roumen68 в момента влажността на въздуха в Пловдив е 91% а температурата е -12* и съвсем видимо по питата се трупа скреж.
Преглед за печат
roumen68 в момента влажността на въздуха в Пловдив е 91% а температурата е -12* и съвсем видимо по питата се трупа скреж.
Това е наистина странно! Тук, в Добрич също в момента е -9С, питата е черна и ме е яд когато започне безсмисленото саморазмразяване.Цитат:
Първоначално публикувано от blue1
В момента нямам влагомер, преди имах и знам че при такива ниски температури въздухът става доста сух. Просто наличната влага във въздуха кондензира под формата на скреж и пада на земята, така се изсушава въздуха.
Sharp-ове 24-ки с дистанционни на езика на древните от Stargate SG-1 :) - Пловдив - два броя на 100кв помещение - не знам каква е температурата, но сме по тениски.
Обаче съм приготвил две газови с пълни бутилки, че ако дойде този час на истината: Климите въобще няма да се държат добре...
Ако температурите навън се задържат за няколко денонощия под минус 15 градуса, режимът на ток в страната е неизбежен. За ужас на всички метеоролозите съобщиха, че кучешкият студ ще продължи поне до неделя.
В мразовитите дни потреблението се задържа на високи нива. В 16 часа вчера, за да свети и да се грее, държавата е изгорила тока от 5934 мвт мощности, съобщи Иван Айолов, шеф на "Електроенергийния системен оператор". Това е нормално при зимни условия. За вечерните часове бяха натоварени близо 6600 мвт от енергийната система на страната. Печенето на новогодишната баница и пържолите са изгорили тока от 6860 мвт мощности. Това е своеобразен рекорд, макар да е под нивата от Коледа - близо 7 хил. мвт, обясни Айолов. По думите му в момента енергийната система на страната е на ръба. Ако обаче някъде има авария, системата няма да издържи.
roumen68,
На теория е така...ама на практиката понякога показва друго нещо... :yikes
Убеди се сам и погледни тези три заскрежени климатика снимани от мен преди малко при температура -10.
http://store.picbg.net/u/10618/8175/75911.jpg
http://store.picbg.net/u/10618/8175/75909.jpg
http://store.picbg.net/u/10618/8175/75910.jpg
Като марки са Панасоник, Санг и третият не можах да го прочета добре.
Слагайте кожусите на климите братя!!! :yikes
Ето какво прочетих току-що:
"Рекордно ниски температури бяха отчетени днес в няколко града на Централна Северна България, съобщиха за БГНЕС от плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, предаде кореспондентът на БГНЕС в Плевен.
Температурните рекорди са в Севлиево – минус 31,6 и Кнежа – 27, където през 1993 г. живакът е спрял на минус 26,5 градуса. В Ловеч също е отчетена рекордно ниска за 5 януари температура – минус 19,5. Това е със седем десети градуса по-ниско от стария температурен рекорд от 1993 г. Във Велико Търново температурите днес отново са рекордно ниски. Отчетени са минус 20,2 градуса. Старият рекорд е през 1993 – минус 19 градуса. Въпреки липсата на температурен рекорд днес в Плевен е също много студено – минус 15 градуса. Плевенските метеоролози прогнозират ниски температури и през нощта, но утре предвиждат значително затопляне. Максималните температури утре в Централна Северна България се очаква да се доближат до нулата. /БГНЕС "
:taz
Kojcho, най-вероятно тези климатици са хванали "снежната премяна" преди да паднат сериозно температурите. Тогава и моят клим се заскрежаваше, но не и до такава степен. Предполагам че собствениците им са ги издували на макс за час-два и после са ги изключвали. Познавам такива хора, които правят точно така и не им идва на акъла просто да намалят температурата вместо да го изключват и да дадат шанс на климатика да се саморазмрази :)
Както написах - при мен откакто хвана големият студ, климатика си работи нон стоп на 24С, питата му е черна и при напъните за саморазмразяване нищо не капе.
roumen68,
Сигурно си прав. И на моят Панасоник питата му сега е суха...но въпреки това се включва на размразяване.... :081:
Но нищо не тече!!
Мидеата на баща ми е бетон..,...за сега. :))...За Уруру -сарарата,ще кажа само ,че това животно надмина очакванията ми.28-ца. Отдава 3,6 киловата номинални по коталог за отопление,5 киловата максимални.Понеже имаме котка и освен, че трябва да топли нощем 29 квадрата помещение което има 12 линейни метра външни неизолирани стени от които 8,5 кв.м. ПВЦ с обикновен стъклопакет,трябва да се справя и със капризите на домашния ни любимец.През ноща отварям вратата към коридора и оставям процеп около 10 см. фиксиран с табуретка ,за да може писаната да си ходи до тоалетната и да се разхожда без да ни драска по-вратата за да я отваряме.Коридора е голям ,окло 8 кв. и температурата там е 15-16 градуса.В съседната неотопляема стая 13 градуса. На климатика нощем му задавам +20 и средна степен на вентилатора. Температурата в помещението на един метър височина в най-отдалечните от климатика места 19 градуса,при затворена към коридора врата... :)...а като стоиш до външното тяло на климатика от него не чуваш ни дума ,ни вопъл, ни стон. :bravoТова мерно днес 8-9 часа сутринта при минус 13-15 градуса навън, в София. :ole...Изкефи ме как размразява ,но тва ще го споделя в съответната тема.И сега е момента да отбележа какво пише в инструкцията за ползване на климатика.С намаляване на температурата навън ,мощтноста на вашия климатик намалява.Когато усетите ,че не ви стопля достатъчно ,ние ви препоръчваме да използвате паралелно с него друг отоплителен уред.....щом от Дайкин го казват ,значи не е срамно при минус 20 да вадим духалките на помощ. :ole :))
Fujitsu ASYA12LCC
Сутринта го спрях! Пълен провал! При зададени 20 през нощта сутринта беше 14 в стаята и повече от 18 не откъсва колкото и да му задавам. И при това мерени в струята му на 4 м. от него. Като спре да размразява пада на 16. Стая 55 кубика. Стая, не плевня. Стандартна панелна като хиляди други. Вярно, че вън беше -19.
Добре, че има дръвца :051:
Luka, при -19C този климатик се е справял чудесно даже! :))
От собствен опит знам че под -15С да държиш климатик включен е напълно безсмислено занимание. Компресорът му почти не спира да работи, а ти вкарва леко позатоплен въздух. Една духалка в такива случаи е многократно по-ефективна. За минути ще ти вдигне температурата така както климатика не е успявал в продължение на много часове.
P.S. Грешно се изразих - при t под -15C климатика да не се изключва, а да му се намали температурата и да се ползва друго отопление.
Може вече да е споменаван из форума трика как се размразява силно обледененено външно тяло: климатика се включва на режим ОХЛАЖДАНЕ, като към вътрешното тяло се насочва горещата струя от духалка или мощен сешоар. Това е за да се излъже сензора, че в стаята темпеартурата е висока и да почне да охлажда. А почне ли да охлажда - отвън добре ще се размрази.
гр. Г. Оряховица. Нощем: -21C, през деня -16C.
Китайски Панасоник PW12DKE.
Външно тяло: чиста пита, с малко лед на дъното. Поливам дънцето сутрин с шише топла вода, за да не се запуши отвора на щуцера. Иначе има и дупки по краищата, които не са замръзнали. Това ме довежда на мисълта, че има лед само по средата на дъното.
Вътре: при -16гр. през деня, на ниска степен на вентилатора струята е 41гр. Помагам му с духалка да поддържа температура от 22гр. в хол без изолация и със стара дограма гъзовейка.
Спрях го когато отвън стана -20гр. защото нямаше смисъл да се мъчи :)
Конвенционален Шарп 9 - Тайланд - 2003г. При -14-15 С навън и при зададени 20гр. с вентилатор на мах. си ги подържа без проблеми, няма обледяване на външно тяло, а по книжка му дават да работи до -10С. Единственият му недостътък е че е шумен, пука пласмасата и е шумна турбината и не е практичен за спалня.
Luka,явно при теб има някакъв проблем може би при монтажа .Миналата вечер моя Фуджи дванайска при -18 гр спокойно си поддържа 22,23 гр в стая 18,5 кв.м и то при половин мощност/3 ампера или 650 вата/ измерена с амперклеща.Цитат:
Първоначално публикувано от luka
При мен в момента са пуснати 4 броя 9-ки и 2 броя 21-ци Панасоници инвертори /Малайзия/, много добре работят и на студа, нямат проблеми. Единствено 21-ците се размразяват доста повече ....и то без да има особена нужда, в София не е много влажно. Температурата в стаите е колкото е зададената, засега всичко е екстра.
Онзи ден доста ме засърбяха пръстите , да пробвам на -16 през ношта, да пусна още една 9-ка да видя как ще потегли на тая температура, но ми дожаля за компресора, а сега ме е яд че не пробвах , защото май тази зима няма да падне пак толкова ниско температурата.
Предишният рекорд беше успешен старт на -13, за което airclima ме охрачи че се гавря с машините
ETA- 12ka и GALANZ 12-ka ....през ноща в Повдив беше -17 ....и двата си работиха без проблем и при зададени 24 поддържаха 22.
Galanz-a когато размразява размразява за по 10 мин- нагнетява газ, вътрешното тяло става цялото бяло от скреж и на 10 мин. изпуска газта и се чува едно изфучаване ..това е :-) . ETA-ta не я чувам кога размразява...размразява тихо и не ми е направило впечатление кога е .
ДА ЖИВЕЯТ КИТАЙЦИТЕ !!! :ole :god :god :god