Здравейте, търсейки най доброто решение за бойлер, който ще бъде монтиран в нов апартамент попаднах на няколко бойлера, които ми хванаха окото ...
AEG EWH UNIVERSAL EL
Stibel Eltron PSH UNIVERSAL EL
Ariston Velis 80
предвид, че правя нов апартамент и гледам за абсолютно всичко от плочки до кухненско обзавеждане ... вече и аз незнам какво искам. Никога не съм ползвал бойлер ( бил съм на тец цял живот ) и незнам кой е най-добрия бойлер. Според мен трябва да отговаря на следните изисквания:
- Да е компактен ( аристона печели в размерите си )
- Да има таймер за програмиране в кои дни в кои часове да имам топла вода, от което ще мога да го настройвам през седмицата да ми подгрява водата нощем, а събота и неделя да имам вода и през деня.
- Да могат да се сменят нагревателите лесно
- Да имат добра защита
Стибела и АеГ то са почти еднакви като габарити и функции, включително и двоен кръг на работа ( дневна и нощна тарифа )
това, което не можах да разбера от информацията, която намерих в интернет е, дали Аристона има възможност за работа в двоен кръг ( дневна и нощна тарифа ) и какви са загубите при трите бойлера при еднакъв обем от 100 литра ?
btw: четейки написаното и разглеждайки различните системи за отопление и вентилация се замислих:
ще живея в апартамент с южно изложение на поселден етаж. нямам тец, но имам изградена система за газ вкл. отопление от газово котле. Котле няма да имам, но мога ли да монтирам на покрива 2 соларни колектора - 1 за радиаторите и втори само за бойлера ? ( може ли да бъде направена следната връзка - водопреносна мрежа, слънчев колектор - бойлер ) така в бойлера ще влиза предварително загрята вода и за нейното доподгряване ще се изисква по малко електроенергия. за вентилация ще слагам климатици - няма как ...
Мнения и препоръки ?