Дилема за кухненски бойлер - Ariston или Tedan
Здравейте, предстои ми покупка на кухненски бойлер 10/15 литров за под мивка. Колебая се основно между Аристон Андрис Елит и Тедан Про Инокс. Първия е с 5 години гаранция, няма лоши отзиви за тях, уж произвеждани в Италия. Вторите мисля че са български, но ги произвеждат в Събрия, но са неръждавейка и ги дават с 10 години гаранция. Някой из интернет пространството се беше оплакал от гаранционен сервиз, но повечето мнения са положителни. Цените им са сходни. Всякакви препоръки и мнения са добре дошли.
Tedan - https://baniastil.com/%D0%B1%D0%BE%D...Nqs4oCUywbYq_Z
Ariston - https://www.ozone.bg/product/andris-elite-15u-5-eu/
Отговор: Дилема за кухненски бойлер - Ariston или Tedan
Брат ми е с Ariston Andris Lux 15l, който е свързан към кухня и малка тоалетна вече 8-9г. При родителите ми сложиме такъв 30л в кухнята преди 5-6г, който замени 50л Матев. Никакви проблеми засега. Не знам с какъв терморегулатор е Тедан-а, но ако не е с електронен... Аристона печели, включва при -4C разлика с избраната температура. Но пък Тедан-а е 2000W. Почти не съм чувал някой да има проблем с кухненски бойлер. Изкарват доволно дълго време.
Вкъщи съм сложил някакъв китаец (или италианец) Дипломат от над 15г, още не е сдал багажа.
https://www.dshome.bg/protochni-bojl...-diplomat.html
Естествено, че Тедан-а. Инокс, просто управление = на дълги години безгрижие.
Иначе, факт, че тия за под мивка незнайно защо издържат много, имам някакво Теси, дето вече кара 12та година, а Теси са доказани боклуци.
Аз като гледам тези цени за 10-литрово бойлерче като за истински бойлер и настръхвам!
Вероятно няма възможност да се сложи един голям, за да обслужва и двете помещения?
Аз ползвам Обемен бойлер HAIER ES15V-SQM1 засега се държи съвсем прилично, пак е с пет години гаранция...
Добре изглежда и е на нормална цена!
Ама няма "най-важните" функция в момента - Wi-Fi + AI! :lol:
1 глас за Аристон, 1 глас за Тедан :BigGrin При Аристона препоръчват монтирането на малък разширителен съд, или поне 2-3 метра маркуч за да си прави разширенията. Това е може би основното което ме е спряло да го взема досега, а дълбоко ме съмнява да се монтират така по нашите ширини.
https://youtu.be/R51c_NseKQY?si=9S3zBtQOQ_3Z5oDD&t=415
Благодаря на отзовалите се. А как монтирате възвратния клапан ? Директно на входа на бойлера, или го изнасяте с колена и/или меки връзки ? Този въпрос касае само бойлерите с горни изводи за под мивка, другите мисля че по правило се връзват на входа на бойлера.
За какво ти е възвратен клапан на бойлер с горни изводи, трудно ще накараш водата да тръгне срещу гравитацията или имаш предвид предпазен клапан.
Такова чудо като разширителен съд за бойлер не съм чувал, точно меките връзки и предпазния клапан играят тази роля, еле пък за бойлер 10-15л..
Цитат:
Първоначално публикувано от
Rakeem
За какво ти е възвратен клапан на бойлер с горни изводи, трудно ще накараш водата да тръгне срещу гравитацията или имаш предвид предпазен клапан.
Такова чудо като разширителен съд за бойлер не съм чувал, точно меките връзки и предпазния клапан играят тази роля, еле пък за бойлер 10-15л..
Предпазен и възвратен не е ли едно и също ? Функцията му освен написаното от теб е и да предпазва системата от обратно налягане при което гравитацията не играе роля.
Не е едно и също. Явно говориш за предпазен клапан, така че слага се на входа на студената на бойлера.
Сега видях, че го пишат възвратен и от там е объркването, във ВИК-то предпазен и възвратен клапан са различни неща.
Задължителен е монтажа и на възвратен, и на защитен клапан. Съвременните са в един корпус и ви объркват. Защитният клапан не сработва, ако не е монтиран възвратен и при прегряване, бойлерът вкарва пара в правата вода, през водомера, та чак до съседите. И тук се пишат глупости на търкалета.
Цитат:
Първоначално публикувано от
dodo_pv
И тук се пишат глупости на търкалета.
И ти не правиш изключение. Каква пара ще връща, това да не е парен котел. Студената вода е на дъното на бойлера, може да върне единствено топла вода и то в случай, че не е монтиран предпазен клапан. Самият предпазен клапан не позволява връщане на вода, тъй като работи само в една посока. Важно е да се ползват правилните технически термини, въпреки глупостите, които се пишат у нета. Нарича се предпазен клапан, а не възвратен клапан. Това е възвратен клапан https://vodnipompi.bg/v-zvratni-klapi-klapani/
Ако не беше толкова тъп, щеше да си отвориш учебника по физика за 8-ми клас, вместо да си правиш свободни съчинения.
Кажи на коя страница да го отворя и какво да търся, нещо за парата в бойлера на дъното?
Дърляте се за глупости.Клапана е комбиниран- възвратно предпазен.И да, дори когато изводите са отгоре, бойлера може да се пресуши.Спомнете си как се източва резервоар в туба.:)