Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
климатикът беше закачен към трафа. Електромерът е двойно тарифен, но не е от EVN. Един познат каза, че 1 оборот = 1 ват. Днес направих и друг експеримент. Оставих да работи само климатикът Sanyo SAP EX 28T който вече е влязъл в инверторен режим на охлаждане. 1 оборот на електромера го направи за 24 сек. Вие сметнете какъв е разхода.
150 вата на час-фантастично
SANYO SAP-EX28T - качественият климатик се отблагодарява! Браво, dimtar.
Цитат:
Първоначално публикувано от dimtar
климатикът беше закачен към трафа. Електромерът е двойно тарифен, но не е от EVN. Един познат каза, че 1 оборот = 1 ват. Днес направих и друг експеримент. Оставих да работи само климатикът Sanyo SAP EX 28T който вече е влязъл в инверторен режим на охлаждане. 1 оборот на електромера го направи за 24 сек. Вие сметнете какъв е разхода.
Чудя се защо трябва да гадаеш,като имаш цифри на електромера.Просто засечи цифрите за 1 час и готово.
не мога да оставя например хладилника или телевизора да не работят за 1 час. Жената ме е изхвърлила заедно с климатика :-memnon
Цитат:
Първоначално публикувано от dimtar
не мога да оставя например хладилника или телевизора да не работят за 1 час. Жената ме е изхвърлила заедно с климатика :-memnon
Тогава около диска на електромера има написана константата му.Например 600 оборота за 1 киловат за час.Засичаш оборотите за определено време и изчисляваш.
истината е следната - колкото е по -натоварен климатика,толкова са по-малки относителните загуби в трафа и обратно - колкото по малко консумира климата,толкова е по-голям делът на загубите в трафа.И въпреки всичко те не могат да бъдат съизмерими с тези на климата !А когато не се използва е най-добре да е изключен от щепсела,иначе остават загубите на п.х. на трафа,които макар и минимални съществуват :)
dan66, като погледнах електромера си прав. 600 оборота =1кwh Приблизително излиза 250 вата на час.
с две думи какво излиза,че трафа съвсем не сваля 0,5 от КОП-а ? нали така,щото това са си 500 вата все пак .
ми някой беше описал,че ако КОП-а е 5,7 ,трябва да махнем 0,5 и тогава ще стане 5,2 едва-ли не ?
Цитат:
Първоначално публикувано от paich_pg
с две думи какво излиза,че трафа съвсем не сваля 0,5 от КОП-а ?
Така както dimtar ги е измерил загубите да не излезе и повече.2 лв месечно са му загубите на празен ход на трансформатора + още поне 3 лв загуби при натоварен климатик= 5лв месечно .При една средна сметка за климатика от 35лв. месечно излиза че загубите в трансформатора са към 14%.Много зависи дали трафа е добре направен или е гаражно изпълнение.
Тая тема май се е превърнала на чат. Моля ви пишете по същество, за останалото си има ICQ, PM и чат на форума.
Ето тук: http://forum.setcom.bg/index.php/topic,28635.0.html може да се прочете как става.
Помещение от 16 кв.метра,1 етаж : Фризюрски салон-със 1 външна стена а изложението е северно Слънце не вижда изобщо.. дограмата е тип пистолет -дървена. През зимата е доста студено. Нуждая се от помощ при избор на климатик или инвертор?? Спрял съм се на МИДЕЯ msf6 12ar или msg 12 hri ? А дали може и девятка от мидеите че понеже няма да работи нон стоп!
Здравейте,
вече съвсем се омотах от тая пуста климатична тема :-memnon 1000 марки коя от коя по-качествени ....
Моля ви за съвет какво да си купя/монтирам за хол с бокс, към 40кв.м., с една малка външна стена , за които искам най-вече следното:
- студ. минимум 5 киловата
- максимален комфорт /затова търся умен инвертор/
- чист въздух, готин филтър, да пречиства въздуха, че да е доволна и жената
- добра инвестиция /високи COP/EER/
Сега съм с обикновено НЕО 12-ка, която що-годе смогва на студ през лятото. Но искам нещо качествено angel . А, понеже има климатик монтиран, много ми се ще новия да кацне на мястото на стария и да не се налага да си бастисам половината балкон за външно тяло - гоня размерът му да е около W800 x H 550 x D300. И ето какво понаучих за фирмите:
- Toshiba - първо си бях харесал Тошиба, ама RAV-SP562, щото е по-яка. После си 'аресах заради филтрите RAS-16SAVP Daiseikai, само че като най-голям модел има най-ниски COP/EER и ме хваща яд да я гледам. Един колега има и казва, че не са много тихи ..... Преди дни набелязах RAS-406GDR, само че никъде не мога да видя инфо за него /освен, че е 3.5 лева .... :081:/ - най-вече и размер гоня
- Fujitsu - тук наоколо прочетох доста хубави неща за тях. Харесах модел 18-ка, който ми пасва по размер и има цели 5.7kW студ ..... Не разбрах колко е евтин, на филтрите обаче държа. COP/EER са близки до RAS-16SAVP, само дето е по-як.
- Mitsubishi - всички :)) били казвали, че тия били номер едно. Да ама аз модел като за мен не харесах. В смисъл добър инвертор с готини филтри, >5квата студ и външно до 800/550/300 ..... Има ли подходящ модел за мен и кой е той не знам
- Daikin - също супер, но пак не харесах модел за мен. Май в БГ повече по офиси ги слагат ....
- Sanyo, Sharp и др. - уж добри модели, но не знам много за тях. Sanyo май имаха подходящ на мощност от ония шарените .....
- Panasonic - някъде накой ги похвали, че били много надеждни ????
- Hitachi - доста се харчат, гледам не работят зле, но на първо четене май COP/EER не са супер.
- разни други .....
- а за всички фирми по разни чужди сайтове виждам някакви супер-яки модели с високи COP/EER, дето тук май ги няма никакви ...... от което също много яд ме хваща :081:
Вече толкова информация погълнах, че съвсем се побърках. Може ли да помогнете малко?