Отговор: Изключвате ли бойлера
Бойлера в стария ми апартамент беше 80л.3kW и не се изключваше никога. 10-12 години работи на 1-ва степен без никакви проблеми с котлен камък. Сметките си бяха нормални да не кажа и ниски, като знам, колко пъти се къпят на ден жените у нас. В новата къща съм сложил проточен на Stiebel Eltron 18/21/24kW с електронно регулиране на температурата, заради хидромасажната вана, но все още нямам наблюдения за разхода на електроенергия..
Само като ... спре тока !
Терморегулаторът на бойлер е желателно да се постави на 60градуса.Разликата между 60 и 75 градуса е три пъти повече отделяне на котлен камък.Дали да се изключва зависи от необходимото количество топла вода ,което е необходимо на семейството или на обитателите на даденото жилище.Добрите марки бойлери са с нагреватели 2-2.5kw-до 180 литра.Сигурно има защо.Има случаи,в които е по добре да се монтира проточен бойлер .Има модели за баня,също така и за кухнята.Икономията е майка на мизерията. Всеки сам решава и всички са прави взависимост от необходимото количество топла вода.
- - - - - - - - - -
Цитат:
Първоначално публикувано от
nikolov333
Бойлера в стария ми апартамент беше 80л.3kW и не се изключваше никога. 10-12 години работи на 1-ва степен без никакви проблеми с котлен камък. Сметките си бяха нормални да не кажа и ниски, като знам, колко пъти се къпят на ден жените у нас. В новата къща съм сложил проточен на Stiebel Eltron 18/21/24kW с електронно регулиране на температурата, заради хидромасажната вана, но все още нямам наблюдения за разхода на електроенергия..
Първа степен-1 час работа:18 kw
Първа степен-30 минути работа ;9kw
Първа степен -15 минути работа :4.5kw
Цена на доставка и разходите ясни
Не във всички жилища може да се монтира такъв бойлер.Необходим
е трифазен ток
- - - - - - - - - -
Цитат:
Първоначално публикувано от
VLADO 66
Какви 90 градуса- терморелето е до 75 :smiley:На 90 градуса при това налагане водата става на пара!
Глупости колкото налягането е по високо -толкова водата завира на по висока температура.На 90 градуса водата в БГ град неможе да заври,дори при отворена система на парно отопление.Масово бойлерите работят в затворени системи,има и изключения,но те са рядкост.