Изправен съм пред дилемата дали да гасим бойлера след като се стопли вода примерно за къпане или да го оставим да работи денонощно :rolleyes:
Моля за съвет
Изправен съм пред дилемата дали да гасим бойлера след като се стопли вода примерно за къпане или да го оставим да работи денонощно :rolleyes:
Моля за съвет
Най-добре е да му сложиш един таймер и да работи само на нощна тарифа.
ако не го гасиш ще ти се иска дневната тарифа да е 3 стотинки
И аз ползвам този вариант.Първоначално публикувано от Kasap
Kasap или Stenly можете ли да обясните как става това с таймера? Имам желание да го направя но не съм наясно как...
Не го изключвай. Аз така правя отдавна и забелязвам че сметките са по малки.
А и по пътя на логиката когато е включен и истине малко от самосебе си или от миене на ръце да речем, му трябва малко да го дозагрее, а ако е изключен и го включиш чак когато решиш да се къпеш ще му трябва повече за да дозагрее...
В нас вече като се сложи нов бойлер, се изключва чаяко когато протече
Това, дали ще се изключва или не, зависи от нуждите на конкретното домакинство. Примерно, колко човека ползват топла вода, колко интензивно се ползва бойлера, в топло помещение ли е или не и т.н.
Аз лично съм пробвал и двата варианта в продължителни периоди от време. Съдейки по фактурите от e.on, при мен е значително по-изгодно да подгрявам вода само на нощна е/я, а през деня да не включвам бойлер, по възможност. Отскоро в къщи сме с два 80л. бойлера. Ако ги оставя да работят денонощно, като отида да платя тока ще се озъбя, като се има предвид, че и останалите основни домакински електроуреди са ни чифтове .
Абе, да ти кажа, на единия бойлер съм му сложил и аз, ама бая ме е старх. Нямам им вяра на тези китайци. Аз, през таймера, директно подавам захранване към бойлера, но това си е доста опасничко. Мисля да го преправя, като захранването е през контактор, а таймера да подава напрежение на оперативната на контактора.Първоначално публикувано от Kasap
И аз от четири месеца експериментирам с постоянно включен бойлер. По отношение на комфорта е несравнимо по-добре.
Нощна е добре,обаче нас като ни няма цял ден - то до вечерта водата изстинала. Докато стане време за къпане преди лягане към 10 ч - няма вече топла вода. Е какво топля тогава през нощта ?
Нагласили сме го на около половината на регулатора-колкото да има гореща вода да се къпем. Иначе имам миялна и не мия съдове.
Относно сметките-по-високи са,но не и драстично. С около 10 лв / ЕОН /.
Новият ми бойлер е енегоспестяващ, с 4см изолазия. По-скъпичък е, но като гледам, ще си избие парите за по-малко от година. Загубита на топлина са минимални. Макар да се включва само вечер, мога да разчитам, че ще имам гореща вода след повече от 24 часа, след като е изключенПървоначално публикувано от Rozichka
От няколко места ми твърдят, че ако се включел бойлера студен папкал много повече ток докато загреел, отколкото ако си подгрявал постоянно водата. Ха сега де ! Експериментирах вместо с бойлер, с фритюрник , тази теория не се оправда, но за сметка на това картофките станаха супер
Малко ми звучи като теорията с постоянновключените климатици, на която също не съм привърженик, особено ако къщата/бойлерът издиша отвсякъде...
Спирането на боилера през деня за мен е задължително,защото не стига че харчи ток ама и трупа котлен камък на нагреватела.И от там разхода се увеличава.
Ако бойлера ви не е от тези с по дебелата изолация , включването вечер или постоянно включен е неикономично , ако обаче имате бойлер с дебела изолация или вие си направите някаква и изолирате бойлера добре , се оправдава постоянното му включване или само на нощна тарифа.
Моят бойлер е 3кв и дефакто за 30 минути вече си имам достатъчно вода за къпане дори и за по малко ако не съм го изчерпал до дъно.
Имам таймер и направих следното , нагласих да се включва от 4 до 6 за летния сезон и от 5 до 7 сутринта за зимния , вечерта отново включвам бойлера и следя за колко минути ще изключи термото , след прости сметки се оказа че моя бойлер дали ще се включва на нощна или само когато ти трябва е абсолютно еднакво в пари , това е следствие от топлозагубите заради тънката топлоизолация.
Разбира се ако имате по добра изолация а и направите допълнителна такава (виждал съм познат как си беше завил с специално топлоизолиращо одеяло бойлера във окачения таван) , то наистина има лек ефект относно спестяването на пари при ползване на нощна енергия.
Котленият камък не м епритеснява, тъй като преди 6 месеца се проби водосъдържателя на БГ боклук, май елдом, ако не се лъжа, който дънеше денонощно на мах - около 90 *,в продължение на 3 години и имаше половин шепа каманак, а водата тук си е баш твърда. Но за сметка на това, за изгорения ток, през това време се изривам като си помисля. Изолация никаква, дали не са сложили вътре топлообменници по грешка м се чудя Лятото как да е, обаче зимата само да отвъртиш кранчето да си измиеш ръцете и се чува страшното ЦЪК на релето и лампата светва за 20 ина минути...Първоначално публикувано от mvarbanov
точно така, лично съм се убедил в два последователни месеца - разлика в сметките + / - 20лв !Първоначално публикувано от mvarbanov
да не говорим, че и нагревателя ми цъфна сериозно от това нон стоп топлене при постоянно включен...