Re:Колко ми харчи климатика.......?
Toshiba-та RAS-2217D-W от септември 2008 г.Ямбол ,къща ,дневна 48 м3.На отделен електромер.Лев и 65 на ден(около 50 на месец)средно. От ноември не е изключван.25 гр. през деня,вечер на икономичен режим 20-22.По големите студове(-18-20гр.) поддържаше 22-23гр. На 2-3часа размразяваше за 4-5мин.Доставка и монтаж Термо-клима(не съм доволен от мотажа).От форума стана ясно,че избора ми не е добър,но като се има предвид глобалното затопляне.... :ole
Много ме съмнява това, което казваш. Имаме задание: къща и помещение 48 m3, които са вероятно 19 m2, на което с климатик осигуряваш по 46 W на кубичен метър за отопление. И казваш, че при -18 градуса нямаш проблеми да поддържаш 23 °С.
Това е възможно само ако в друга съседна стая има работеща печка на дърва.
Наистина на долния етаж под тази стая има,но тогава(-18-20)там нямаше никой(от нова година та докато се стопли февруари),а за климатика е ясно,че е на ръба при такива ниски температури.Надявам се лятото да мяма проблеми....
Няма да имаш проблем лятото! Всъщност като смятам, излиза, че ти е правил по 10 kWh на ден, което дава средна консумация от 416 W. Номиналът при отопление на модела е 380 W +10-20 W за трафа и излиза, че ти е работил на или малко над номинал. Евала на климатичето и със здраве да си го ползваш. Външното стана ли шумно при ниските температури? Все пак е доста олекотена версия :) Но се убеждавам, че дори техните най-слаби модели са доста по-добри от европейските среден+ клас.
Понеже много се говори спори...а си говорим колко ми харчи климатика...и никой нищо съществено не казва...конкретно да споделя че от началото на октомври до края на февруари .......моите климатици са ми навъртели 170 лв ток....те са една седмичка конвенционалка с коп около 3.5 и един инвертор 9-ка с коп около пак тоя...в една гарсониера на последен етаж външна без изолации и дограми.Държа температури 21,22,23,24...когато колкото искам да кажа,че става въпрос за София и че имам съседи скрънзи.. а да енергото отдавана ме мери с електронен електромер...е със сигурност съм и избиващ комплекси,защото не е възможно с такива климатици да имам такива сметки за разлика от рамбовците с рамбовските климатици,които противно на очакванията имат и рамбовски сметки...но е факт,който мен ме прави щастлив....и въобще не ми пука . :ole
Mod.edit avenger Хайде по-полека с квалификациите!
Редно да дадеш още информация:
колко време поддържаш тези температури 21-24 градуса? 2 часа на денонощие докато си легнеш и завиеш с юргана или денонощно?
колко е сметката на 2-3-те духалки, закачени към друг електромер/.
как точно крадеш тока?
или ако просто лъжеш си признай защото така или иначе не ти вярва никой. Или пък недей, на нас също "изобщо не ни пука".
Климатиците работят нон стоп...вечер са на 18 градуса...и през по-голямата част от работните дни на 18....да кажа и че модератора е неграмотен или поне не е чел достатъчно книжки...квалификации по отношение на себе си мога да правя колкото и когато си искам....нямам никакво намерение да давам обяснения...ясно ми беше, че още когато го писах ще има точно такава реакция...сега ще изскочат още няколко индивида с клими за по 5000лв да обясняват, че е невъзможно, щото техните копове са 10...много са чели...много са видели...много климатици са монтирали...и т.н. грешка сега видях ...сумата е 190 лв...дано тези 20лв в повече внесат успокоене... :)
Ако това е сметката само за климатиците, не виждам нещо невъзможно. Кво толкова.
Цитат:
Първоначално публикувано от ssilent
климатиците работят нон стоп...вечер са на 18градуса...и през по-голямата част от работните дни на 18....да кажа и че модератора е неграмотен или поне не е чел достатъчно книжки...квалификации по отношение на себе си мога да правя колкото и когато си искам....нямам никакво наммерени да давам обяснения...ясно ми беше че още когато го писах ще има точно такава реакция...сега ще изкочат още няколко индивида с клими за по 5000лв да обесняват че е невъзможно щото техните копове са 10...много са чели...много са видяли...много климатици са монтирали...и т.н. грешка сега видях ...сумата е 190лв...дано тези 20лв в повече внесат успокоене... :)
Значи пак се оказа, че не са компютри, а компоти.
Нищо нереално, след като горе-долу 50% от времето са били на 18°. Всеки градус нагоре си вдига консумацията. За моя съм го сметнал, че приблизително 1° нагоре я вдига с около 40-50 Wh или около 4-5 лв на месец.
тази сметка е само за климатици...
Цитат:
Първоначално публикувано от ssilent
Климатиците работят нон стоп...вечер са на 18 градуса...и през по-голямата част от работните дни на 18....да кажа и че модератора е неграмотен или поне не е чел достатъчно книжки...квалификации по отношение на себе си мога да правя колкото и когато си искам....нямам никакво намерение да давам обяснения...ясно ми беше, че още когато го писах ще има точно такава реакция...сега ще изскочат още няколко индивида с клими за по 5000лв да обясняват, че е невъзможно, щото техните копове са 10...много са чели...много са видели...много климатици са монтирали...и т.н. грешка сега видях ...сумата е 190 лв...дано тези 20лв в повече внесат успокоене... :)
Индивид N 1 се явява! :yahoo:
Докладвам:
- 4 инвертора, 1 - среден клас, 3 - висок; КОП около и над 4,5
- Задание през деня - 20-21; 18-23ч. - 23-25; през нощта - 19-21
- Сметка за ток за периода 1.11.2008 - 31.01.2009 - 670лв. Макар че не е редно, условно я разделяме на 3
Подробност:
- освен гореописаните клими по 10000лв /не по 5/ :)), има 2 бойлера с обща мощност 6кВт - не се спират
- кухненски и пр.уреди и всякакви консуматори нормални за домакинството
- компове, телевизори и т.н. въобще не ги включвам в сметката за инсталираната мощност
- осветлението също не включвам, независимо, че е доста
Чел съм...видял съм...може и да поназнайвам нещо, а дали съм монтирал клими и колко са, не е предмет на разговора. :Drinks:
П.П.
Май вярно са компоти... :016:
Привет, относно минималната консумация някой може ли да ми каже за модел който да дърпа по-малко от 300W? Става въпрос за помещение 14м2, с PVC и външна изолация, в другата стая 15м2 имам FUJI 09LCC, което не съм го видял да дърпа по-малко от 330W след което гаси компресора, фучи фреон и пукат пластмаси след 5-10мин пак се включва и т. н. В книжката пише мин. консумация при отопление 250W ама нещо не ги виждам. Какви са впечатленията за MHI? там има обявена мин. консумация 90W, 150 да стига пак ще е добре, да работи като инвертор а не само да включва и изключва
Дотук се установи, че САНИО-то има ниска консумация, също и ТОШИБА-та/SAVP/.Сложи си 10SAVP на това помещение.Моя е в 15-16 квадрата здраво изолирано помещение и работи прекрасно с ниска консумация.
Тези 90 Вт са химера.Виж темата :
MHI SRK-ZGX серия - начин на работа