Re: Колко ми харчи климатика.......?
Тип постройка:
Жилищен блок, строен през 1985г.
Тип строителство:
ЕПК
Степен и качество на изолация:
По проект, няма допълнителна изолация
Етаж: 3 от 8 етажа
Изложение: югоизток
Площ: 65 кв.м
брой стай, и степен на климатизация
3 стаи - 2 с климатици
Дограма: Пет камерна ПВС Rehau с К-Стъкло-площ заемаща почти 1/3 от стените.
Вид климатик: Инвертори 2 броя, Тошиба - 9ки - RAS 2256 D Invertor
Други ел. уреди големи консуматори на енергия:
готварска печка и пералня, готви се и се пере всеки ден; комбиниран хладилник с един компресор; телевизор; аудио уредба; Бойлер
Поддържан диапазон на температура:
в едната стая се поддържа 21* при постоянно работещ климатик, в другата все още не работи
Населено място
Пазарджик
Сметка за ел. енергия
все още не съм платил нова сметка с работещ климатик, но при засичане на електромера изчислих разход за един включен климатик 30-35 лв. месечно, сметката за ноември ми бе 57 лв.
Особености: Апартамента не е вътрешен, без топлоизолация, едната стая която с отоплявам за сега с климатика е югоизток без пряко слънчево греене и с 10-12 кв.м външна стена -панел
Тип постройка: Жилищен блок
Тип строителство: Тухла
Степен и качество на изолация: Цялостна (вътрешна на 4-те стени + тавана)
Етаж: 4
Изложение: Източно
Площ: 15 квадрата (спалня)
Дограма: Aлуминиева с термо мост
Приблизителна площ: Трикрилен прозорец + Врата към терасата, общо около 3.3-3.5 кв. метра
Вид климатик: 1 бр. HITACHI - E10H2, работещ 24/7
СОР: 4,42
Други ел. уреди: Бойлер, който се включва за по 1 час на ден, компютър + 21" CRT монитор(работи 10-12часа на ден), Хладилник, Eнергоспестяващи лампи
Поддържан диапазон на температура: 22-24 градуса
Според термометър поставен на около 1,5 м височина: 22-24 градуса
Населено място: Бяла Слатина
Сметка за ел. енергия: 58.68лв. за ноември
Готварска печка, кафе машина, микровълнова - се ползват само при нужда...
Ние монтирахме електромер за 24 часа на климатика!
Външната температура тези нощи е минусова- не знам точно колко е било сигурно -3, -4, през деня е +1 - +4
Стаята е 20 м2 с вътрешна изолация и дограма, зададената температура беше 23 градуса без да е спиран естествено, и за 24 часа климатика изгори точно 8,4 Kw, което прави 350 W на час.
Това прави 252 Kw на месец (168 Kw дневна и 84 Kw нощна оттук вече всеки може да сметне по тарифите на енергото)
p.s. При зададени 23 градуса климатика прави точно 23 в другия край на стаята.
Климатика е Fujitsu ASYA 09LCC :ole :yahoo:
Здравейте хора,искам да споделя с вас моето наблюдение относно разхода на моята клима Hisense 12 invertor.Днес го включих към самостоятелен електромер и останах изумен. При външна темп. 0гр. в стаята 16гр./20кв.м.с пвц без изолация/му зададох 25гр. и за 3 часа изразходи 1,5Кw сиреч по 500вата на час
Тип постройка:
Къща
Тип строителство:
Тухла
Няма изолация
Етаж:
Таван (мансарда)
Площ:
130кв/м
Брой стай, и степен на климатизация:
5 стаи от които само 2 са обитаеми!
Дограма:
VELUX покривни прозорци
Вид климатик:
Инвертор FUJITSU ASYA 12LCC с който отоплявам 2 стаи с обща площ 30кв/м Работи денонощно
Kомпютър работещ денонощно; телевизор; малка печка с реотани в банята (по 2ч. на ден макс)
Климатика работи денонощно на 24*С В стаите температурата варира 21-23*С
Населено място
София
Сметка за ел. енергия
67.00лв. за ноември 2007год. :yahoo:
На петия час кунсомацията падна на 420вата
Тип постройка:
Апартамент
Тип строителство:
Тухла
Добра
Етаж:
5ти
Площ:
73м2
Брой стай, и степен на климатизация:
2, 5см стиреопор
Дограма:
Саламандър, 3 камерна, 2ен стъклопакет 18мм, големи прозорци с врати
Вид климатик:
Panasonic E12DKE (от турските със сменен компресор, той си беше на 6 и преди да го сменят, но монтажниците ме посъветваха да го сменят)
Panasonic E9DKE
Kомпютър работещ денонощно; телевизор; печка с фурна; пералня, бойлер (топла вода и тец няма в блока)
Е9ДКЕ работи денонощно на 20*С и в стаята температурата варира 22-24*С
Е12ДКЕ работи денонощно на 19*С и в стаята температурата варира 20-22*С
Населено място
София
Сметка за ел. енергия
88.88лв. за периода 13.11.07 - 13.12.07
А, и от 01.12.07 гледаме бебе, което предполага друг режим на работа на бойлера, пералнята и климатиците.
Жена ми по цял ден е вкъщи и готви доста.
Реших да споделя малко по различна информация за разхода на моя фиджусу 12 инвертер. Като гледам повечето живеете в апартаменти което е май от огромно значение за по малкия разход на климите ви :( аз в къщата с поставен електромер на климатика установих, че докато температурите бяха около 0 -та климатика се държеше 10-11 кв на 24 часа. Сега когато температурата станаха по ниски (нощно време -11 през деня едвам -2) разхода на фуджо отиде над 17 кв на 24 часа, като се ограничавам на 21гр нощно време и през деня, а само вечер за по 6-7 часа на 24 градуса. Абе почвам да ви завиждам на апартаментите май :)
gogo100 преди живеех в къща с по-малка площ от сегашният ми апартамент. Плащах сметки по 120 лева за ток, обаче когато се топлих с ел. радиатори плащах по 250 лева.. В момента живея в кооперация построена по-последната дума на строителната мисъл и най-високата ми сметка беше 70 лева. Разликата е огромна, нарочно в спалнята където в момента спя сам не пускам климатика и макар, че днес в Пловдив температурата не е минала 0* а в момента даже е -5* термометъра показва 18,5* в стаята. Обаче двора, асмата и градинките с цветя струват много повече от шибаният ток. Така, че не съжалявай.
Сега, когато темп. спаднаха до под-10 гр. мога да споделя консумацията на климатика ми как варира в диапазона +4до -10 гр.Та при +4,+5 гр. харчи ок.300вата при -4,-5 около 400-450 вата, при -10 е около 600-650 вата.настроен е на 19 гр. и поддържа 19-20 гр. в помещение от 40 куб.м./Дайкин F253TX -втора употр./Трябва ли да съм доволен или може и да е доста по-добре с някоя съвременна машина, и с колко по-голяма икономия мога да постигна с нов скъп модел.Знам, че всичко е много условно, но моля някой от разбиращите да каже нещо по въпроса.
Цитат:
Първоначално публикувано от edi1
От това по-добре, здраве му кажи.Най-много някой от хиперинверторите на МИЦУБИШИ да има същата консумация.
Edi, думите ти са балсам за ушите ми, дано издържи машинката още някоя и друга година.Ползвам го втора зима не ми е създавал никакви проблеми, а климатикът е на повече от 10-12 год може и по-стар да е ,не знам.Използвам случая да помоля Blue ако има възможност и желание да провери коя година е моделът на Дайкин F253TX /това е на вътр.тяло/ на външното пише RA253X.
За сравнение:
Моето Хитачи Е10Н2 снощи от 21:00 до 09:00 сутринта е изразходило 7 киловата...
Сутринта към 06:00 вън температурата беше -7 градуса.
Пада се 7/12=0.583333 киловата средно на час. Зададени 22 и в стаята 22... значи си добре с твоя климатик.
kantona с риск да те разстроя, но ще ти кажа , че модела е произвеждан от 1991 до 1993 година.
Цитат:
Първоначално публикувано от edi1
От това по-добре, здраве му кажи.Най-много някой от хиперинверторите на МИЦУБИШИ да има същата консумация.
Скъпите инвертори (1500-1900лв) горят толкова (съдя по моите клими) . Хиперинверторите са малко по-икономични. Все пак е впечатляващо 14-15 годишен климатик да е толкова икономичен. Дали и новите Дайкини, Мицубишита, Фуджита ще изкарат толкова годинки ?
Прав си донякъде muchoto.На МИЦУБИШИ хиперите 20 ZFX-S на отопление го дават 0,44 КВ, а на 25-цата - 0,59 КВ.