@badr,
Ами с Данфос не съм виждал клими... Обаче бяха почнали да произвеждат компресори извън Дания /върти ми се Италия, ама не съм сигурен - дори май имаше Краун хладилници с такива/ - какво ще кажеш за качеството?
Преглед за печат
@badr,
Ами с Данфос не съм виждал клими... Обаче бяха почнали да произвеждат компресори извън Дания /върти ми се Италия, ама не съм сигурен - дори май имаше Краун хладилници с такива/ - какво ще кажеш за качеството?
Датски данфос несравнимо качество.Имаше едни уж немски данфос обаче отвътре нямаше нищо общо с данфос.
За оргиналния данфос легенди съм чувал,а компресорите данфос които съм слагал само потвърждават легендите.Най-често може да се чуе следното.Машината вече се разпадна ,но данфоса още работи.Плюс това най-качествената хл.автоматика и арматура отново е данфос.Най-големия проблем са ментетата.Страшно много.Преди 7-8г. турците направиха перфектна имитация на външния вид и от тогава никой не сме да купи данфос
За климатици произвеждат компресори.Кои марки окомплектоват с тях не знам.
Цените са доста по-високи за това сигурно няма у нас марки с данфос окомплектовка
Аз не съм привърженик на втората ръка.Но между компресор нов японски и данфос на 5г. въобще няма да мисля като избирам и няма да избера японския
@badr
Вярвам ти - именно няколко машини /общо 3 + бившия Мраз 270/ са ми събирали очите, с компресори, работили по над 15 години...
А за турските - объркал съм Италия с Турция /в представите ми са със сходни реномета/ - та затова говорех за качеството - тези турските, не бяха ли лицензни или нещо подобно, а не ментета?
И въпросче
Да разбирам ли, че мога да си сменя компресора на китайска клима с по-качествен ;)
Ментета.На етикета пишеше Данмарк.
За климатика може да се смени,но цената на компресора ще по-висока от евтин китайски климатик
Най- стария завод за компресори на Данфос е във Фленсбург- Германия на границата с Дания. Сега произвеждат и в Словеиня, май и в Словакия. Освен това преди 6-7 години купиха Манюроп-Франция.
Наистина Данфос равят перфектни компресори и всякяква автоматика, но за домашни климатици не съм виждал
Здравейте,
прдварително се извинявам ако въпросът ми не е за тук, моля модераторът да го премести.
Ситуацията е следната: помещение 12кв с 5см EPS и 5камерна дограма, ново строителство. Искам да постава климатик /или климатик + устройство/ което не само да обръща /заатопля, изстудява/ въздуха вътре в стаята, но и да вкарва свеж въздух отвън . Доколкото съм чувал има такива климатици, но ... не знам никакви подробности:
по каква абвиатура се различават от нормалните,
знаете ли дали имат някакви конструктивни недостатъци,
къде мога да ги намеря в София,
някой ползвал и е такъв?
Не знам дали имаш предвид просто стандартен климатик който има съмнителна "екстра" - вкарване на свеж въздух, или за вентилационна система която загрява входящия въздух на базата на изходящия ( "рекуператор" )Цитат:
Първоначално публикувано от Gerald
Благодаря за бързия отговор :033:
Имам предвид климатик, който да може да вкарва и свеж въздух /защото ми звучи като по-лесно за намиране:).
Защо смяташ, че екстрата е "съмнителна"?
Защото да отопляваш постоянно вкаран отвън въздух не е много икономично.Защо просто не си отваряш прозореца сутрин и вечер по 5 минути?Цитат:
Първоначално публикувано от Gerald
По няколко причини - ако на десетина метра под прозореца си имаш натоварен софийски булевард не може да го оставиш цяла нощ притворен - най-малкото заради шума. И защото и два пъти по половин час на ден не са достатъчни от хигиенна гледна точка. А при тази /и подобни/ топлоизолации с качествена дограма се получава нещо като мини-хермитично затворена кутийка. Кубатурата на помещението без мебелите вътре е около 30 кубика. Горе- долу толкова са необходими само на един човек за час при нормално дишане. А когато двама спим вътре за 6 часа...? А ако вътре има дете...? Какво гълтаме и издишваме?
Абе въобще има неща които тепърва ще стават масово достояние - като например рязкото увеличение на алергиите и астмата в ЕС няколко години след старта на изолирането с дограми и топлоизолации. Но това е друга история:)
На мен тази задачка / недостатъчното количество въздух в успешно топло изолираните апартаменти/ ми изскочи наскоро и при тези условия най-приемливото решение ми се вижда климатик, който да вкарва и външен въздух. Така има и приток на въздух има и някакъв конторл на влажността в помещението, който влияе на мухала , а от там и на потенциални астматични и алергични заболявания. Но ако ви хрумне нещо друго - моля споделете :Drinks:
До сега съм живял в соц панелка дето дограмата така хубаво ми проветряваше, че нямаше нуда да отварям прозореца:)))
Та да знаете по каква абвиатура такива климатици се различават от нормалните, да сте чули за някакви конструктивни недостатъци и къде мога да ги намеря в София ...?
Няма специална абривиатура - това си е част от екстрите. Трябва да четеш спецификациите.
А за мухала и изолацията си абсолютно прав - в соц.панелките ги имаше само по някои северни стаи.*
Американците дето живеят в дървени къщи ( ураганки :) ) не знаят какво е мухъл. Стените им са с въздушна междина, и я ползват за въздуховод.
Такъв климатик, който да вкарва външен въздух и някакъв конторл на влажността в помещението сигурно малко фирми произвеждат и/ако не е някое менте /яко ще ти бръкне в джоба и при покупката и при сметките за ток.Но все пак успех в търсенето.
Mda, всъщност имах предвид че климатикът косвено ще влияе на влажността в помещението, а не че искам* такъв със специално устройство, което я да контролира.
Просто търся климатик с възможност да вкарва пресен въздух /нещо сборно от инвертор и старите прозоречни климатици/.
Това ми е краткия вариант. Дългия и скъпия е система за вентилация на две помещения - дневна и спалня /кухнята е ясна с абсорбатора/. Но при този задължително ще мина през фирма.
Весели празници :Drinks:
Не че разбирам от климатици, ама си мисля, че ако си вземеш прозоречен тип, то той има някви жалузи ли там клапи ли за вкарване и на въздух отвън :Drinks:
Провери тук в форума някъде се споменаваше за климатик с възможност да вкарва пресен въздух но с това основното предимство на климатика- нисък разход на ел. енергия рязко намалява.Струва ми се че малко преувеличаваш опасността от липсата на пресен въздух.Сигурно 95% от климатиците не вкарват пресен въздух пък и стаите се проветряват и през вратите.Милиони хора спят през зимата в затворени стаи и не съм чул на някой да му е свършил кислорода!