-
Отговор: Аспиратор и абсорбатор / FAQ - избор, обсъждане, мнения
Стаята е 25кв, търси се аспиратор с капацитет мин 625м3. Обаче отворът за аспиратор е ф110, а всички модели, които виждам са ф150 с редуктор към ф120. Предполагам няма да е проблем да се свали допълнително до 110, но това по какъв начин ще афектира ефективността? Ясно е, че въздухът ще върви по-бързо в по-тясната тръба и вероятно ще е по-шумно, но като сила на засмукване ще има ли ефект?
Другия ми въпрос е за размерите. Търсим 60см аспиратор за пълно вграждане. Но размерите масово са 52 или 70. Тук-там се намира 60, но изборът е като цяло ограничен. Ето това е един от малкото модели: IN-NOVA PREMIUM X -
Тук и вторият ми въпрос, ще има ли сериозен негативен ефект, ако сложим 52см аспиратор върху 60см плот? Кухнята е планирана така, че 70см няма да имаме възможност да сложим.
-
E как да няма 60см., това са най-разпространените, тъй като стандарта на шкафовете е 60см.
По-малкият диаметър ще окаже влияние и на шума, и на дебита.
Отворът на комина може да се разшири и е най-добре да се направи.
-
Търси начин от къде ще влезнат тези 625м3.
Иначе от канала в банята...
-
1 Прикачен файл(ове)
Здравейте ,предстои ми поставяне на аспиратор в кухня-хол (апартамент ново строителство).
Около 730 м3 обем.Спрял съм се на MAXIMA NG TOUCH - .
Обаче имам проблем с включването .
Ситуацията се вижда на снимката .Червеното е евентуалният път на въздуховода който е плосък 227х94 .Ако използвам 2 колена за да се включа в основният комин ни идват по дълги варианта е да пробвам с преходник на 100 или на 125 при розетката да се включвам в по малката част на коминното тяло (както би трябвало по принцип).
Как ще се отрази на дебита и шума това стеснение при розетката ?
-
Ще намали дебита и ще увеличи шума. Отделно тези 730 кубични метра на час са на максимална скорост и с кратък път до комина и без стесняване. Ако ти трябва подобен дебит, аз ти препоръчвам аспиратор с повече мощност. Повечето хора използват главно първа и втора скорост, заради шума.
-
За да постигнеш децибелите дадени от производителя, сечението в кв.см. на изхода на аспиратора трябва да не е по-голямо от това на въздуховода, отделно всички тези чупки допълнителни ще повишат шума.
-
Не видях да има по мощни на 60см .
За чупките съм съгласен но нямам друг вариант за пътя на въздуховода .Искаше ми се да е 227ь94 тоест ф150 от изхода до комина но така както е направен комина не виждам как да се включа на ф150 към него.
-
Качи една снимка на този комин.
Този малкия отвор с какви размери е, в който можеш да го включиш без чупка?
И като цяло е много зле проектирана кухнята, аспираторът трябва да е предвиден в близост до комина.
-
Дреме му на проектанта къде ще сложи аспиратора,нали няма той да готви в тази кухня.
Важното е ,че е поставил пералнята до фурната,по необясними за мен причини,предполагам това е от накаква дизайнерска гледна точка...
-
Цитат:
Първоначално публикувано от
Rakeem
Качи една снимка на този комин.
Този малкия отвор с какви размери е, в който можеш да го включиш без чупка?
И като цяло е много зле проектирана кухнята, аспираторът трябва да е предвиден в близост до комина.
Няма как абсорбатора и котлоните да са до комина заради прозореца .Като цяло капана е заложен още като е проектирана сградата ,ама то с всяко ново строителство е така.
В малкият отвор по предварителни данни би трябвало да мога да се включа на ф120-125 .Чудя се дали чак толкова ще окаже влияние ако тръгна от аспиратора с плосък въздуховод на Naber 227х94 (ф150) и чак само при включването в малкото тяло се включа на ф125.Ще имам стеснение само на розетката ,но ще избегна 2 завоя .Струва ми се по добър вариант от още 2 колена за сметка на ф125.
-
Препоръка за аспиратор търся. Обикновен, не за вграждане. Ще се монтира под шкаф, до отвора на комина. Кухнята е около 15м2, старо строителство. Срещнах някакви модели с вътрешна рециркулация, вършат ли работа? Комина навремето се е палил, ширма е изгорял и комина е зазидан. То това е вентилацията, ама някой си е включил печката там и го е обърнал на комин.
-
Рецирколация не. Вземи най-мощния който можеш да си позволиш с изход навън.
-
Ширма е с изход Ф120. За връзката към комина Ф120 или Ф125 тръба трябва да взема?
Взех 120- стана.
-
Здравейте,
моля за съвет относно тези модели:
https://aspirator.bg/aspirator-faber-maxima-ng-eco-ev8
https://techmart.bg/%D0%90%D0%B1%D1%...0PB%20IXA%2060
кой от двата ще е по-добрия избор?
Благодаря предварително!!!
Поздрави,
-
Миналата година, след дълго избиране заложих на Elica, с 5 г. гаранция, ето този модел за 500 лв, гледам, че цената му е още същата:
https://elicabg.com/index.php?item=207&group=1
"Ползвателя" му (наемател) казва, че е много добър, никаква миризма не се усещала в стаята (23м2 / 60 м3).
От посочените 2 модела, Фабер-а е с по-добри показатели, като качество не знам как са.
Имай в предвид, че по новите "еко" изисквания всички нови аспиратори на последна степен работят ограничено време (на Елика е 5 минути) и след това преминават на пред последна степен, затова не гледай капацитета на максимална, а на степента преди нея .