Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
Цитат:
Първоначално публикувано от TazmaniaK
Колкото до мене, аз бих си взел възможно най-евтината машина. В тази област вече няма много тайни (а и да има вече са откраднати) и по тази причина всички климатици са еднакви. Не ме блазни мисълта да се праскам пред комшиите с марков климатик, като един китайски ще върши същата работа. Пък и след 2-3 години, когато излязат новите модели с нови екстри - изхвърляш стария китайски боклук и го заменяш с нов китайски боклук - топ модел на пазара. А ако е марков и като знаеш колко пари си се изръсила, как да го изхвърлиш. В тази връзка си мисля за SOGO, NEO, NIPPON, TOYO и т.н.
За коефициента над 3,8 се разбрахме в постове доста назад, има и над 4,2 даже, е че не са китайски не са :grin: .
Панасоник въобще не присъства в ранглистата на най-добрите инверторни системи.Особенно правените в Малайзия.
Към момента най-икономични са постояннотоковите инверторни климатици, но ги правят само сериозните фирми като Тошиба,Мицубиши и Даекин.Не на последно място е и фреона с който работи машинката.
Истинските машини са на 110 волта всичко останало е компромис.
Истинските инвертори са DC инверторите.
Климатика е едно добро решение за охлаждане и отопление едновременно, колкото е по-истински толкова по-добре ще си върши работата.
Цитат:
Първоначално публикувано от Pancho
За коефициента над 3,8 се разбрахме в постове доста назад, има и над 4,2 даже, е че не са китайски не са :grin: .
Панасоник въобще не присъства в ранглистата на най-добрите инверторни системи.Особенно правените в Малайзия.
Към момента най-икономични са постояннотоковите инверторни климатици, но ги правят само сериозните фирми като Тошиба,Мицубиши и Даекин.Не на последно място е и фреона с който работи машинката.
Истинските машини са на 110 волта всичко останало е компромис.
Истинските инвертори са* DC инверторите.
Климатика е едно добро решение за охлаждане и отопление едновременно, колкото е по-истински толкова по-добре ще си върши работата.
Много хубави изявления правиш, но сега ако можеш и да ги докажеш с факти :wink: грешка няма да имаш. :wink: Но това по-скоро звучи като "Само Левски" или "ЦСКА е номер 1" - малко повече запалянковщина, отколкото конкретни тези, добре обосновани с аргументи....
Цитат:
....Истинските инвертори са DC инверторите.....
Това ми звучи направо странно.... Някакво обяснение???
Здравейте
Бях пуснала запитване за няколко климатици, но се налага пак да ви питам. Трябва да купим 2 климатика за мезонет-искаме да е нещо, което върши работа и е лесно за поддържане, но не много скъпо, тъй като ние няма да живеем там. Изборът е между: Hitachi inverter: #12 -> Ras-Rac 35 YH4 /казват, че е произведен в Малайзия-дали?/, Панасоник /12-ка от Малайзия, но тук казват, че гаранцията от 5г. била 'неизпълнима' и нямало резервни част-така ли е?/ или MITSUBISHI ELECTRIC MSC/MUH-09YV/RV. Вече съвсем зациклихме...Хитачи е с най-ниска цена, но някой беше написал, че 80% от тях дефектирали. Ще дадете ли мнение? И този Дайкин, който го продават под 1000 лв дали има нещо общо с добрите?
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
Това ми звучи направо странно.... Някакво обяснение???
Може и грешно да съм се изразил, имам предвид следното-ако компресора,вентилатора на външното тяло и вентилатора на топлообменника на вътрешното тяло са постоянно токови диапазона им на регулиране(регулирането на оборотите) е по-голям.
При променливотоковите асинхронни мотори промяната на оборотите става чрез промяна на честотата на захранващото напрежение и диапазона на регулиране е по-малък.
Правя сравнение между Тошиба и Хайсенс-първия си намаля оборотите на външния вентилатор до много ниски стойности( около 60 об/мин) а Хайсенса има три степени на външния вентилатор.
Нали коефициента на трансформация е съотношение между сумарния разход на ел.енергия от всички консуматори в климатика и отдаваната топлинна мощност.Нали както казва Таз влошаването на този коефициент при 18-ки и по-мощни климатици се дължи на по-голямата мощност на външния вентилатор пък и на вътрешния.Значи според мен колкото по-прецизно се управлява подаването на енергия към компресора и вентилаторите според нуждите за дадения режим толкова климатика ще е по-икономичен към разхода на ел.енергия.Мисля че и по-големия диапазон на регулиране на постоянно токовите компресори и вентилатори (изобщо ел.машини)е причината да се използват в инверторните модели на фирми като Тошиба или Мицубиши именно защото спомага за постигане на по-прецизно управление и от там по-голяма икономия.
Цитат:
Много хубави изявления правиш, но сега ако можеш и да ги докажеш с факти :wink: грешка няма да имаш. :wink: Но това по-скоро звучи като "Само Левски" или "ЦСКА е номер 1" - малко повече запалянковщина, отколкото конкретни тези, добре обосновани с аргументи....
:grin:Хайде де ама аз и друг път съм ги правил тези изявления :grin:http://translate.google.com/translat...lr%3D%26sa%3DG
я виж тук за модела RAS-285LDR :coolsmiley:
И без големи познания по японски ще се оправиш.
Здравейте,
Някой да знае от къде може да се намерят "лабораторни" данни за климатиците на пазара : COP, отдаваната и консумираната мощност в зависимост от външната температура.
Поздрави
Алекси
Здравейте!
Заформила се е добра и полезна тема* :wink:. Предстои ми закупуване на климатик.Предлагат ми и се колебая между три инверторни климатика: Hitachi RAC 35; Panasonic CS/CU-PE 12 DKE и Daikin FTX 35F. Не мога да намеря данни за моделите на Panasonic-а и Daikin-а :shocked:.Моделите ги няма в официалните сайтове на компаниите.Някой знае ли какво значи последната буква на модела на Daikin.Приемам всякакви мнения и* черпя :Drinks: :wink:
Цитат:
Първоначално публикувано от mik59
Здравейте!
Заформила се е добра и полезна тема* :wink:. Предстои ми закупуване на климатик.Предлагат ми и се колебая между три инверторни климатика: Hitachi RAC 35; Panasonic CS/CU-PE 12 DKE и Daikin FTX 35F. Не мога да намеря данни за моделите на Panasonic-а и Daikin-а :shocked:.Моделите ги няма в официалните сайтове на компаниите.Някой знае ли какво значи последната буква на модела на Daikin.Приемам всякакви мнения и* черпя :Drinks: :wink:
И аз питам същото... Само дето Панасоника не е китайски /без Р-то/.
Цитат:
Първоначално публикувано от Pancho
Без големите ми познания по японски ми стана ясно, че тези коефиценти са на годишна основа :wink: , а както многократно съм споменавал, при високи външни температури са възможни и високи коефиценти :punk:
Нямам намерение повече да споря по този въпрос с теб, тъй като ако имаше идея от понятия като ЕНТАЛПИЯ, ЕНТРОПИЯ, ОБРАТЕН ЦИКЪЛ НА КАРНО, ТОЧКА НА НАСИЩАНЕ, ТЕМПЕРАТУРА И НАЛЯГАНЕ НА КОНДЕНЗАЦИЯ И ИЗПАЮРЕНИЕ и т.н. все в стила на ТЕРМОДИНАМИКАТА, което е раздел от физиката, щеше да разбереш какво имам предвид и нямаше да водим безсмислени спорове :Drinks:
Цитат:
... а както многократно съм споменавал, при високи външни температури са възможни и високи коефиценти ...
От доста време търся точно тази зависимост, обаче едно са книжките и учебниците друго са реалните резултати - някой случайно да има такива?
Да внесем малко яснота.
Колекторните двигатели имат по-точно регулиране.Това да.Но нищо не пречи колекторния двигател да е променливотоков така че това за DC все едно не съм го прочел.Що се касае за 110в тук още по невероятно съждение.Като имаш 220в и го изправиш и регулираш с него в сравнение с 110в печелиш по-малки токове при същата мощност.Особено критична ще е тази разлика при пусковите токове.На лека стартера е около 400вата,ама захранващия кабел е 12-14мм.В резултат стартерите се повреждат лесно въпреки че работят 2-3мин на ден.Така че това със 110в просто го забравяме.
За вентилаторите-колкото е по-голям топлообменника по-голям вентилатор.
А тока на вентилатора не се преобразува в топлина и от там малко по-лошия СОР на по-големите климатици
Цитат:
Първоначално публикувано от badr
Да внесем малко яснота.
Колекторните двигатели имат по-точно регулиране...
Бих казал по-евтино. Ако става дума за точно регулиране се ползва честотен регулатор и синхронен/асинхронен двигател.
Цитат:
Първоначално публикувано от alexi_dobrev
Бих казал по-евтино. Ако става дума за точно регулиране се ползва честотен регулатор и синхронен/асинхронен двигател.
И за какъв дявол ви е точно регулиране, да не управлявате трикоординатна металорежеща машина? За един вентилатор и обикновено тиристорно регулиране е достатъчно.
Цитат:
Първоначално публикувано от alexi_dobrev
Не съм съгласен ама да не спорим тук защото разводняваме темата
Даже бих помолил Lupus да посъкрати тия постове които нямат пряко отношение към темата