Отговор: Колко ми харчи климатика...?
Голямата грешка в измерването идва от неточното изчисляване на дебита. Големите мощности и копове идват от завишаването му. Без допълнителен въздуховод и анемометър ще е трудно да се сметне. Пробвал съм с микроманометър и тръба на Вентури, но разсейването е огромно и никакво осредняване не решава проблема с грешката на дебита. Зарежете.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Ventsislav Negentsov
През тях дебита пада много - колко зависи от много неща, дали е единичен, двоен, троен, четворен, какви са филтрите, колко прах има и т.н. Вероятно от 2 до 4х по-малко. Освен това климатика засмуква топъл въздух от горната част на стаята, с което делта T е още по-малко.
Е който иска абсолютно точни данни за дебита ще трябва да се бръкне по-дълбоко примерно за едно такова:
DT-619 Thermo Anemometer Vane Wind Speed CFM CMM Air Flow Temperature Meter NEW | eBay
Нямам намерение да се вманиачавам чак толкова и не ща да се нашивам за глупости.
Аз пък съм много доволен от новия ми китайски ватметър за 20 лева. :thumbupБлагодарности на Миланов за линка, който даде.
zxc0, с твоите данни при мен излиза така:
https://s22.postimg.org/tmtuugjz5/Untitled_cr.jpg
Умножаваш резултатите от 4, 8 и 10 ред и получаваш приблизителната отдадена мощност.
08.00ч. В Пловдив е 0 градуса. Събуждам се и усещам леко хладна струя от Fujitsu-to. Зададени 23гр., показва 25гр. в стаята. Консумация 260W. Вдигнах температурата на 26гр., консумацията се вдигна на 310-320W. След минута изписа, че вече е 26гр. в стаята, струята се промени на топла, а консумацията падна на 280W и всичко е наред! Външното мърка като малко коте!:thumbup
При мен в 8.,00ч - t=4C. Машините, по реда в подписа ми, консумират: 1. 195W; 2 .70W; 3. 70W; 4. В бокса
настроени на 23.5С и средна t в помещенията около 22.5С. Отопляема площ 110м2.
Леко встрани, но мисля, че е по темата.
Какъв модел ватмер ползвате? Предполагам нещо като проходен между контакта и щепсела на климито?
Питам, щото съфорумец беше споделил, че ватмерът му внасял някакви смущения в работата на машината. Пък и смятам да купувам ватмер, да е нещо читаво.
Plug-Power-Meters teardown and analysis
<font size="4"><span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Roboto, arial, sans-serif; font-size: 20px;">https://www.youtube.com/watch?v=MeTVCbjFft4
- - - - - - - - - -
И електромерите на енергото са с шунт. Ако такъв ватметър влияе на климатика, то и електромера ще го смущава.
1 Прикачен файл(ове)
06.00ч. В Пловдив е - 2 градуса. Зададени 25гр., поддържа 25гр. Fujitsu-то работи без да изключва на 280-290W.
Моите пък цяла нощ on/off. Само дето средната консумация е повече, отколкото ако работеха на минимум без да изключват. На това не му бях обърнал внимание миналата година при Дайсейкая. Сега като вдигна минимума на 250W за 12часа 3,5kWh. Ако работи на минимум от 250...260W 12часа без да изключва ще изпапка по-малко от 3,5kWh. Хубаво ме съветваха лАни - отвори си прозореца.;)
Finlux 9-ката - 240 вата разход (варира между 220 и 270), температура отвън беше 2 градуса. Стаята е 12 кв.м. тухла с външна и вътрешна изолация и хубава дограма 6 камери.
Finlux 12-ката - 540 вата разход (варира между 500 и 580), пак при 2 градуса отвън. Стаята е 32 кв.м. тухла с вътрешна и външна изолация + термошилд фасаген и 6 камери дограма.
Последна сметка, която платих ток беше 57 лв.
Лятото винаги беше около 40 лв.
Зимата повече от 120 не съм плащал.
Отвън и отвътре изолацийка е мнооого сладка работа. Ха сега кажи, че и съседите наоколо удрят гръб с отоплението:ole
хол, 18 квадрата, на последен етаж от къща, с вътрешна и външна изо на външните стени, цялата плоча под покрива наметната с 10 см. вата. Подът е паркет с мокет. Няма ли ги съседите под мен, при под +5* климата не пада под 300W, обаче подгреят ли ме на цялата квадратура с техните 3 машини :god и при 0* - при мен климата си гасне...
При мен дойде сметката за октомври , с климатиците от подписа без да се спират ,на 23 градуса 24/7.
69лв ,есенните месеци без климатик беше около 50лв
Много съм доволен.
Е то излиза че не са работили :) Сметки се казват за Януари и Февруари ,другите не са интересни :)
Цитат:
Първоначално публикувано от
peshaka
При мен дойде сметката за октомври , с климатиците от подписа без да се спират ,на 23 градуса 24/7.
69лв ,есенните месеци без климатик беше около 50лв
Много съм доволен.
Хе-хе, че то и октомври спада към есенните месеци. :p