Re:Колко ми харчи климатика - Real Time
Kasap- какъв ти е трафа и на коя фирма знаеш ли?
Аз, съм мерил с много хубав уред със светлинна нишка който е до 300 вата макс и замерих 12,5 вата два трафа и един 15 вата заедно с климатика де.
9,1 е много добре ако е реално ааааа 15А са трафовете които мерих.
Нямам идея какъв е трафа. Климката, на която меря е с 1kW максимална консумация. А засега резултатите са брутални. Външна 11*, вътрешна 21*. 3 часа работа при първоначална 17* вътре - 0,47 kW/h на обща стойност 0.05 лв. Словом - ПЕТ СТОТИНКИ.
Ще съм ти благодарен ако засечеш колко минимум конусмира стабилно не за кратко.
Това с минималните ми е болна тема:)) и скъпо ми легна:))
Гадината се стабилизира около 140w, след което предпочита да вдигне с 1* зададената /минималната за този модел е 120w/ , вместо да мине в он/оф. Като види, че няма къде да бяга, започва да включва/изключва - 180/30W. Надявам се да дам полезна информация в големите студове, че моите машини не са като на Деиан - в тропиците. :))
Благодаря за сега:)) наистина като стане студено тогава е по интересно.
Не остана още малко и почваме старата песен:)
И аз съм се подготвил да давам отчет,като почне зимния сезон :)
А относно консумацията на трафовете - моя ми отчита 8W и косинус фи 0,11
Климатика е Hitachi LJ22x а уредчето с което меря е Олимпия 2000.Взех си го преди време от Конрад и съм замервал доста уреди вкъщи - мери доста добре според мен.Трафа ми е на сравнително удобно място и ще видя дали пише на него точен модел.
Няколко скапани аспекта, които ми провалят измерванията:
1. Лепнах термометър на удобно място, от външната страна на прозореца. Да, ама НЕ! Топлообмена ми компрометира показанията и отчита по-висока външна температура от реалната.
2. Голяма част от времето прекарвам извън дома си. Трябва да работя с усреднени стойности, понеже не мога да си следя измервателните уреди. Не мога да ствам и през ноща да записвам показанията на всеки час.
Решения:
1. Метеорологична станция, която помни история на температурата през денонощето, на всеки час. Цена - 50 лв.
Можете да ползвате и някоя он-лайн, стига да откриете подходяща, с достатъчно близки до вашите условия. Аз май ще ползвам тази:
http://www.stringmeteo.com/stations/lozen/
2. WEB-камера, която кепчърва показанията на електромера и вътрешния термометър на определен времеви интервал.
Мен разбира се ме мързи да организирам подобна постановка, и ще давам усреднени резултати. Но ако се намери достатъчно сериозен и навит човек, ще помогна с каквото мога за реализацията.
П.С. С един колега обмисляме идеята за сайт, където да си качваме статистиките - наистина real-time.
Аре почна се. Та в момента вкарвам температурма разлика от 25 градуса само с 2 черти на осаката...
Добре че се сетих дда я включа на отопление още във вторник та да може да не изтине изцяло помещението...
Което е обикновенна панелена гарсионера, външна изолация (от към външните стени) вътрешна изолация (от към съседите) АЛу дограма
Колкото и да арчи, си седим все още по тениска, а вънка вече е 0 градуса!
Следейки прогнозата за времето, с радост забелязах няколко последователни дни с еднакви условия, подходящи за тормоз и издевателства над хайванина.
Тип на помещението:
Къща, 12 квадрата стая, 6 неотопляеми/външни стени, изолация - частична (вътрешна - 6мм депрон), 7 квадрата дървена дограма (ъпгрейдната до поносима с 3 туби силикон и уплътнения.)
Целта на упражнението бе, да се определи разликата в разхода при два варианта на екплоатация на гадинката, при гранични условия - 4,5 часа на денонощие обитаемост на помещението.
Допускаме, че температурите са еднакви през двата дни, и са характерни за зимния сезон в област с по-мек климат:
максимална 7.7 °C
минимална 1.1 °C
средна 4.0 °C
Сценарий I
Помещението не е отоплявано през деня. Начална температура в стаята 12*, при външна 2,9*
Достине на зададената от 21* след 33 мин, максимална консумация 1180w -20мин след старта.
Консумация за 4,5 ч - 3,24 kWh на стойност 0,39лв.
Сценарий II
След предишното измерване, температурата е поддържана на 16* в продължение на 18,5 часа, след което е зададена 21* в продължение на 4,5 часа.
Достине на зададената от 21*след 27 мин, максимална 700w - след 20 мин
Консумация за 18,5 ч - 2,24 kWh на стойност 0,27лв.
Консумация за 4,5 ч - 2,52 kWh на стойност 0,30лв.
Разликата в двата случая е 1,52 kWh или 0,18 лв, което за 22 дни прави икономия от 3,99лв.
Сами преценете, дали си струва да се изключва климатика....
Избрания пример е граничен, и трябва да се има предвид, че във втория случай влизането в режим е много по-бързо и при 6,5 часа обитаване на помещението, косумацията би била по-ниска при Сценарий II.
П.С. Някой ако иска подробни данни или допълнително инфо да пише на ЛС.
П.П.С Сценарий III - забравяте, къде сте си оставили дистанционното на климатика:
250w/ч, Консумация за 24ч - 6kW на стойност 0.91 лв.
това е невероятно което си направил само не виждам да описваш как се променя тракта за дефрост и вкой от 2 та случая го имаш най често ако сметнем модела ти е с температурно число на изпарение 6 градуса поне 3 дефроста трябва да си имал
спирането на инверторният климатик от гледна точка ин аконсумация на ел.енергия и на натоварване върху компресорният модул е крайно нежелателно , и ако имаш време направи най често задавания въпрос и го анализирай с данни ''ДА СПИРАМЕ ЛИ КЛИМАТИКЪТ СИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ КОГАТО НИ НЯМА'' аз отговора го знам но виж сега ти
Дефроста, не съм го коментирал, понеже не оказа влияние върху консумацията. При Сценарий II.
След вдигане на температурата на 21*, консумацията по часове, при константна външна температура от 2* е:
1-700w/h
2-630w/h
3-520w/h
4*-470w/h
5-400w/h
*Дефрост 5мин -> 19*, веднага след това 1200w 21*след 15 мин
Ето едно замерване и от мен.
MIDEA MSG-12HR монт. в стая 34m3. Вътрешна изолация от 3 см. на всички стени и тавана с PVC дограма. Настоен на 21 градуса в стаята 20 на 1 метар от пода.Измерената консумация за 10 часа е 1800 вата. Външната темп. беше 7 градуса . Замерванията започнаха от стайна тем. 16 градуса.За тези 10 часа не е имало никой в стаята и не е работил никакъв друг ел. уред.Като паднат темп. под 0-та ще направя пак измервания.
И аз вчера правих малко измервания.
Hitach LJ22X монтирано в стая 40м3 .Една външна стена,изолирана с гипскартон и вата а дограмата е PVC.Начална температура 17,5 градуса при външна около 3-4 .
Зададени 22 градуса,вентилатор на ауто.За 12ч изразходи 3,14KW или около 260W/h като през цялото време беше в ON/OFF режим - работи около 5 мин и след това почива 3-4мин. Минималната консумация на модела е 190вата но въпреки това напрекъснато се изключваше :help
Това значи че не слиза под 400 вата.Остави го така да си работи по дълго време 1-2 дена не го спирай вобще и тогава пак замервай.
Цитат:
Първоначално публикувано от chachoto
Това значи че не слиза под 400 вата.Остави го така да си работи по дълго време 1-2 дена не го спирай вобще и тогава пак замервай.
Слиза си до 180 вата но по следната схема:
Спира и после тръгва от 180-190 вата като за 1 мин. стига до около 280-300 и продължава да вдига до към 400 и след това не тръгва да намалява ами направо изключва пак за няколко минути и цикъла се повтаря.Стаята е доста топла и доста бързо достига температурата и явно я подминава и затова спира.