Здр, регистрирах се във форума след прочитане на мнение на човек тук. Първоначално идеята беше да го попитам него, но тъй като стана достатъчно добре написано, отварям тема
Ще се радвам ако помогнете със съвет при избора ми на пералня.
Стария Polar pdt485 си заминава и въпреки, че съм го връщал към живот вече няколко пъти и пак мога, смятам заслужено да го пенсионирам.
И въпроса е с какво да го заменя. Нещата, които трябва да се имат в предвид:
1- максимален бюджет 600лв /700 с вазелин/
2- ново или на старо, все ми е тая, искам да работи, ако може да не ме буди.
3- ще се ползва в домашни условия, средно 3 пъти седмично. Ще стои на остъклена тераса, изложена на температурни разлики и пряка сл. светлина, ако може да не ръждясва...
4- от към функции нямам никакви изисквания, 2 програми стигат- за цветно и за бяло
5- вместимост/обороти/габарити/тежест- 5-6кг/800об/ за предпочитане да не е много слим, т.е. нищо особено. Ако може двама мъже да я носят- най добре /визирам Миелета на 10+ години/
6- от към дизайн- предпочитам правоъгълник пред елипса, задължително с предно зареждане, да не е за вграждане и без сушилня.
7- интерфейс- достатъчно ми е да има едно копче за вкл/изкл и една врътка за избор на програма. Ама дали има голям дисплей- няма да гледам телевизия на него, въпреки че определено ще е по- интересно от BTV в праймтайма през седмицата... и само ще ме лъже колко време остава до края на мача
8- народност- не съм расист, но както при колите, по възможност бих избягвал италианско/френско. От опит с Пежо 306 и Аристон АМД129. Аааа и никакви Самсунзи. Хората, които са доказали неколкократно, че не могат да произведат телефон, не вярвам да могат да правят перални, иначе уважавам корейците. Турците не са ми симпатични въобще. На японци и германци най-бих се доверил, но първите явно са извън ценовата граница.
9- сервиз- при нова, естествено с колкото повече гаранция, толкова по-добре, съответно добър и бърз сервиз, както и лесно намиране на части след това, които да са на разумни цени.
10- колкото по-елементарно е устроена /нарочно не пиша "просто"/, толкова по-добре. Обичам сам да си оправям техниката вкъщи.
И към какво съм се насочил сам: Bosch WAB 20061 BY, нещо подобно на старо, евентуално някакво Daewoo/ Sharp също може.
Макар, че ако се развали боша след 2-3 години работа, това тотално ще преобърне представите ми за вселената
Важно е да се отбележи, че със всичко /почти/ може да се направи компромис, но никога повече Аристон. НИКОГА!
Ако ще и шефа на фабриката лично да е сглобявал машината докато го надзирават краля на Италия и собственика на фабриката.