Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
Цитат:
Първоначално публикувано от ivo80
...
Пишеше за разликите м/у р410а и р22, но за р407 не видях да пише нещо.
Съжалявам - все ми се струва, че го имаше...
Не мога да ти отговоря точно, но това, което ми направи впечатление беше свързано с различните пропорци на смесване на базисни гаенти в тях, и различното налягане и температури на кондензация/изпарение... и май 410 беше по-устойчив, ама пък искаше по-високо налягане - нещо такова...
За мен си е бошлаф-работа това с новите фреони - просто си продават новата стока.
Виж това и това ако имаш време
:)
За мен интересни са таблиците на края на първото и анализа на R410A - второто...
Как да разбера дали има нагревател на картера на компресора, ако консултантът в съответната фирма не знае? Примерно HAIER HSU-12H03/Z1 дали има?
Цитат:
Първоначално публикувано от ivo80
Как да разбера дали има нагревател на картера на компресора, ако консултантът в съответната фирма не знае? Примерно HAIER HSU-12H03/Z1* дали има?
След като не знае, най-верояно няма. По принцип повечето производители изрязват тази опция, а тези, които я слагат я изтъкват като екстра. Така, че след като не знае и не набляга на нея - може и даа няма или на консултанта му плащат повече от колкото заслужава ;)
Въпросния нагревател обикновено е част от т.нар. `нискотемпературен кит` - ако не е споменат, най-вероятно няма. По мое мнение, уважаващите себе си фирми не правят подобни неща напоследък - продават инвертори, а не нискотемпературни конвенционални...
Ако искаш - виж в магазин на Осака как изглежда това удоволствие - хората са сложили `разрязани` машини.
Цитат:
Първоначално публикувано от echo
Въпросния нагревател обикновено е част от т.нар. `нискотемпературен кит` - ако не е споменат, най-вероятно няма. По мое мнение, уважаващите себе си фирми не правят подобни неща напоследък - продават инвертори, а не нискотемпературни конвенционални...
Ако искаш - виж в магазин на Осака как изглежда това удоволствие - хората са сложили `разрязани` машини.
Те и Митсубиши Илектрик го предлагат срещу 49 лв.(направо си го препоръчват-компресора нямал проблем,ама това служило за размразяване на леда от конденза).Без него работата на отопление я дават до -10,а с него до -20.Само дето като ходих тогава не ги питах колко ток харчи.
Цитат:
Първоначално публикувано от Vanquished
Те и Митсубиши Илектрик го предлагат срещу 49 лв.(направо си го препоръчват-компресора нямал проблем,ама това служило за размразяване на леда от конденза).Без него работата на отопление я дават до -10,а с него до -20.Само дето като ходих тогава не ги питах колко ток харчи.
Това политика на Mitsubishi Electric ли е или на българския клон или к`вото е?
Здравейте на всички.
След като изчетох всичките 72 страници за последните 5 дни в заформилия се форум :), се спрях на избора между тези 2 модела климатици, не за друго, ами и аз като повечето български граждани не мога да отделя парички за "марков" климатик.
От Бургас съм и ще ползвам климатика с цел отопление на помещение от 30 кв.м. (около 80 куб.м.) с добра топлоизолация, 20 градуса се надявам че ще може да докара една 12-ка.
От гледна точка дали е шумен не се притеснявам, стига да не плаши гларусите по покривите на съседните къщи :).
Става въпрос за:
Midea MSS-12HR ASPIRATION S SERIES (конвенционален)* -* 509 лв. (без монтажа)
МОЩНОСТ ОТОПЛЕНИЕ - 1,25 KW
15000 BTU = 4.36 KW
и
ELITE AS-12VR4 (инверторен)* -* 499 лв.* (без монтажа) в Техномаркет Бургас
ОТОПЛИТЕЛНА МОЩНОСТ- 15700 BTU =4.6 KW
ОТОПЛИТЕЛНА МОЩНОСТ- 1.9 KW
По принцип ELITE повече ме блазни понеже е инвертор и е по-мощен, пък и поне на хартия харчи по-малко. Но не знам нищо повече за него: дали добре топли спрямо MIDEA, надежден ли е, и въобще ако има нещо по-специфично за него, моля да ме осведомите (пък и за други ще бъде полезно).
За MIDEA-та е изписано доста, но за този модел на ELITE , освен че се споменава 1-2 страници по-назад няма нищо друго. Единствено ми се струва малко съмнителен с тази ниска цена, затова и се обръщам към вещите в занаята или към хора с лични наблюдения за помощ.
Благодаря предварително.
И на мен ми е съмнителен с тази си цена Elite-а - питай JoroM- той май си го взе.
Иначе съм с добри впечатления, от тези, които съм ги виждал...
Спомената Мидеа може да вкарва пресен въздух май.
За харченето на ток не разбирам - май е точно обратно - Елит-а има по-нисък COP...
Абе за Бургас май почти всичко става - топло е! Пък и Екоклима са `градски` ;) - не, че ги препоръчвам, но са алтернатива в този диапазон...
Аз към Екоклима съм се ориентирал, подочул съм че извършват качествени монтажи (ама дали е вярно :undecided:), а съм посочил за източник Техномаркет защото там първо се сетих да търся съответните климатици :)
:Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от Styx
Аз към Екоклима съм се ориентирал, подочул съм че извършват качествени монтажи (ама дали е вярно :undecided:), а съм посочил за източник Техномаркет защото там първо се сетих да търся съответните климатици :)
:Drinks:
Извинявай ама аз точно към Екоклима имам големи ама МНОООООГО ГОЛЕМИ резерви, поне във Варна не съм виждал по некадърен монтаж и сервиз от техния, а след монтажа остава само мръсотия и потоп. Последния случай на който бях свидетел при монтажа на климатик на първи етаж просто бяха забравили да си вземат най обикновенна стълба и се наложи да махат стъклопакета на дограмата, въпреки изричното несъгласие на собственика на апартамента( а за демонтажа и монтажа на стъклопакета взимат отделно пари :2guns:), ами аз по голяма простотия не бях виждал :angry:, не че искам да те отказвам от тях, просто изказвам мнение. А относно Мидея или Елит, аз бих заложил на Мидеята въпреки че е конвенционалка, поне имат JV за компресорите с Тошиба, а инвертора е твърде сложна технология за кучи-марка като Елит. Успех при избора
Цитат:
Първоначално публикувано от alexi_dobrev
Купих го от техномаркет Русе - там се продават без монтажа. Дадоха ни няколко телефона на оторизирани монтажни групи.
Климатика го монтираха и вече недоволствам :
1. Когато си достигне зададената температура, компресора изключва, намаляват оборотите на вътрешното тяло но то не спира напълно а си върти въздуха в стаята. Вярно че оборотите са много ниски, но все пак се чува и духа. По някое време пак се включва компресора и известно време след това се вдигат оборотите на вътрешното тяло.
2. Panasonic Е12 няма индикатор за това на каква мощност работи компресора какъвто например има служебния ми климатик ( стар модел Panasonic )
3. В документацията пише че работи до -5. Как ли ще се държи на -20?
Освен някой доволен бургазлия да сподели фирма с качествен монтаж. Надявам се на безпристратни препоръки. Просто сефте опирам въобще до климатиците като цяло, и въобще не съм наясно кой и как се справя с монтажа, просто искам вичко да е на 6.
@Styx
Без да оспорвам Мидеа или Елит - избрания от теб модел на Мидеа не е с Тошиба, а с Мацушита компресор, което не смятам че го прави по-лош, но нека не твърдим, че всичко на Мидеа е с Тошиба!
Екоклима в Бургас монтират добри, според мен и реагират сравнително навреме. Не мога да нарека техниката им супер, но са алтернатива според мен.
Въобще се чудя, какво може да се очаква за климатик от 500лв?!
- Мидеа-та е добро изпълнение
- Елит-а е инвертор, а JoroM каза, че е с японски Sanyo компресор
- Осаки-те са ти с поддръжка `до задника`
Апропо - за 30 квадрата, може и да не ти достигне мощност при ниски температури - хубавото е, че в Бургас такива почти няма ;)
Echo,
понеже ще ми е първи опит с климатик гледам да не се набутам много, пък и работа да върши, така че един ден като се скапе да знам какво да търся на база предишния, пък тогава да се инвестира евентуално в нещо "истинско". Не да се окаже че съм дал сумати пари, а ефекта не е който съм очаквал.
Все пак това че ELITE е инвертор гаранция ли е че ще харчи по-малко (интересува ме дали това може да се нарече правило при горе-долу еднаква мощност и на двата), дето се вика - днес ELITE утре Mitsubishi :)
ЦИТАТ : Когато си достигне зададената температура, компресора изключва, намаляват оборотите на вътрешното тяло но то не спира напълно а си върти въздуха в стаята. Вярно че оборотите са много ниски, но все пак се чува и духа. По някое време пак се включва компресора и известно време след това се вдигат оборотите на вътрешното тяло. ( Мисла че става вапрос за Панасоник )
И при мен се получава така но марката климатик (инвертор)е друга! Това нормалнолие да продължава да духа (като само варти въздуха -имам леко усештане за студ) и евентуално възможно лие дасе спре? :coolsmiley: