Не че нещо, но такива сметки говорят твърде малко за консумацията на климатика. Закачи му едно електромерче.
Преглед за печат
Не че нещо, но такива сметки говорят твърде малко за консумацията на климатика. Закачи му едно електромерче.
С два климатика съм 100В,колко харчат само трафовете сега в преходните сезони,заслужава ли си да се изключват и от мрежата.
Спирай ги. По 20-тина W всеки. Могат да ти цоцнат към 4-5 лв общо.
Абе 4-5 лв за 2-3 месеца не е до парите, ами при токови удари и прочие проблеми, дори при изключен от дистанционното климатик, си има опасност! Вадиш от щепсела и толкоз!
То пък както дойдоха така експресно жегите, поне в Пловдив, май скоро ще пускаме на охлаждане!
Вече съм спрял климатиците от две седмици и в стаите си е около 21°. Да отбележа само, че окакто сме ги спряли имаме и нова дървена дограма с троен стъклопакет. Който се интересува от дограмата мога да говоря много, но тук темата е за разхода.
От 12.01.2009 до 12.04.2009 сметката като цяло е 157 лв за трите месеца. поддържали сме спалнята около 21°, хола около 22°. Изненадах се и аз колко е сметката, но си е толкова щото и аз си засичах електромера през 2 седмици да знам какво става и да няма иненади накрая :).
Хола е 18кв, спалнята е 15кв. тухла. среден етаж. югозапад. Догодина с новата дограма сигурно ще паднем и под тази сума.
Само климатиците ли?
Неее, всичко. имаме два проточни бойлера, един хладилник А+, фризер стар, едно ТВ (90вата)... и май това е. Само двама сме с жена ми. Незнам , отдолу сигурно ни топлят и отгоре, но е толкова. Да отбележа и това че бях настроил таймера и на двата но само през по-топлите седмици. Особено от март насам си бяха само на таймер. В хола се пускаше от 17ч и вечер до към 00ч. В салнята от 20ч. до 07.30ч. Но температурата вечер в спалнята не падаше под 17° а в хола под 19° в периода когато са изклюени. Така решихме щото пез деня никой няма и нямаше нужда да работят напразно. Иначе януари и февруари си работеха почти нонстоп.
само нещо искам да питам още от първия постинг е написаноДобре де ама имаме 2 "перки" една външна и една вътрешна. то обикновен винтелатор му дават 30 W консумация на ток, така че възможно ли е когато помпата не работи при този модел перките на външното и вътрешното тяло да харчат <<50 W да речем?Цитат:
103.7W (грубо казано все едно че една крушка от 100W е работила цялата година без спиране)
Прочети внимателно, че това е консумацията на климатика през годината, съотнесена към 365 дни х 24 часа.
А на почти всеки климатик си пише в данните му колко харчат двата вентилатора.
На моя единия двата вентилатора общо харчат 51 W, а на другия 60 W максимум.
Sanyo-то изгори 200W за 8часа, сваляйки температурата в спалнята от 25* на 21*.
Kasap, Сигурен ли си, защото се пада разход от 25 W на час. Да не би да искаш да кажеш, че хаби по 200 W на час.
Да. Машината е DS. Работеше в режим на вентилация, при външна температура 16-17*.
Ясно, външната температура е била 16°, като първоначалната температура в стаята е била 25°, която е свалена до 21°. При тази ниска външна температура в сравнение с вътрешната не е ли било по-добре да се отвори прозореца вместо да се правят разходи за ток като се пуска климатика.
По-лестно да - ако ти се спи на течение /за да осигуриш циркулация/, и нямаш нищо против воя на комшийските кучета. Но не и по-комфортно.
Тази година и аз смятам да се отчета подобаващо. Въоръжих се с необходимия измервателен инвентар, остава само време и постоянство да се намери... Първото нещо, което ми направи впечатление, е надценяването на консумацията на трансформаторите. Най-често цитираната стойност е "към 20 вата", някой даже беше изпищял от 60. При мен излезе 9,1 W - 0,12 А, 230V, косинус фи - 0,31.