бойлера) е много възможно 2кВт нагревател при този накип да е изгорял и да е работел само 1кВт.

    п.п. Между другото и новия френски го чака такава съдба, ако не се почиства навреме.

  11. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #9

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    Кой бойлер за колко време загрява си е твърде разтегливо размишление, щото зависи и как е завъртян терморегулатора и как е настроен фабрично самия терморегулатор. Керамичен нагревател го разбирам като керамични макари през които минава нагревателната спирала и цялото това нещо влиза в една тръба на фланеца. Удобното е че ако изгори можеш много лесно да го подмениш при това с по мощен безпроблемно. 1500 вата ще са малко ако трябва да се къпят няколко човека през деня ще пада голямото чакане пред французина особенно зимно време.

  12. jdm
    jdm е офлайн
    Novice
    Тук е от
    Feb 2011
    Мнения
    8
    #10

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    Елдом пуснаха на пазара нов бойлер с 2 сухи нагревателя по 1000 вата. Видях фланеца с нагревателите, изглежда доста добре.

  13. Banned
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    872
    #11

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    Atlantik e frenska marka,no boilerite,koito se prodavat b BG sa egipetsko proizvodstvo!

    Атлантик е френска марка,но бойлерите,които се продават във България са египетско производство!

    Нали знаеш,че писането на кирилица е задължително?
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1301378587[/time]_________________________________________________

    Znam,znam....ama ot kade da namerq klaviatura s kirilica na 1oookm ot BG!?....Sajelqvam!

  14.  
     
  15. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    352
    #12

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    Цитат Първоначално публикувано от slovaka
    Atlantik e frenska marka,no boilerite,koito se prodavat b BG sa egipetsko proizvodstvo!

    Атлантик е френска марка,но бойлерите,които се продават във България са египетско производство!

    Нали знаеш,че писането на кирилица е задължително?
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1301382180[/time]_________________________________________________

    Znam,znam....ama ot kade da namerq klaviatura s kirilica na 1oookm ot BG!?....Sajelqvam!
    Нямаш желание и за това ще те отрежат. По добре се съобрази с правилата! Ако ще и на Луната да си, липсата на клавиатура с надписани букви на кирилица не е проблем. Гледам добре познаваш латинските букви, значи ще се оправиш чудесно с една фонетична клавиатура, а такива бол, колкото искаш има, само както казах - желание да имаш! Аз също пиша на компютър с клавиатура на която има само латински букви, но да виждаш такива в поста ми?

  16. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2010
    Мнения
    53
    #13

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    Здравейте,нуждая се от малко помощ и не се съмнявам, че тук ще я получа-ще правя ремонт в банята,а както знаете панелките са малки.Моята е 200 см на 160 см.Искам да си сложа бойлера над моноблока,но ме е страх да не се удряме,все пак не сме високи по 2 м, ама виждал съм го в изпълнение и знам, че става,но стане ли въпрос за моята баня....се съмнявам.Спрях се на следните няколко бойлера по обясними причини,да са по ниски(тумбести)..
    http://www.techno-mix.com/product/1287/gorenje-gbfu-80
    http://www.diplomat.bg/bg/product/cl...-v-144-36.html
    http://www.technocenterbg.com/produc...ts_id=978http:
    http://www.technocenterbg.com/produc...roducts_id=977
    http://www.technocenterbg.com/produc...roducts_id=984
    http://www.technocenterbg.com/produc...oducts_id=4248
    на това съм се спрял,ако има някои, които съм пропуснал или не го знам,надявам се да ми го кажете.Разчитам на компетентното ви мнение, в което не се съмнявам..
    Някои от марките са ми по-известни с други ел.уреди така че....
    Предварително благодаря на отзовалите се.....

  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #14

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения


  18. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2010
    Мнения
    53
    #15

    Re:Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

    Не знам -те сега се разделиха с Дипломат и не знам как са-някои казват Дипломат,други Елдом...май всичко е на късмет.....
    Този пост е редактиран от avenger; 26-06-14 в 21:59.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 113 1231151 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. LCD матрици /FAQ - мнения , обсъждане
    От hristoslav2 във форум Ремонт, сервиз и калибрация на телевизори
    Отговори: 23
    Последно: 06-04-18, 18:32
  2. Тостери / FAQ - мнения, обсъждане
    От hristoslav2 във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 0
    Последно: 22-05-12, 15:03
  3. Мнения и обсъждане на tv LG LCD 37LD420
    От pacho-gr във форум LG телевизори
    Отговори: 0
    Последно: 08-07-10, 18:52
  4. мнения за проточни бойлери - Diplomat
    От d_karchev във форум Бяла техника
    Отговори: 5
    Последно: 08-05-10, 01:09
  5. PIONEER LCD-PDP / Faq, обсъждане, мнения
    От tattoo777 във форум Други телевизори
    Отговори: 19
    Последно: 21-03-10, 09:21

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе