Re:Колко ми харчи климатика - Real Time
Цитат:
Първоначално публикувано от ivan_v
На мията Midea с цело осигуряване на работа на минимума съм заменил всички температурни датчици на външното тяло с постоянни резистори със съпротивление равно на това на съответния датчик при температура +15 градуса.
Интересно решение - браво, харесва ми :bravo.
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Не е ли логично минимумът да се вдига с повишаване на външната температура - чисто теоретично?
Иначе и аз съм забелязал, че софтуерът вдига минималния праг с падане на външните температури.
Иначе за минимума - на практика с вдигане на температурата се вдига това, което климатизатора може да отдаде като обща мощност. Явно и в този режим по-лесно смогва да абсорбира енергията от външната среда. Можеби за това намалят електрическия минимум за да може да запазт в граници топлинния, който се отдава. При по-ниски температури са сметнали, че няма да успее с толкова енергия да запази този топлинен минимум (не знам дали е така, просто предполагам).
Период: 01.03.2010 - 31.03.2010
Sanyo DS22T
Тип на помещението:
Къща, 9.5 квадрата (6 външни/неотопляеми стени), изолация - частична, 3,5 квадрата дървена дограма.
Надморска височина - 770м
Климатични условия:
Максимална 21,4 °C
Минимална -8,4 °C
Средна 4,9 °C
Консумация:
103,26kWh на стойност 14,94лв за 31 дни. Или по 139 W за час.
Поддържана температура:
10 часа дневно 21°C и 14 часа по 17°C в работните дни. 21°C - в почивните. Последната седмица го спирам през деня.
На Саньото му ''дръпнах'' щепсела още преди 20 дни.Температурата в стаята се закова на 21*,което обезсмисля ползването му в режим отопление за сега.
При мен си пада до 15о, ама денивелацията ни с теб е 750м.
Аз се чудя що ви харчат толкова малко климатиците а то кво било - стоите на студено :) Кви са тия 21 градуса? Моите през нощта (ако никой не спи в съответната стая) ги намалям на 22гр. иначе 24гр. Сметките за ток са 120-180лв. За март/април ще излезе към 80-90лв. тока.
Да поясня малко,писал съм го и в др. постове.В стаята работи комп. но не редовно.Освен това в банята работи лирата от парната инсталация която вероятно също помага.Вратите на кухнята, стаята и банята ги държа винаги отворени към коридора и се оформя една квадратура от 26 кв.Всичко това в съчетание с добрата изолация на стаята и по-мекия климат тук, обяснява на Тома-неверните ниския разход на Саньото надявам се.И на мен ми стана чудно, когато в началото на март по радиото казаха , че в Русенската болница имало опашка от чакащи за гипсиране а при нас температурите бяха 8*.
Цитат:
Първоначално публикувано от biro
Аз се чудя що ви харчат толкова малко климатиците а то кво било - стоите на студено :) Кви са тия 21 градуса? Моите през нощта (ако никой не спи в съответната стая) ги намалям на 22гр. иначе 24гр. Сметките за ток са 120-180лв. За март/април ще излезе към 80-90лв. тока.
Аз се чудя, защо ви харчат климатиците много, а вие ги ползвате, за да си варите яйцата. :)
Разбира се, чувството за комфорт си е субективно, но не мога да приема 24о за здравословна температура за спане. Лятото, колко градуса поддържаш?
ОО чудесно ми е на 24 градуса , не обичам дебели юргани и пижами. Лятото на 27-28.
И аз така, лятото на 27-28, иначе ми е студено. Зимата на 22.
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Аз се чудя, защо ви харчат климатиците много, а вие ги ползвате, за да си варите яйцата. :)
Разбира се, чувството за комфорт си е субективно, но не мога да приема 24о за здравословна температура за спане. Лятото, колко градуса поддържаш?
На 19-20 градуса е най добре когато навън е под нулата.
Цитат:
Първоначално публикувано от biro
ОО чудесно ми е на 24 градуса , не обичам дебели юргани и пижами. Лятото на 27-28.
+1
И аз като теб "си варя яйцата" само къде не са се сварили, з а сметк ан а ова съм страшно доволен от климите.
Тук в планината, все още се отопляваме. Ама май ще се студим, след седмица... :)
Период: 01.04.2010 - 30.04.2010
Sanyo DS22T
Тип на помещението:
Къща, 9.5 квадрата (6 външни/неотопляеми стени), изолация - частична, 3,5 квадрата дървена дограма.
Климатични условия:
Максимална 20,8 °C
Минимална 1,4 °C
Средна 9,8 °C
Консумация:
25,29kWh на стойност 3,79лв за 30 дни.
Поддържана температура:
10 часа на денонощие - 20°C. Спирам го през деня.
От извесно време следя как се държи машината на охлаждане. Това, което ми прави впечатление е, че консумацията стриктно следва покачването на външната температура (като по учебник):
[img width=800 height=231]http://img687.imageshack.us/img687/3543/consumption.png[/img]
В случая машината е пусната на DRY с зададени 26 градуса. Вярно е, че все още не е много горещо навън и за това са тези ниски средни стойности на консумацията.
Предвид студения атмносферен фронт, минавам на отопление, считано от след малко :taz
Та да дам общ отчет за лятото:
Период: 01.05.2010 - 01.09.2010
Sanyo DS22T
Тип на помещението:
Климатични условия за август /като най-горещ/:
Максимална 31,3 °C
Минимална 15,6 °C
Средна 21,9 °C
Консумация:
45,84kWh на стойност 6,88лв за 120 дни.
Поддържана температура:
23°C. Ползван е при нужда - основно в Dry + аспирация.
Тези дни времето взе да изстива и пуснах Санчо за тест SAP-SX22R-100в.
Включен на 06.11.10. 20ч на 24гр в 18кв.спалня север частична изоация,пвц,1 външна стена.
Подържа 22.8-23.2гр. при външна 7-13гр. сега е 10гр. и работи в режим ON-OFF.
Данни от електромер закачен преди трафа- 11ч на 07.11.до 11ч на 08.11. -24ч.
9838/01
9840/36 2350вата/24= 98вата/час
На малкото Саньо му ''драснах'' кибрита миналата неделя когато времето в Бургас рязко захладня.Настроен на 23*цяла седмица се ''мъчи'' в on/off и едва снощи мина в инверторен режим.Средна консумация от днес 185вт за час.