Отговор: Съдомиялни машини / FAQ - обсъждане, мнения
Е то всеки си съди по това което е ползвал. Аз пък съм ползвал само предния Уърпул, 12 години. Без нито един проблем за този срок на експлоатацията. Съжалявам че не го ремонтирах, защото му се скапа оптичния датчик, като ми обявиха 130 лева и срок 15 дни за доставка, и аз реших, че е време за нова машина. Може би е въпрос на свикване.
Със сервизите от тук нататък ще е така :) Миналата пролет ни се развали сушилнята и ни обявиха срок от 2 седмици само за да дойдат да констатират проблема. Говоря за София (беше извън всякакви празнични дни). Нямаше кой да ги чака, купихме си нова сушилня. Старата докато я ремонтират минаха 3 месеца :)
Здравейте,
Винаги съм се допитвал до форума когато избирам техника и се надявам и този път да ми помогнете с избора именно на съдомиляна.
Така :
Тип : За вграждане
Размер : 45 см
Бюджет : 800 лева макс 1000 лева
Екстри : не държа на нищо : трета кошница, допълнителна перка, автоматично отваряне и т.н.
Гаранция : поне 5 години
Така само малко предистория, това ще бъде третата съдомиялна която купувам за срок от 12 години. Може да се каже че уреда се използва интезивно - събота и неделя се пуска по 2 пъти през останалото време почти всяка вечер.
Така опита ми до момента:
2013 година Индезит( нисък клас) - много голямо разочарование още по време на ремонта се наложи да подменят 2 пъти циркулационната помпа, след гаранция аз я подмених още веднъж и още два пъти подменях графитените лагеруващи втулки.
Като плюсове - добра сглобка и относително здрави кошници и платсмаса изполазвана вътре в самата миялна - единствено отделението за таблетки забелязах че има захабяване.
Така 2019 Беко (нисък клас) - като цяло бях много доволен до към 4 -тата година след което започна да се предават еднин по един различни възли. Сменем датчик за мътност, капачка за сол ( просто започна да не уплътнява), на почти 6 години подмених комплект помпи - протече циркулационната от пробит корпус на реотана. Сега след около 8 месеца забелязах че просто не мие на горната кошница - почти разпаднала се пластмасова тръба, перки и като цяло пластмасата вътре в съдомиляната е опечена и се чупи.
Не мисля да се разправям да подменям всичко наред и съм решил да подменя цялата съдомияна.
Молбата ми е ако някой има наблюдение към конкретна марка като надежност и горе долу добри компоненти с живот поне. 6 години може да сподели.
Като марки определно бих отписъл: Индезит, Уърпул, Елсктролукс, Зануси.
Беко до някъде оправдаха очакванията ми но пак съм на кантар.
Благодаря на всички който ще дадат съвет.
Купуваш нисък клас, следва разочарование и отново покупка на нисък клас. След още 2-3 опита може да експериментираш със среден. От елекроуред, който ползваш всеки ден, не си струва да пестиш пари. Като дадеш 500лв отгоре, след 5г няма да ги помниш, но спестените ядове и ремонти струват повече. И като ти каже някой, че всичките ги правят на една улица в Китай и плащаш само заради марката, да знаеш че говориш с тъпанар.
Благодаря за включването,
Плащането за среден клас машина не винаги оправдава очакванията. Може би едно Миеле ще ми заспи но пак не е оправдано.
Водата в града която живея е много твърда въпреки че се добавят нужното количество сол.
Просто когато отида на място и видя че в скъпия Електролукс - на двойна цена спрямо Беко - няма разлика в използваноте материяли и сглобката му по никакъв начин не е по добра няма сила да ме накара да го купя.
Та за “средния” клас електроуреди мнението ми е че за заплаща 40% по висока цена и е по добре човек тогава да се прицели в “премиума”.
Ще се радвам на конкретни примери. Защото повечето ремонти в домашните електроуреди ( и не само) си ги правя аз.
Просто пример : като видиш недодяланата циркулационна помпа че е еднаква в ниския и среден клас машина някак ти става драго на душата….
Има Бошове 4та серия за по 1К с 5г гаранция....
Още един глас за Bosch. По-добро няма. Whirlpool бяха добре за среден клас, но май вече и те са Beko. Освен ако не намерите някой техен модел от преди 2024.
Така преди малко се връщан от техно магазин и имах възможността да огледам Бош, АЕГ, Уърпул……. ами да ви кажа направията на Боша не ме впечатли…. говоря като материял вътре. На АЕГ детайлите бяха с най добро качество, сглобка и т.н. Та Боша 4-та серия реално не струва повече от 700 пари като направия. Съжалявам че мнението ми не се припокрива вашето. Отделно не се поддържа от сервиза в града в който живея и сервизиране по време на гаранция ще бъде допълнително неудобство.
За съжаление няма как да дам толкова парички и подозирам че отново ще бъде нещо бюджетно и живот и здраве след 5 години отново нова.
Няма лошо, възрастни хора сме, всеки може да си направи преценка за себе си. За това и има голям избор. Всеки взима каквото му харесва и каквото му е по джоба. Грабвайте един Whirlpool в такъв случай и това е. Със сигурност ще е по-добре от останалите изборени бюджетни марки.
От Емаг си вземи нещо евтино щом нямаш толкова претенции
Съдейки от постовете му, не е като да е без претенции, но за тези пари - толкова. Само не знам защо Electrolux e сложена до другите марки нисък клас. Не съм се интересувал от скорошните модели на AEG/Electrolux, понеже преди имаше доста негативни отзиви за тях. Сега може и да е различно положението. Предполагам, че разликите са като при Siemens и Bosch, демек предимно козметични. Ако бъркам, нека някой ме поправи.
Защото се правят в заводите на Зануси Индезит.
@VLADO66 веднага ми е усетил намека :) Благодаря на всички включили се.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Иван Вълков
Така преди малко се връщан от техно магазин и имах възможността да огледам Бош, АЕГ, Уърпул……. ами да ви кажа направията на Боша не ме впечатли…. говоря като материял вътре. На АЕГ детайлите бяха с най добро качество, сглобка и т.н. Та Боша 4-та серия реално не струва повече от 700 пари като направия. Съжалявам че мнението ми не се припокрива вашето. Отделно не се поддържа от сервиза в града в който живея и сервизиране по време на гаранция ще бъде допълнително неудобство.
За съжаление няма как да дам толкова парички и подозирам че отново ще бъде нещо бюджетно и живот и здраве след 5 години отново нова.
За уточнение, "малко" ни качваш на пързалката. Аз минах по този път преди около 2 месеца и смея да заявя, че само Бош предлага свясен сервиз и резервни части за това, което продава. Проверих го лично. Дори си поръчах аксесоари. Няма да коментирам гореописаните модели, защото си купих малка съдомиялна, но качеството на материалите по нищо не се различава от това на АЕГ. Тъпото при Бош е единствено индикирането на хода на програмата. Нищо друго. Сглобяват се в испански заводи. Алгоритмите на накисване, миене и плакнене са уникални, както и набора от програмни комбинации. Полипропиленовата им вътрешна структура е здрава и лесна за почистване, за разлика от Тека, с които също имам малък опит.
Няколко пъти съм купувал разни дреболии от Aliexpress, които приличат 1:1 с неща, които съм виждал тук, а са доста по-евтини. Е да, но като пристигне "копието" забелязвам, че на вид наистина е 1:1, но отблизо се вижда по-евтина изработка. Така че колкото и да изглеждат еднакви разни неща, не винаги е въпрос на брандиране. Понякога или се копират един друг или дори да ги произвежда един завод е напълно възможно да слага евтина и по-скъпа ламарина/пластмаса и т.н. според клиента.