Re:Колко ми харчи климатика...?
Цитат:
Първоначално публикувано от InternetZombie
До 35-40 лв. мога да се съглася, но чак пък 20 лв. да изгори на месец - не вярвам!
Вярваш - не вярваш... това е положението. Над 20лв. на месец, смятам за висок разход, макар че някои от машините ми го правят при ниски температури. Те обаче са в помещения с големи топлозагуби .
Тези, които работят при нормални условия ми харчат по 18-22лв. А най-привилегированите по около 18лв.
Зомби, не се излагай, виж аз колко плащам с 3 клими, ТУК съм постнал сметките и съм споменал къде и какво топля :RTFM:, има схема и на апартамента ми ... Машина среден и по-висок клас /японец, нямам поглед върху други / гори около 20 лв. /по-малко дори/ за месец, когато няма екстремни Т от рода на -15, -20... Това е истината :Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Вярваш - не вярваш... това е положението. Над 20лв. на месец, смятам за висок разход, макар че някои от машините ми го правят при ниски температури. Те обаче са в помещения с големи топлозагуби .
Тези, които работят при нормални условия ми харчат по 18-22лв. А най-привилегированите по около 18лв.
Може и въобще нищо да не ти изгорят, ако не ги пускаш!
Абе хептен на серсеми ни правите! 20лв.,18 лв... може да има и такива, на които крушките за осветление им харчат повече ток от готварските печки!
Брат, ако ще зимните дни да не падат под +7 и да си с яка изолация и дограма, пак ще ти изгори повече от 20 лв.
Аз казах вече - климатик, който да гори 20 лв. ток в нашите зимни условия още японците - НЕ СА ИЗМИСЛИЛИ...а вие може да напишите, че машината ви гори и 50 ст. на ден.
Ами проблема си е твой, като не вярваш.Въпроса не е да отричаш тотално, а малко да се замислиш на тема топлозагуби и добри машини.При мен машините са настроени на 20-22 градуса и си е точно толкова, и ми е топло, защото имам ниски загуби.Ти ако имаш големи топлозагуби и на 26 да ги сложиш, пак ще ти е студено дори и да стигнеш до 22 градуса температура.Усещането за топлина в двата случая е коренно различно.Явно нямаш представа какво означава свястна изолация на сграда.
Цитат:
Абе хептен на серсеми ни правите! 20лв.,18 лв... може да има и такива, на които крушките за осветление им харчат повече ток от готварските печки!
Честно да ти кажа, смених си в къщата крушките с енерго-спестяващи, когато направих сметка, че осветлението ми излиза по-скъпо от отоплението. Вероятно и от готвенето, че се специализирам с микровълновата и разни вкусотийки на скара. :Drinks:
Цитат:
Може и въобще нищо да не ти изгорят, ако не ги пускаш!
Брат, ако ще зимните дни да не падат под +7 и да си с яка изолация и дограма, пак ще ти изгори повече от 20 лв.
Аз казах вече - климатик, който да гори 20 лв. ток в нашите зимни условия още японците - НЕ СА ИЗМИСЛИЛИ...а вие може да напишите, че машината ви гори и 50 ст. на ден.
Погледни и таз тема и ако мислиш, че е измама си е твое мнение
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,35354.440.html
за 24дена и 17часа е изразходвал 2833 йени - 1KWh=22JPY а това е 128kw x 14ст. =17.92лв. и то в най-големите студове.
Я да видим: 4 kW на ден / 24 часа = 0.166 kW/час x COP 5(дано не ви е малко) = 0.833 kW/часа достатъчни за отопление.
Ако на мен ми бяха достатъчни под 900 W на тези цени на EON, климатик нямаше да си купя никога.
При добре изолирано помещение, загубите са около и по-ниски от посочените 800-900 вата.Освен това става дума за средни загуби за продължителен период.
Цитат:
Честно да ти кажа, смених си в къщата крушките с енерго-спестяващи, когато направих сметка, че осветлението ми излиза по-скъпо от отоплението. Вероятно и от готвенето, че се специализирам с микровълновата и разни вкусотийки на скара. :Drinks:
И аз от доста време да ти кажа сериозно мисля да сложа от тези енергоспестяващите крушлета, и ще го направя, белким падне малко тока...дори и с 10 лв. да е! Иначе за сведение на всички поддържам 23 градуса от края на месец октомври и въобще не го спирам!За топлозагубите мога да се съглася, понеже наистина на 1 -вия ет. е ужасно студено и трябва повечко - :Drinks:
Ако скептиците, бъдат така добри, да погледнат в темата за Real Time - разхода, ще забележат, че цитираните данни варират между 0.160 и 0.250 kwh /в зависимост от машините, външната температура и спецификата на помещенията/. Цифром и словом - между 17 и 27 лева.
Kasap, не оспорвам разхода, а смисъла на инвестицията.
Но/би/-Уан, не те разбирам нещо на последък... Каква е алтернативата? Месечния разхода на 3 климатика се равнява на цената на кубик дърва. И крадени да са, пак не ми излиза сметката.
Цитат:
Но/би/-Уан, не те разбирам нещо на последък... Каква е алтернативата? Месечния разхода на 3 климатика се равнява на цената на кубик дърва. И крадени да са, пак не ми излиза сметката.
Хаха, и аз не мога да хвана идеята :)) (май нещо сме пропуснали) може да е излезнала някоя нова НАНО технология за икономическо ефективно отопление :))
Ами цената на 3-те климатика, при толкова ниски загуби, би се избила спрямо конвенционалния ток за твърде дълъг период.
Аз не бих инвестирал в климатици при толкова добра изолация- лично мнение.
Цитат:
Първоначално публикувано от no one
Ами цената на 3-те климатика, при толкова ниски загуби, би се избила спрямо конвенционалния ток за твърде дълъг период.
Аз не бих инвестирал в климатици при толкова добра изолация- лично мнение.
Ами съгласен съм с теб, но дай конкретно предложение!!!