Притежател съм на фотографско ателие, в което се снима почти всеки ден. Досега използувах вентилаторни печки (тип духалки) + газова печка, но поради нарастналия обем на работа и нейната специфичност понякога, нуждата от по-висока от нормалната температура, ме насочи към климатик/ците. Започнах да звъня по фирми и да обикалям по складове и офиси, но за съжаление получавам само оферти, целящи да ми продадат климатиците си, без много аргументи.
Ще се постарая да не задавам тъпи въпроси, за което предварително се извинявам ако се случи.
Данни за помещението:
дължина: 7 метра
ширина: 5,30 метра
височина: 3 метра
обща кубатура: 111,3 м3
прозоречна част: западно изложение по продължение на цялата дължина на помещението (близо 7 метра), двойна дървена дограма, от която се отваря само един прозорец, останалите са запечатани и изолирани с 3 реда листове велпапе по средата (по-скоро светлинна изолация)
други: двойна врата (гледа към коридор); външна (изолирана със самозалепващи ленти-дунапрен),
вътрешна (силиконови уплътнения + четка по дължината на вратата отдолу);
северна и южна стени граничат със съседни помещения (неотопляеми и неизолирани). В помещението
се работи с 21'инчов монитор + компютър + 2-4 киловата импулсно студийно осветление.
Притеснението ми идва от това, че в началото дадох данните си за помещението на око (приблизително 160 кубика) и получих следната оферта:
2 броя 14-ки (рециклирани) инверторни климатика за 1600 лв с включен монтаж, които да се поставят в двата края на помещението
с цел да се подпомагат взаимно.
Но след измерването на помещението, същата фирма, при все това, че кубатурата спадна с близо 50 кубика общо, ми предложи отново същата конфигурация...
Виждам, че тук има доста разбиращи по темата, така че ще съм благодарен да получа
съвети как да процедирам в случая
Благодаря предварително за отделеното внимание.
Лека вечер на всички.