Re:Колко ми харчи климатика - Real Time
За Daikin FTX50GV такива ниски консумации са мит. При зададени 17 градуса и естествено при работа вкл/изкл през 3мин. консумира 430-450 вата/ч. Поддържа 18 градуса. Така е настроен когато няма никой за около 8-9 часа всеки ден-замервах с уред консумацията-бачка на около 600-900 вата после изкл. и пак тръгва на около 900-600... Може би ще е по-добре да го изключвам и да падне температурата в стаято до 15-14 градуса вместо да го намалям на 17... И без това като се прибера проветрявам и като отворя от 18 градуса за няколко минути пада на 15 градуса...
Цитат:
Първоначално публикувано от niki72
За Daikin FTX50GV такива ниски консумации са мит. При зададени 17 градуса и естествено при работа вкл/изкл през 3мин. консумира 430-450 вата/ч. Поддържа 18 градуса. Така е настроен когато няма никой за около 8-9 часа всеки ден-замервах с уред консумацията-бачка на около 600-900 вата после изкл. и пак тръгва на около 900-600... Може би ще е по-добре да го изключвам и да падне температурата в стаято до 15-14 градуса вместо да го намалям на 17... И без това като се прибера проветрявам и като отворя от 18 градуса за няколко минути пада на 15 градуса...
Абе ще дойдете на моя ....да кажем акъл.Моята MIDEA си я включвам и изключвам,когато е необходимо/когато има хора в стаята през деня,през ноща се изключва/.При този режим на работа -средна консумация 0,7 kW/h
Цитат:
Първоначално публикувано от naydenov69
Абе ще дойдете на моя ....да кажем акъл.Моята MIDEA си я включвам и изключвам,когато е необходимо/когато има хора в стаята през деня,през ноща се изключва/.При този режим на работа -средна консумация 0,7 kW/h
Ама си се изолирал зверски, нали :grin: ? Ами, ако нямаш изолация ми е интересно как ще процедираш. :)
От 10.12. 2010 до 12.01.2011 сметката за ток е 340лв. На кратко: стандартните уреди за средно статистическо тричеленно семейство. Готви се на газ. Климатиците са 12LD. 12LGC и 9LCC. Подържаните температури са м/у 21 и 23гр.
Това е "предимството" да се живее в не изолирана къща с ПВЦ дограма и минимум 3 външни стени за всяка стая.
Много съжалявам, че климатика не е лесно преносим уред. С голямо удоволствие бих поканил някой колега от форума със супер, хипер, мега икономична машина, консумираща 100-150W. да я тестваме в реални условия :))
пп. В преходните сезони, когато климатиците не се ползват сметките варират от110 до 130лв. :RTFM:
Прав си, аз имам 305 лева. В Шумен съм, двата Дайкина отопляват помещения с 4 външни стени. Без климите плащах около 100-120 лева на месец. Предвид условията съм доволен. Хитачито на квартирантите има към 40-50 лева, ама там въпреки, че е панелен апартамент и голям хол 27-28 квадрата, друго казва да има само една външна стена. :)
За яноари и февроари имам по 170 лева на месещ,като 60сетката работи от 6часа до21-22 вечерта на 23-25 градоса,малкия работи от 17 до 8 сутринта,това е с другите уреди които ползва едно домакинство от 2 вазрастни и две деща.Засичам с уредче и големия сам го хващал да харщи минимум 500w като си работи на тази консумащия и ден,отоплява около 40 кв. каща с изолещия но не се топли от никаде.но предимство е град сандански.
aruba_man
Имам апартамент, който не е довършен и в момента е с изчекната дървена дограма /надявам се да я подменя това лято/с едно стъкло. Оставил съм един темометър там и винаги го поглеждам като ходя. Температурите сега през зимата варират м/у 12 и 16гр.
За разлика от къщата в, която живея...... примерно: спалнята е 16 кв. с изложение север/запад две външни стени, под нея гараж, отгоре таван, без отопление вътрешната температурата не се различава много от външната :yikes в по мразовитите дни 12LGC за да докара приятните 21-22гр. е на път да литне от стената :) :))
Така си е, аз днес (-5 градуса) ходих в другия ми апартамент (необиатем без интериорни врати - хале 105 м2). Трети етаж, южен, отдолу ме отопляват на дърва. Какво да ти кажа - вътре беше сигурно 15 градуса. Спокойно мога да си джиткам без отопление с по-дебела блузка. Имам чувството, че там един Дайкин FTX50 ще ми стигне за целия апартамент. Колко му е да вдигне с 5-6 градуса?! :)
Цитат:
Първоначално публикувано от Jackas
От 10.12. 2010 до 12.01.2011 сметката за ток е 340лв. На кратко: стандартните уреди за средно статистическо тричеленно семейство. Готви се на газ. Климатиците са 12LD. 12LGC и 9LCC. Подържаните температури са м/у 21 и 23гр.
Това е "предимството" да се живее в не изолирана къща с ПВЦ дограма и минимум 3 външни стени за всяка стая.
Много съжалявам, че климатика не е лесно преносим уред. С голямо удоволствие бих поканил някой колега от форума със супер, хипер, мега икономична машина, консумираща 100-150W. да я тестваме в реални условия :))
пп. В преходните сезони, когато климатиците не се ползват сметките варират от110 до 130лв. :RTFM:
Би било добре колегите, които с лека ръка се втурват да предлагат разни марки/модели климатици, да прочетат постовете ти и да се позамислят, преди да пишат в темата "Помогнете ми за избор на климатик" и подобните й. Климата в България е разнообразен, както и параметрите на жилищата на хората, имащи или желаещи климатик. Всеки дом е с неговите си особености и е твърде рисковано да подтикнеш човек да даде немалко пари за нещо, което господ знае дали ще му свърши работа. Не са малко хората, които сляпо се доверяват, без да се замислят, че ще хвърлят куп пари, вярвайки на хора, които не познават и които се представят само с никнейм. То, кой ли им е виновен на "верващите" :grin: ? Всички знаем приказката за зелника и лудия.
П.П. За четящите тази тема, които са се запалили по климатиците, и възнамеряват да се сдобият с такива, възхитени от тяхната икономичност искам да Ви дудна следното:
Икономия и сметки от порядъка на 20-30-40 лв за машина(9-ка;12-ка) през януари и февруари ще видите през крив макарон, освен ако...
- Не живеете в южна България
- Живеете в северна България, но сте в апартамент. Тук има разни особености: брой външни стени, топлещи съседи, изолация, етаж. Тези особености са важни и определят до голяма степен комфорта и сметките :grin:
- Живеете в къща ,но сте се изолирали подобаващо и ви е през ... колко градуса е навън.
- Желаната от вас температура не е 16°/17°/18°
1 Прикачен файл(ове)
Това го бях писал в една друга тема, ама като гледам, то мястото му е баш тук.
Цитат:
Първоначално публикувано от dimkaraganchev
От 1993 година се отоплявам само на ток. Просто в блока, в който си купих апартамент няма комини. Имаше изградено локално парно на нафта, което стана нерентабилно за плащане. Минал съм през какви ли не електроуреди за отопление. И най-важното си водя в РС-то сметките, които съм плащал всеки месец от 2004г. до сега. На 06.05.2005г. ми монтираха 2 бр. PANASONIC CS/CU-PE9CKE и 1 бр. PANASONIC CS/CU-PE12CKE - китайски инверторни климатици. Ами, какво да кажа. Тогава не бяха чак толкова разпространени, особено за отопление, поне не и в нашия край (гр. Сопот). Но аз се родих. За първи път зимата ми беше топло на всякъде в апартамента, без това да води до увеличение на сметките за ток. В кухнята се отоплявам с конвекторен радиатор. Така че мога да направя разлика между двата вида отопление. В резултат обмислям по какъв начин да монтирам и там климатик, защото е малко кофти мястото...
П.П. Долу съм дал два файла. Първият е за сметките, които съм плащал, а вторият е какво отоплявам. В къщи съм само на ток и съм на бъкан с елктроуреди. Основния ми консуматор е бойлерът, защото сме 4 човека и всеки се къпи поне по 2 пъти на ден.
Още е рано,но да споделя някой наблюдения. Та става дума Варна и за 285JDR. Монтиран в 40кв.м. 110куб./хол+трапезария+кухня/ Хола е с премахнати врати,като климата е монтирана на трегера към него. При + температури от 2-10градуса при зададени 21 си поддържа 21 в хола и 20 в трапезарията. При 23 съответно разликата пак е 1. Рзхода го меря с амперклещи и варира от 1.1-2,3А при 225в. Сега при -2 и същата температура се качи на 2.5-2.6А Температурата е приятна не прави течение. Като казвам приятна правя сравнение с помещение с радиатори на парно. Разлика почти няма. Помещението е Г-образно с две външни стени с дължина 16м. от които само 3м. са без стъкло и само 3м, е алумиева дограма. Няма никаква изолация. От долу има някакво отопление с клима, но само на една стая, както и от горе. При + температури го хванах да работи на 0.9А. Посочените ампери ги мера преди трафа и са с неговите загуби. Най-интересното е,че неможах да го накарам да се развърти на 2000вата. При включен турбо режим или +30 достига 8.5А на 225в. което е 1912вата. Дори сега при здадени 19.5 в хола е 20.5,а в трапезарията 19.3 при 2.6А
Чудесно. Без никаква изолация и с толкова много прозорци... Може би съседите добре те подгряват,а иначе 285JDR е хубава машина, но е малка за тази кубатура. Но, ако без отопление вътре не пада под 14-15 градуса при външни минусови температури, то 285JDR е точно на мястото си.
vankoto, сега поне знам колко консумира моя ТОШО, че моя на вилата и нямам време там да се занимавам с такива работи.Иначе потвърждавам, че топли перфектно, особено при тези мощности, които има.Моя е в 32 квадрата, но с нестандартна кубатура, защото е в подпокривно пространство, идва към 55 - 60 кубика някъде.Значи вече сме трима във форума с JDR още един колега има такъв, но той по-рядко пише.
Цитат:
Първоначално публикувано от niki72
Чудесно. Без никаква изолация и с толкова много прозорци... Може би съседите добре те подгряват,а иначе 285JDR е хубава машина, но е малка за тази кубатура. Но, ако без отопление вътре не пада под 14-15 градуса при външни минусови температури, то 285JDR е точно на мястото си.
Няма кой да топли. Само да спомена,че апартамента е доста стар и външния зид е 40см. Сега при -5 и повече при зададени 23 си подържа 22 и 20 с консумация 4,5-5А което е киловат.
Като ви чета разхода на климатиците, виждам че за средностатистическа стая средния разход се получава около 350 w по среден COP 4, равно на 1.5 kw. Демек машината е топлоотдавала между 1 и 2 kw. А вие сте сложили машини с номинал примерно 4- 4.5 kw. Излиза че този висок номинал е излишен и неизползваем, а пък максимала хептен.